Šta napraviti kad vam paket zaglavi na carini pošte.
15.9.2014. 16:44:29 CROATIA ZAGREB 10003 Receive item at office of exchange
15.9.2014. 20:58:56 CROATIA ZAGREB 10003 Send items to customs (Inb)
16.9.2014. 8:11:20 CROATIA 10805 Zagreb CUV Send item to customs
16.9.2014. 8:11:20 CROATIA 10805 Zagreb CUV Receive item at location
17.9.2014. 9:08:29 CROATIA 10805 Zagreb CUV Record item customs information (Retention reason : Invoice missing) 23.9.2014. 14:38:30 CROATIA 10805 Zagreb CUV Send item to domestic location
23.9.2014. 14:38:30 CROATIA 10805 Zagreb CUV Return item from customs
23.9.2014. 15:53:20 CROATIA 10712 Zagreb PKP Receive item at delivery office
Dakle ako paket zaglavi na carini i u njemu nema računa, a načešće nema (Retention reason : Invoice missing),
potrebno je pričekati pismo od carine u kojem vas traže da im dostavite račun. U tom pismu u zaglavlju stoji PCP broj vašeg slučaja, XXXX/XX

Najbolje i najbrže je poskenirati ovaj poziv, i napraviti PDF od računa trgovine u kojoj ste robu kupili, te izvještaj transakcije PayPal - a.
Na račune u zaglavlje napisati PCP broj.
Sve to lijepo uobličiti u jedan email i poslati na gore naveden mail pošte. Može i faxom ako vam je pri ruci, a nemate skener.
Obično stvar traje nekoliko radnih dana. Nakon toga carina vraća paket na poštu i sutradan vam ga poštar donese i njemu platite PDV, možda i carinu i carinske troškove.
Kada paket ide preko DHL, UPS i sl. kurirskih službi i kad paket zaglavi na carinarnici, npr. u ZG je to jankomirska carinarnica, pismo dobijate od kururske službe, ali uz račune, traže vas i EORI broj, koji vam carinska uprava mora izdati ako ga nemate.
Ja sam ga dobio emailom ali sam morao osobno otići na carinarnicu da ga zatražim.
EORI broj je neki vaš broj jedinstven za carine u cijeloj EU i sastoji se od slova HR i vašeg OIBa. Bez njega ništa.
No morate ga službeno dobiti , nije dovoljno da ga sami napišete, premda znate kako izgleda
Dalje je postupak isti , na email kurirske službe pošaljete EORI broj, račune za robu, i oni vam robu dostave. Ne sječam se ali mislim da sam PDV i carinu platio preko računa i njima poslao potvrdu da je uplaćena, njihov kurir samo nosi , ne prima novac.
Nadam se da će ovo pomoći manje iskusnim kupcima s našeg foruma da što prije dobiju svoje željno očekivane pakete.

Modovi, akrilni stalci i 3D printanje