matija je napisao:
Nekidan mi stigao površno ispoliran stainless steel mod. Kako bih htio postići onaj visoki sjaj i glatkoću (posebno po rubovima), a nemam profi mašineriju niti iskustva, zanima me što preporučate - počevši od paste, krpice (vjerojatno mikrofibra) i načina poliranja. Naravno, sve ručno s puno strpljenja
Prvo moras biti siguran da je stvarno SS ili ces usrat motku.
Kada bi mikroskopom pogledali povrsinu uocili bi brijegove i dolove kao ostatke strojne obrade. Za fini sjaj sve bregove bi trebalo skinuti. Brusni papir je u kucnim uvjetima najbolji izbor. Potrebno je malo iskustva da bi se odredilo s kojim poceti. Mozda je to 240 a mozda je dovoljan i finiji, recimo 500. Zatim se ide po redu prema finijim 1000 - 1500 i moze se zavrsiti s 2000. Takva povrsina ce svakog zadovoljiti a ako ne ima tu jos koji stos. Ostatke dolova treba zamastiti da se povrsina prividno izravna. To moze biti kap ulja na zadnji brusni papir ili po starinskoj metodi obican domaci loj. Purol pasta nije dobra jer je grublja od finog brusnog papira, ali u zeljeznarijama zna biti polirne paste u dvije boje koje su dobre (crvena/zelena ... ne sjecam se) i ona ide prije mascenja. Ako se uoci neka dublja ogrebotina treba se vratiti koji korak unazad i poravnati ju grubljim papirom pa opet po redu prema najfinijem. Moje misljenje je da nikome ne treba sjajnije od papira 2000 ali to je samo moje misljenje. Najbolje bi bilo mod ubaciti u busilicu i sve skupa zavrtjeti pa brusiti. Mjesto prihvata zastiti izolir trakom ili napraviti klasican trn. Za dobro obavljen posao mod bi trebao biti sto bolje centriran, da mu ekscentricna vrtnja bude minimalna.
Ako netko ima pristup strojnoj obradi onda se mod stavi u brusilicu i gotovo. Ako bas zeli moze i u polirku ali nije potrebno.