Pozdrav,
Vidim dosta toga si napisao. Ja sam samo valute. Kriptovalute su previše nepredvidljive za moj način razmišljanja, odnosno totalno kockanje. Ovo što pišem dolje vrijedi za sva tržišta od kad su ona postala u počecima svijeta.
Poanta je da nema formule. Da je to tako jednostavno kako se prikazuje na jubito svi bi bili bogati, je li tako?
Ako to prihvatiš kao činjenicu možeš krenuti pomalo dalje. Niti jedna strategija ne traje vječno. Tržišta se stalno mjenjaju i ne postoje pravila igre koja su uvijek ista. Ja sam u svoje doba prošao hrpu raznih strategija u koje su se njihovi tvorci kunuli da daju super rezultate, no svaka od tih strategia je bila kratkog vijeka. Neke su možda dobre u trending uvijetima (tržišta idu gore više vremena, ili dolje više vremena) a neke su bolje u ranging uvjetima (tržišta idu gore dolje duže vrijeme). "Lako" je trgovati u trending uvjetima jer sve ide u jednom smjeru. Ljude obično unište ranging uvjeti kad sve par tjedana, mjeseci, ide gore dolje oko iste vrijednosti.
Tržišta se kreću u "fazama". Jedan period se kreću u jednom smjeru a onda stanu i idu gore dolje (konsolidacija). Konsolidacija je dio gdje "veliki" polako prodaju "ovcama" ono šta su zaradili. Neka vrsta preraspodjele. Veliki ne mogu odjednom preplaviti tržište nečime jer će to napraviti poremećaj ponude i potražnje. Veliki malo po malo prodaju ono što posjeduju i zato valuta ide gore dolje kako se potražna/ponuda mjenja. Kad se ti veliki riješe svoje zalihe (taking profit), tada ti veliki ponovno miču tržišta ogromnim kupovinama ili prodajama jer stvaraju nesrazmjer ponude/potražnje.
Ti kao mali trajder tu ne možeš ništa osim ako ne čitaš njihove misli. S obzirom da je to malo vjerovatno, većina ljudi ostane izmasakrirana u vremenima konsolidacije jer pokšavaju "pogoditi" smjer kojeg iskreno nema. Daytrading također uništava puno ljudi. Ja znam da ima skalpera koji mogu funkcionirati na dnevnoj bazi i čopkati malu tu ili malo tamo ali takvih je malo. E sad, ti možda možeš naći sebe u daytradingu, ja nikad nisam.
Gledajmo sad malo velike koji ustvari miču tržišta. Oni nisu skalperi i oni ne dejtradaju. Oni krenu s lovom i dodaju dodaju i miču tržišta u jednom smjeru određeno vrijeme. Kad to dođe do neke vrijednosti onda se oni počnu rješavat onoga šta imaju.
Ti veliki se uglavnom baziraju na nekim fundamentalnim ekonomskim analizama, no svejedno koriste tehničke levele kao ulaze illi izlaze iz svojih tradeova.
Ovaj pad kriptovaluta je žešći primjer velikih i malih. Određeni broj ljudi je iskoristio nelikvidnost, nereguliranost itd od strane kriptovaluta da npr. bitoin dignu do 20 000$ (potražnja velika a nema ponude, odnosno sporo se odvija mining novih jedinica) i onda sve prodaju. Mali tada kupuju. Šta se tada događa? Imamo veliku ponudu a potražnja je naglo pala. Šta se događa kad je ponuda velika? Cijena ide dolje. Tu je jako bitna likvidnost. Nelikvidne valute (one s kojima malo ljudi trguju) su isto podložne velikim oscilacijama. Sve što ima velike oscilacije NIJE za malene ljude. Valute koje imaju veliku likvidnost s obje strane imaju puno "velikih" s raznim interesima i puno su predvidljivije. Tu se ne događaju velike oscilacije. Primjer nesrazmjera u tržištima u naprimjer reguliranosti je CHF. Svi su vidjeli šta se desilo s švcarcem. Dok god je Švicarska centralna banka držala floor na EURCHF 1.2 sve je bilo super. Jedan dan su oni izvukli tepih pod nogama i EURCHF je propao tisuće pipsa. E sad gledaj kriptovalute. One su totalno neregulirane. Nema centralne banke koja će pošto poto kupovati da bi održavala balans, odnosno u ovom slučaju izdavati nove jedinice zbog potražnje...
šta se tiče samog principa trgovanja. Daytrading uglavnom uništava ljude. Svi koji počnu, odmah su wolf s wall streeta i daytrading je rush. Vidjeli filmiće, posrećilo se i tako to krene.
Veliki igrači uglavnom ne skalpiraju. Oni miču tržišta par tjedana ili mjeseci u jednom smjeru i onda prodaju/kupuju i tako u krug.
Ako želiš ikad biti uspješan (ako se stvarno ne dokažeš u masakru daytradinga) je da počneš predviđati kako razmišljaju veliki. Šta se tiče samog technical tradinga to uglavnom znači da ćeš napraviti zoom out na mjesečne chartove i gledati onaj VEEEELIKI trend koji traje mjesecima ili godinama. Gledati ćeš gdje su support/resistance odnosno historijski leveli gdje su valute mjenjale smjer. Ti mjesečni suport/resistance su opet ništa drugo nego psihološki brojevi i leveli gdje ljudi razmišljaju na način, "OK, prije pet godina je ovdje valuta stala i krenula u drugom smjeru, možda će i sada". Bitni leveli odnosno mjesta gdje se to sve događa su i veliki okrugli brojevi kao npr. 1000, 50000, 10000, 20000 itd. iz istog psihološkog razloga jer su ljudi skeptični da će krenuti preko toga pa tamo stavljaju svoje ordere za prodaju/kupovinu. Ti čekaš i gledaš šta se događa na tim levelima i kad je novi smjer potvrđen ti krećeš zajedno novim trendom. Nišda nije sigurno, samo nešto ima više vjerovatnosti a nešto manje. Oni koji strpljivo čekaju trade s više vjerovatnosti uglavnom bolje prođu. Strpljenje je užasno bitno...
Uglavnom, ja znam da nemaš strpljenja, tako to uvijek bude. Ali ja ti isto kažem, zagarantirana ti je propast osim ako nisi neko čudo koje je u 0.001% zemaljske populacije. Da je suprotno svi bi bilo bogati, je li tako?
Šta se tiče kriptovaluta... nemoj tu daytradeati. Kupi i pusti i zaboravi na 5 godina pa šta bilo bilo...Ako ne bude raslo, sigurno nećeš pogoditi ove masakre na dnevnoj bazi.
ŠTa se tiče ostalih valuta. Drži se velikih 4 koje su najlikvidnije i najbolje drže levele, ostalo zaboravi.
Zoom out. gledaj veliki trend. to je trend koji se sporo zaustavlja. Ako on mjesecima ide u jednom smjeru, onda će vjerovatno još 15 dana od danas (banaliziram). U tradeove se ulazi samo kod velikih levela/prekretnica gdje je velika vjerovatnost da će ti trade uspjeti i trajati bar mjesec dva u jednom smjeru....
Zaboravi indikatore, jedino šta "veliki" gledaju su leveli support/resistance, fibonacci retracementi. Fibo isto nikad samostalno, mora se poklapati s SR levelima.
Sve ovo šta pišem važi za sva tržišta ali najmanje za kriptovalute jer one nemaju povijest (u stvaranju jel) i tu ti je tehnička analiza manje korisna. Ne možeš gledati velike trendove i s/r levele.
Tehnička analiza ti je dovoljna da nikad i ne čuješ ijednu vijest. Zašto? Ako dovoljno dugo gledaš chartove primjetiti ćeš da vijesti i fundamentalije pokreču nove trendove NA HISTORIJSKIM levelima. Vidi slučajnosti? Prvo veliki dovedu valutu do nekog levela i onda je velika vijest okidač probijanja levela.
Evo moj primjer. Imao sam sell limit order na GBPUSD koji sam stavio par mjeseci prije (gledam mjesečne chartove i globalnu sliku). Bio sam uvjeren da će dolje. I otišlo je, pokupilo order u pip i bam 1500 pipsa niže. Bio je brexit. Naravno, ja nisam znao da će biti brexit, no to je bio level za sell.. ja imam par trejdova godišnje ali ti mi duplaju account. Strpljenje je iznimno bitno.
Slična situacija s Trumpom i njegovim izborom na USDJPY. A ja ne gledam vijesti. Pogledam chartove jednom mjesečno. Ako ima nešto zanimljivo stavim order i zaboravim. Ako nema, ništa. Globalna slika, strpljenje...
Previše je toga za tu napisati a da ne pišem godinama....krenuvši od samog kapitala, rizika pa na dalje...vidjeti ćeš i sam.
E da, još nešto jako bitno. Nemoj slušati šta ti drugi govore. Ti koji govore mogu imati par uspješnih tradeova, ili mjeseci ali onda isto mogu propasti a ti zajedno s njima. Jedno možeš vjerovati sebi i onome šta si ti naučio....a za to trebaju godine, jebiga...
I za kraj ne mogu ti pomoći s kriptvalutama. To bog ne zna gdje će i to je kockanje. Jedini mogući savjet je da kupiš i zaboraviš na par godina a ako baš želiš učiti trading, onda pređi na likvidnije i predvidljivije, EURUSD, USDJPY, GBPUSD, USDCHF jer će te kiotovalute ubit. Position trading, monthly chartovi, trejdovi koji se vrte mjesecima u tvoju korist a ti se zabavljaš vani a ne blejit u chartove 8h dnevno. Tako to rade i veliki igrači...
Demo account dok si dve godine ne dokažeš da možeš biti plusu. (Ili hard way, spaljivat pravu lovu)
Bolje kupi hardware pa kreni u mining