Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 27 tra 2025 00:14. Sada je: 27 tra 2025 00:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

[ 29 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3
Autor Poruka
 Naslov: Re: Samobor
PostPostano: 26 svi 2016 07:59 
Administrator

slika

Osnivanje prvih sportskih klubova, izgradnja igrališta, njihova modernizacija i općenito postavljanje na noge organiziranog sporta u Samoboru. Iza svega toga stoji jedno ime – Josip Leopold. Danas umirovljeni profesor tjelesne i zdravstvene kulture posao je u samoborskoj srednjoj školi dobio 1959. godine kada se i doselio u grad iz Grubišnog Polja.

– Preko noći sam postao Samoborac – šali se 90-godišnji Josip Leopold koji će danas od Grada Samobora dobiti i posebnu Zahvalu za dugogodišnje promicanje sporta. Naime, u 19 će sati na Trgu kralja Tomislava startnim pištoljem označiti početak Noćne utrke grada Samobora koju je upravo on pokrenuo prije točno 55 godina. Tada su ukupno 32 trkača, od kojih su većina bili njegovi učenici, pretrčali 2700 metara dugu trasu po središtu grada. Danas je na utrku koja se održava na istom mjestu prijavljeno 460 profesionalnih trkača koji će prijeći trasu duljine 5.400 ili 10.400 metara. Također, prije glavne utrke održat će se tradicionalna utrka učenika. A gotovo svih svojih učenika Josip Leopold još se sjeća. Pokazuje ih na fotografijama utrka te raznih sportskih natjecanja. I sad mu u prolazu pokucaju na vrata i on rado s njima porazgovara.

– Uvijek sam živio za sport i za svoje učenike. Zato sam i osnovao prvi atletski, nogometni i rukometni klub u Samoboru – govori profesor te napominje kako je ideju o osnivanju noćne utrke dobio nakon poziva na zagrebačku noću utrku. Pomislio je tada, objašnjava, zašto je ne bismo imali i mi.

– Kada smo je prve godine organizirali, morali smo nastaviti, nismo se onda mogli osramotiti – kroza smijeh objašnjava Josip Leopold koji je u mirovnu otišao 1987. Ipak, i dan-danas čuva sve članke iz novina i slike koje svjedoče o povijesti samoborskog sporta. U albumima su materijali poslagani kronološki, a dok ih gleda, Josipu Leopoldu priče, anegdote i uspomene samo naviru. Među najdražima mu je ona o osvjetljavanju nogometnog igrališta kada su njegovi učenici sami postavili 200 svijeća te jedini osim Zagreba imali noćni nogomet. Koliko mu uspomene znače, govori i to da jednu od svijeća još čuva, i to u svom domu u kojem živi sa suprugom Livijom. Kako kaže, osim svih sportskih uspjeha, tu je i onaj privatni koji broj već 66. godinu u braku.

Povratak na vrh

PostPostano: 09 ruj 2016 12:55 
Administrator

Očuvanje Rudarske greblice: "Tenki kolač" bit će EU poslastica

Stanovnici Ruda pokraj Samobora, lokalni OPG-ovi, osnovna škola, seljačka domaćinstva, TZ Samobora, ali i malena pekarnica iz toga kraja – svi okupljeni u prije nekoliko mjeseci osnovanu udrugu Rudarska greblica, opako su krenuli u proces zaštite ovog slanog kolača.

I to na europskoj razini. Cilj im je dobivanje oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP) da bi se rudarska greblica mogla proizvoditi samo na području Ruda, a naziv kolača, odnosno receptura kao i način pripreme bit će također zaštićeni. Ovaj su tjedan u Ministarstvu poljoprivrede potpisali ugovor o sufinanciranju cijelog postupka, koji bi, prema najavama, trebao trajati od tri do pet godina.

– Odobrena sredstva pokrivaju više od 70 posto troškova izrade specifikacije za podnošenje zahtjeva za zaštitu naziva rudarske greblice – kaže Andrejas Nikl, predsjednik udruge, ujedno i vlasnik pekarskog obrta koji u Rudama djeluje od 1978. godine. Čeka ih detaljno povijesno istraživanje i prikupljanje dokaza koji će potkrijepiti činjenicu da se rudarska greblica u tom kraju priprema još od 15. stoljeća.

– Rok za dostavu svih specifikacija je dvije godine, iako bismo mogli biti gotovi i prije – kaže Jelena Nikl, Andrejasova supruga i jedna od članica udruge.

Željeli su, kažu, osigurati da umješnost izrade greblice ne ode u zaborav.

– U Rudama je zovu “tenki kolač” jer je za njezin izgled bitno tanko tijesto. Bude raznih pokušaja, recept je i javan, ali često greblica završi kao pita od sira, a to nije to – kažu supružnici dodajući da upravo ta umješnost izrade daje receptu dodatnu izvornost.

– Upravo se zato recept za greblicu učio i prenosio s generacije na generaciju. Obično su ga pripremale supruge za svoje muževe koji su radili u rudniku pa su kao dodatan izvor energije u greblicu sa sirom umiješale i orahe – kažu. U svoje istraživanje uključit će i lokalnu zajednicu pa, ako imate koji stari recept – javite im se.

Povratak na vrh

PostPostano: 10 ruj 2016 16:17 

slika

Povratak na vrh

PostPostano: 12 ruj 2016 08:14 
Moderator

mpix je napisao:
slika

:plus: :brav:

Povratak na vrh

PostPostano: 13 ruj 2016 21:04 
Administrator

spavle a kakav cu ja dobiti bravo jer sam se malo prije popeo na mjesto odakle je fotka snimljena. Treba li rec - pjesice.

slika

A ako se okrenemo na drugu stranu, ono smrdljivo i zadimljeno u daljini je vas Zagreb.

slika

Povratak na vrh

PostPostano: 14 ruj 2016 10:01 
Moderator

Kinta je napisao:
spavle a kakav cu ja dobiti bravo jer sam se malo prije popeo na mjesto odakle je fotka snimljena. Treba li rec - pjesice.

slika

A ako se okrenemo na drugu stranu, ono smrdljivo i zadimljeno u daljini je vas Zagreb.

slika

:brav: :spavle:

Povratak na vrh

PostPostano: 14 ruj 2016 19:47 

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Povratak na vrh

PostPostano: 18 lip 2017 09:20 
Administrator

U nedjelju 07. lipnja 2015. godine održati će se MTB utrka u disciplini Cross-country 22. XCO Samobor 2015 UCI Class 1. Utrka je kategorije UCI Class 1 u kategorijama Juniori (MJ), Elite (ME), Elite - žene (WE).

Mjesto okupljanja natjecatelja je sami centar grada Samobora, Trg kralja Tomislava (opis prilaza u prilogu), gdje se obavlja registracija natjecatelja i podjela startnih brojeva. Svaki natjecatelj nastupa na vlastitu odgovornost. Preuzimanje startnih brojeva moguće je u subotu, 06.06.2015. od 18 h do 20 h i u nedjelju, 07.06.2015. od 7 h do jedan sat prije starta pojedine utrke. Startne liste zaključuju se jedan sat prije starta pojedine utrke.

Start i cilj natjecanja je na glavnom samoborskom trgu - Trgu kralja Tomislava, gdje će biti i proglašenje pobjednika. U slučaju ekstremnih uvjeta na stazi (velike kiše ili velike vrućine) organizator će, u suradnji sa sucem i tehničkim delegatom, prilagoditi broj krugova za sve kategorije.

http://bbk-sismis.hr/web/index.php/mani ... 1-hrvatski

Povratak na vrh

PostPostano: 17 kol 2018 14:28 

slika

slika

slika

slika

Povratak na vrh

[ 29 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika: crawl i 7 gostiju.