Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 24 ožu 2025 15:23. Sada je: 24 ožu 2025 15:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

[ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Ponos Hrvatske
PostPostano: 16 sij 2013 13:30 
Administrator

Među dobitnicima priznanja Udruge “Ponos Hrvatske” koja promiče hrabrost, humanost i nesebičnost, koja se krajem siječnja dodjeljuje u Zagrebu, naći će se i 48-godišnji Splićanin Dragomir Muše, vozač kamiona tvrtke “Tommy” koji je 30. travnja prošle godine od sigurne smrti spasio vozača iz provalije duboke 50 metara. Tog jutra, oko 9 sati na Jadranskoj magistrali između Makarske i Omiša, na prijevoju Dubci, BMW njemačkih oznaka kojim je upravljao 57-godišnji Vinko Mihaljević iz Brela sletio je s ceste u ponor. Dragomir je baš u tom trenutku vozio kamion pun voća u Makarsku, te je vidio kako BMW prelazi na njegovu stranu ceste i skreće u provaliju.

- Nisam razmišljao, nego sam izišao iz kamiona i skočio za njim, doslovce se sjurio niza strminu. Auto je bio na krovu, zatrpan kamenjem, a čovjek unutra bio je vezan i gušio se. Zaustavilo ga je neko stablo da se ne otkliže nizbrdo. Uspio sam mu prvo pomaknuti jezik da se ne uguši, a onda sam raskrčio kamenje i izvukao ga van. Došao je k sebi, a onda mi se opet onesvijestio. Srećom, došao je ponovno k sebi, okrenuo sam ga na bok, pa sam razgovarao s njim da ostane budan nekih pola sata dok nije došla pomoć.

Prvi su priskočili vatrogasci s nosilima koji su se čudili kako sam se uspio spustiti niz taj teren jer je nagib velik, a sve je bilo puno kamenja koje se odronjava. Rekli su mi poslije da je njima trebalo 15 minuta do vozača, a meni, kad pomislim, nekih 30 sekunda. Ne misliš u takvim trenucima. Djeluješ instinktivno - priča nam Dragomir, kojega su poslije i pripadnici GSS-a pozvali da im se pridruži s obzirom na spretnost i srčanost koju je pokazao tog travanjskog jutra.

Vozač BMW-a srećom je zadobio samo lakše ozljede vratne kralježnice. Tog jutra krenuo je po sestru na splitski aerodrom. Boljelo ga je rame, pa je popio dva jača voltarena na prazan želudac, pa mu je pozlilo tijekom vožnje. Srećom, tu je prolazio hrabri Dragomir, koji je tih pola sata dok je pri svijesti održavao Mihaljevića uspio izvući ključ iz auta jer je istjecalo gorivo, te obavijestiti i vozačevu sestru na aerodromu, kao i drugu sestru koja radi u Makarskoj, a sjetio se i nazvati kolege na poslu kako bi im poručio da će voće u Makarsku kasniti! I kasnilo je samo sat vremena jer je Muše nakon što je pomoć stigla - sjeo za upravljač i odradio svoj radni nalog kao da ništa nije bilo!

- Ma, isto bih ponovio opet. Čovik mi je sto puta zahvaljivao. Dao mi je 300 eura da kupim nove patike i hlače koje sam iskidao dok sam jurio niz provaliju za njim. Nije trebao. Ako mogu pomoći, zašto stajati sa strane. Više od 20 godina radim kao vozač i svašta sam se nagledao. Jednom sam u Bosni spašavao vozača kroz portapak njegova slupanog auta, a nedavno sam naletio na prometnu nesreću u jednom od kliških tunela na brzoj cesti Solin-Klis. Vidio sam da je unesrećeni u autu s plinom, pa sam skočio, uzeo bocu plina i iznio je izvan tunela. Svi su bižali ka da nosim bombu, a ja računam, šta se boje kad nema otvorenog plamena - priča nam Muše kao da mu je posao spašavati ljudske živote.

Priznanje “Ponos Hrvatske” zaista ide u prave ruke, a najponosnija je ipak Dragomirova obitelj - supruga Brigita i njegovo troje djece Duje (13), Jurica (17) i Mia (18).

- Spremamo se s njim u Zagreb kao navijači. Ponosni smo na tatu, nego šta! - veli Mia.

Povratak na vrh

Naslov: Re: Ponos Hrvatske
PostPostano: 13 vel 2013 12:13 
Administrator

Priča o humanosti jedne vinkovačke radnice ovih se dana širi gradom na Bosutu. Mlada je žena, naime, ponudila otkaz u tvrtki koju je pogodila kriza kako bi spasila radno mjesto svoje kolegice.

"Nećemo vam otkriti tko su glavni akteri ove naše priče, one će se već prepoznati", kazala je zaposlenica jedne vinkovačke tvrtke u kojoj se ovih dana dogodilo, slobodno se za današnje vrijeme može reći – pravo herojstvo. Naime, jedna je zaposlenica prihvatila otkaz kako njena kolegica ne bi ostala bez posla, piše Novi list.

Tvrtku koja inače proizvodi otkivke za ovjesnu i spojnu opremu za dalekovode, elektrifikaciju željezničkih pruga, automobilsku industriju... i zapošljava 130 ljudi, kao i mnoge druge pogodila je kriza. Tako su nedavno tri osobe trebale ostati bez posla. Kako je u tvrtku došla među posljednjima, a odlučeno je da oni koji su došli posljednji prvi odu, među predviđenima za otkaz našla se i jedna mlada samohrana majka dvoje djece kojoj je posao ondje bio jedini izvor prihoda. No, tijek sastanka na kojem se o tome razgovaralo promijenila je jedna druga radnica.

"Kako sam još uvijek slobodna i bez obveza te živim kod roditelja, mogu li ja svoje radno mjesto prepustiti kolegici?", upitala je. Potom je i pojasnila svoju namjeru.

"Želim svoje radno mjesto dati kolegici, ali uz garanciju da će to mjesto biti samo za nju", rekla je radnica, nakon čega su neki zaplakali, a suze su se pojavile i u očima direktora, koji je njenu molbu odobrio. Kolegicama je kasnije rekla da će se ona lakše snaći nego majka dvoje djece, koja uza sve ima i kreditne obveze.

Povratak na vrh

PostPostano: 05 pro 2013 15:25 
Administrator

Na jedriličarskoj svečanosti u šibenskom Azimutu, koja će se održati od 6. do 8. prosinca, osim osvajača pehara i drugih priznanja za dobro jedrenje na 14. šibenskoj regati krstaša, zvijezda dana svakako će biti 12-godišnja Splićanka Hana Dragojević, jedriličarka splitskog “Labuda“.

Hana će, naime, postati prva dobitnica priznanja “Valovi Šibenika“, što ga je lani predstavio, a od ove godine uručuje Jedriličarski klub “Val“, kao dio manifestacije regate krstaša što se tradicionalno održava na Svetog Nikolu. Hanu Dragojević nominirao je upravo predsjednik JK “Val“ dr. med. Marin Paić. Dobro srce i odvažnost Hana je pokazala u travnju tijekom “Opatija Spring Cupa“ za optimiste, na kojemu je sudjelovala zajedno s još 130 “malih timunjera”, kad je po buri jačine 23 čvora i vrlo lošem vremenu skočila u more da pomogne 13-godišnjem Marku Smoliću, kolegi jedriličaru iz JK “Val“ kojemu se prevrnuo brod, a on se našao u moru

. − Dok sam vira i prilazija na drugu stranu, svirac mi je zapeo za hvatište škote i u tom se trenutku brod prevrnuo, a meni se zviždaljka zakačila i nisam se moga oslobodit. U prvi tren me uhvatila panika, ali onda sam se sabrao i počeo vikati “upomoć” − ispričao nam je tada, za vruće rane, Marko. Njegovo “upomoć“ čula je Hana Dragojević, jedriličarka splitskog “Labuda“.

− Čula sam da viče, bila sam blizu i skočila u more, pa sam podigla brod da može osloboditi uzicu od svirca.

I − to je bila cijela Hanina priča. Za nju je skok u more bio jedini pravi izbor u situaciji kad joj kolega i vršnjak zove pomoć.

− Šta se tu ima puno pričati!?

Već u tom trenu Hana Dragojević zaslužila je pehar za “fair play”. Svega se dobro sjeća predsjednik JK “Val“ Marin Paić.

− Baš smo sretni što naše prvo priznanje “Valovi Šibenika“ dodjeljujemo jednom djetetu! Hana nije dvojila niti je pokušala Marku pomoći iz broda ili na neki drugi način, nego je jednostavno skočila u hladno more. Zato je u našim mislima već tada bila nominirana za priznanje “Valovi Šibenika“, koje će ubuduće naš klub dodjeljivati za sva traganja i spašavanja na moru u kojima sudjeluje barem jedan jedriličar.

Hana Dragojević tada je bila učenica šestog razreda Osnovne škole “Pujanke” u Splitu, a njezina razrednica Marija Tojčić također nije krila ponos. Danas sedmašicu Hanu Šibenik će 6. prosinca zasluženo nagraditi, a poznavajući je, teško da ćemo i tada iz njezinih usta izvući koju riječ više... Ovakve sportaše, pa još i hrabre spašavatelje, obično krase skromnost i samozatajnost.

Povratak na vrh

PostPostano: 23 srp 2015 13:31 
Moderator

Vatrogasci na Pelješcu "uhvatili" par trenutaka odmora

slika

:klanja:

Povratak na vrh

PostPostano: 30 srp 2016 14:23 
Administrator

Matej Brekalo (36) iz Samobora je u četvrtak poslijepodne priskočio upomoć obitelji kojoj se na autocesti A6 Zagreb - Rijeka zapalio auto. Peugeot je planuo u četvrtak oko 17 sati, nekoliko metara prije tunela Tuhobić na autocesti A6 Zagreb - Rijeka.

Auto ispred mene počeo se dimiti i iz lijevog traka skretao je prema desnom zaustavnom traku, započeo je priču Matej.

Hrabri Matej nije razmišljao ni sekunde. Uzeo je vatrogasni aparat iz kamiona i krenuo gasiti vatru. Auto je ispunio dim.

– Pomogao sam djeci da brzo izađu. Najmlađa djevojčica od nekih četiri, pet godina prestrašila se i počela plakati, ali mama ju je brzo smirila, iako je i sama bila u panici. Htjela je otvoriti haubu, ali rekao sam joj da to ne radi jer će vatra tek onda planuti – prisjetio se Matej. Dvoje dječaka i dvije djevojčice od vatre su se sklonili kraj Matejeva kamiona. Automobil je odjednom počeo ići unatrag. Matej je u zadnji tren uspio skloniti svoj kamion da automobil ne udari u njega.

– U tom trenutku naišao je kamper koji je za ‘dlaku’ izbjegao sudar s gorućim automobilom – ispričao nam je hrabri vozač kamiona.

Spašena majka s djecom nije mu prestajala zahvaljivati.

Požrtvovni Matej htio je pričekati još neko vrijeme kako bi ženu i djecu povezao do Zagreba, ali očevid je potrajao do kasnog poslijepodneva, pa su mu vatrogasci i policija rekli da će se oni pobrinuti za njih.

– Najgore je od svega što je to ispala ‘turistička atrakcija’. Auti su prolazili, ljudi su zurili u plamen, ali nitko ne bi stao i pomogao – zaključio je Matej.

Povratak na vrh

[ 5 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika: crawl i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na: