Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 26 tra 2025 22:15. Sada je: 26 tra 2025 22:15.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

[ 33 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Re: Zagreb-Sanjina ćenifa
PostPostano: 15 srp 2012 23:43 
Administrator

Ma mozda ... nisam siguran al pitat cu tatu kako je bilo u Zagrebu prije dva rata.
:rotfl:

Povratak na vrh

PostPostano: 16 srp 2012 01:04 

Karo je napisao:
Frenk je napisao:
Najljepši i najsretniji dan u mom jeb.... životu je zadnji dan zadnjeg semestra... :kuc: :lol:

Da nisi ispit spremao u 'cenefu ? :rotfl:

...to je bio dan odlaska iz Zgb u našu Slavoniju :ali:

Povratak na vrh

PostPostano: 19 srp 2012 21:01 

Kaj sve moja ćenifa ima,a?

Tajne Zagreba: Ispod cesta su "zaključani" podzemni tuneli

Gdje su u Zagrebu, za slučaj velike pogibelji, sigurno utočište mislili naći Ante Pavelić, Josip Broz Tito, i prvi ešalon časnika koji ih je opsluživao i brinuo se za njihovu sigurnost? Odgovor je jednostavan: u tajnim tunelima ispod grada!

Centar Zagreba doslovno je šupalj. Ispod cesta kojima prolaze tisuće ljudi svaki dan su zaključani tuneli, od kojih su se mali dijelovi kratko za Domovinskog rata koristili kao sklonište. To je bilo zadnji put da su otvoreni za javnost . Ovi tuneli se u podzemnom svijetu isprepliću i povezuju. Jedan krak završava ispod Banskih dvora, sjedišta Vlade, pa bi otvaranje tunela za javnost predstavljalo rizik po sigurnost Vlade.
Tuneli i u vampirskom romanu

No, priče "iz velegradskog podzemlja" nisu rezervirane samo za ove bjelodano političke pojave, nego i za klasične noćnike, krvopije, vampire, koji pletu priču "Mjeseca boje krvi", romana koji se u petak pojavljuje na kioscima. U romanu opisan je cijeli labirint, široj javnosti posve nepoznat, začet još davnih dana, a dovršen tijekom zadnjega rata. Čitatelje vodi iz vrha hrvatskog društva u tajanstvene labirinte podzemnih tunela Zagreba, uskačete u tobogan koji vas vodi kroz misteriozni svijet što se proteže od zaključanih tunela ispod Tkalčićeve ulice, preko podzemlja vile Rebar, do stoljetnih rezidencija zagrebačke elite na Tuškancu.

Glavna junakinja je inteligentna, samosvjesna srednjoškolka Tina, koju su majka i očuh nakon teške bolesti upisali u elitnu zagrebačku školu, polako postaje svjesna da novo društvo u koje je ušla vrvi tajnama. Prosjak koji ju na ulici zatraži milostinju, uskoro biva nađen mrtav. Njen prijatelj Maks, momak grube fizionomije, otkriva da je jedna djevojka iz njene škole nedavno već završila na psihijatriji, s vrlo čudnim simptomima. Tina počinje tragati za istinom. Istodobno, oko njene obitelji steže se obruč bankovnih kredita i prijetnja totalne propasti... Jesu li oko nje, na strateškim pozicijama društvene elite, vampiri? - pita se junakinja.
Vojska u tajnosti koristi te tunele

Prema nekim tvrdnjama, tunele i danas koriste tajne službe i vojska, a oni nisu baš skloni otkrivati tajna postrojenja.

- Ispod centra Zagreba postoje dva tunela. Jednom tunelu je ulaz bunker u Dubravkinu putu, a izlaz u Tkalčićevoj ulici. U drugi tunel se ulazi u Mesničkoj ulici, a izlaz je u Radićevoj ulici, negdje oko broja 10. Za Domovinskog rata je u tim tunelima bila informativna agencija – prisjeća se Branimir Špoljarić, autor knjige Stari Zagreb od vugla do vugla. Dodaje kako postoje tvrdnje da postoji i treći tunel, ali da one nisu dokazane.
Vila Rebar - izgradili su je za Pavelića i njegovu obitelj

Za Drugog svjetskoga rata nastala je vila Rebar s tunelskim skloništima urezanim u Sljeme.

- Izgradili su je 1942. godine i njome se koristio Ante Pavelić i njegova obitelj. Tunele su probili u Sljeme kako bi se unutra mogli skriti ili pobjeći njima. Nakon rata je od vile napravljen ekskluzivni hotel i restoran koji. Sve je izgorjelo 1968. godine. Navodno je bivši konobar zapalio vilu, a navodno je zapalio i još dva restorana na Sljemenu. Bio je piroman – rekao nam je Špoljarić. Ostatci vile i tunela još stoje na Sljemenu.

Vila je bila golema dok je još stajala. Špoljarić je ispričao kako je bila pokrivena zelenim crijepom i sigurno je bila lijepa. Njenim prizemljem dominiraju lukovi. Ipak, od vile su ostale tek ruine.
Devedesetih tamo su bili 'divlji partiji'

- Prava je šteta da ju se ponovno ne obnovi i stavi u neku funkciju - kaže Špoljarić. No vila i tuneli su početkom devedesetih bili u funkciji – u funkciji zabave mladih. Tamo su organizirani divlji tulumi o kojima se u Zagrebu još uvijek priča.

Zagreb posjeduje i cijeli niz mističnih, a manje poznatih mjesta koja je jednostavno obići. Naime, sva su u samom centru grada. Tako se u Vlaškoj ulici može naići na gotovo ruševnu kuću.
Prva masonska loža u Zagrebu

Lako je i proći kraj nje bez da se sazna da je ona zapravo bila kuća kojom se koristila prva zagrebačka masonska loža. Ako se, pak, prošeta dalje na Kaptol, pa do Nove Vesi, na uglu će posjetitelj naići na običnu kapelicu, koja je tek "na drugu" jedinstvena. Riječ je, naime, o kapelici Sv. Dizma, tj. jednoj od dvije kapelice na svijetu koje su posvećene svecu razbojniku, koji je bio desno od Isusa na križu. Gornji grad, pak, skriva jednu od morbidnijih tajni. U haustoru u Demetrovoj ulici nalazi se nadgrobna ploča djeteta. Na njoj na njemačkom piše: "Ovdje miruje Paul David von Vakanovich. Umro je 1818., 21. srpnja u četvrtoj godini života".

- To nije grob, nego samo nadgrobna ploča. Kad je 1876. zatvoreno Jurjevsko groblje, jedna obitelj je ploču svojega djeteta prebacila u svoj haustor – objasnio je Špoljarić

Povratak na vrh

PostPostano: 20 srp 2012 05:51 
Moderator

slika
mali ispravak sanjinog c/p: vila Rebar je izgorila 1979.-te godine. Sječam se, kao srednjoškolci smo tamo išli na čagu (he,he oni koji su imali auto u to vreme), a i tenis sam znao gore odigrati.
Što se tiče tunela pod starim Zagrebom njih opisuje i M.J.Zagorka u svojim romanima. U njih smo išli pišati, pa se to sanji sviđa, ima onaj fini štih po mokraći, miris zagreba :rotfl:
sad kada smo i to riješili, ajmo dalje vidit kaj još ZG ima, a da bi se splatilo tam živiti.
Sanja je na potezu. :alikako:

Povratak na vrh

PostPostano: 20 srp 2012 09:25 
Administrator

Moram i ja nesto sto se tice vile Rebar:

Vila Rebar ostat će simbolom tužnog prekida briljantne karijere dinamovog nogometaša Stjepana Lamze. Naime 1967. godine prilikom proslave pobjede u polufinalnoj utakmici Kupa velesajamskih gradova (pobjede Dinama nad Eintrachtom, 4:0) Štef je pijan pao s balkona i povrijedio glavu tj. centar za ravnotežu što je trajno utjecalo na njegovu sportsku karijeru. Naime, Lamzu su poslije par litra ruma zatvorili u sobu da malo odmori, ali se on probao izbaviti preko balkona, no nesretno je pao na glavu. Dinamo je bez njega ipak uspio u finalu s Leedsom osvojiti Kup velesajamskih gradova (danas kup UEFA).

Povratak na vrh

PostPostano: 20 srp 2012 10:55 
Moderator

Hmmm.. Kinta.. meni je nekako u sjećanju da je Lamza opal na Lagviću! :kuc:
Morti i griješim ili mi se pobrkalo!?

A CHROMEX je napravil dobar ispravak jer je Vila Rebar stvarno izgorila te godine i ja sam gledao dok je gorjela. A isto tako bio česti gost disko kluba u prizemlju ili pak gore u restoranu na tartar biftek.

Povratak na vrh

PostPostano: 20 srp 2012 11:40 
Administrator

D@DO je napisao:
Hmmm.. Kinta.. meni je nekako u sjećanju da je Lamza opal na Lagviću! :kuc:
Morti i griješim ili mi se pobrkalo!?

Oboje :)
Stef je padal po raznim birtijama a kako sam sad veli cudi se sto ima vodu u plucima. Da je gemist ne bi se cudio. Ali razbio se u vili Rebar.

Inace od kad znam za sebe dinamovi igraci su cugali i festali do ranog jutra. Cak ih je i Pero Mocibob ˝pospremao˝ u krevet. :) I sad se treba cuditi Sammiru? Decko se cist fino prilagodil.

Povratak na vrh

PostPostano: 20 srp 2012 14:37 

I ja sam išla u vili Rebar na čagu :) Ne često,bila sam jedno desetak puta.I sjećam se kad je izgorjela,šteta!Nije mi jasno da ju nisu obnovili :minus:

Povratak na vrh

PostPostano: 20 srp 2012 14:44 

http://www.mgz.hr/hr/postav/pod_muzejom/

Povratak na vrh

PostPostano: 17 ruj 2012 21:47 

Povratak na vrh

[ 33 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika: crawl i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.