Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 17 svi 2025 05:34. Sada je: 17 svi 2025 05:34.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

[ 243 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Aktualni sat
PostPostano: 01 pro 2012 16:48 
Administrator

Topic zamisljam kao male crtice iz rvacke svakodnevice.

Nego, kad smo kod Opće skupštine, stvarno smo ispali jadni. Palestina je ovoga tjedna u UN-u dobila status države promatrača, što je s jedne strane povijesni pomak, s druge ima efekt malo jači od mineralne vodice. A mi smo ostavši pri glasanju suzdržani, valjda zato što jednostavno nismo znali u čiji šupak da se uvučemo, pljunuli sami sebi u lice, zaboravivši na dane kada smo mi iz sveg glasa vikali, vapili i kumili da nas priznaju, da nas prime u UN, da nas prihvate, da budemo svoji na svome, samostalni, ali dijelom svijeta, slobodni.

I sad imamo tu slobodu za koju smo se borili, o kojoj smo tobože pjevali. 69 godina od drugog zasjedanja AVNOJ-a, na Dan nekadašnje republike, koji smo tako prezrivo odbacili u zamjenu za tu slobodu, osvrnimo se na Republiku kojom smo zamijenili onu.

Slobodni smo da sjedimo na zavodu za zapošljavanje ili rintamo u rijetkim još otvorenim tvornicama koje smo slobodno predali tajkunima, slobodni da plaćamo ovrhe, predajemo kuće i stanove bankama kojima plaćamo masne kamate, a političarima ogromne plaće.

Slobodni smo da štrajkamo ali da nam socijaldemokrati (!) koje smo birali vjerujući u pravednije društvo zbog toga smanje plaće, slobodni da stojimo u redovima pred bolničkim šalterima i slobodni da djeci masno plaćamo besplatno obrazovanje, slobodni smo da se skupimo i stegnemo i duramo... I da, za razliku od svih drugih, iz nepoznatog razloga sve to radimo u potpunoj tišini...

17 mjeseci i 22 dana, 12 tisuća 900 i nešto sati obitelj Bilić čekala je vijesti o svojoj kćeri i sestri. I nadala se, vjerojatno, čak i kada više nikakve nade nije bilo. I vijest je dobila, desetak minuta prije nego što su se u Karlovcu upalile kamere i uključili uplinkovi za prijenos uživo, zazvonio je telefon u obiteljskoj kući Bilićevih.

Zamislite si na trenutak da ste vi ta osoba koja mora podići tu slušalicu, znajući da je za desetak minuta najavljena presica na kojoj će biti obznanjeno je li život vašeg djeteta završio na tako strašan način, a njezino tijelo bačeno na smetlište? Rezultati DNK analize su doslovce iz Zagreba putovali u Karlovac da bi se tamo predstavnica DORH-a mogla ukazati pred kamerama i bili su GOTOVI satima ranije.

Zar je itko zaslužio da takvu vijest o svome djetetu čuje na takav način, preko telefona? Bila je dovoljna fax mašina i jedan lokalni policijski službenik da se prema Bilićevima država ponese ljudski. A nacija je mogla sačekati uključenje uživo u manje atraktivnom terminu.

Povratak na vrh

Naslov: Re: Aktualni sat
PostPostano: 06 pro 2012 00:38 
Administrator

Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade, dobila je nekontrolirani napadaj optimizma. Predstavljajući u Slobodnoj Dalmaciji “projekt Provansa” izjavila je da će “ljudi u Dalmatinskoj zagori odmah postati dvostruko bogatiji”. Za ostvarenje tog ambicioznog plana koji se temelji na ruralnoj turističkoj ponudi potrebni su neki preduvjeti, priznaje Pusić, među kojima su ključni “puno rada” i uvođenje kartičnog plaćanja u svako seosko domaćinstvo. Teško će to ići poznavajući žitelje dalmatinske Provanse. Ipak oni više vole gotovinu.

Davor Šuker, predsjednik HNS-a, posve ozbiljno najavljuje kandidaturu za organizaciju nogometnog EP-a 2020. godine i gradnju stadiona za 50.000 gledatelja. I kad ne bude kruha, bit će igara.

Mirando Mrsić, ministar rada, sigurno je bio zadovoljan kada je čuo da grad Imotski zapošljava 13 volontera s državnom plaćom od 1600 kuna. Odgovaralo je to i volonterima i ministru koji se može pohvaliti kakvim-takvim rezultatima. Vjerojatno mu ni na kraj pameti nije bilo da će Ante Đuzel, gradonačelnik Imotskog, vješto iskoristiti Mrsićev program i zaposliti 13 stažista premda mu uopće nisu potrebni. Rečeno im je da mogu slobodno ostati kod kuće i trgati grožđe, a iz državnog proračuna će im svaki mjesec na kućnu adresu kapnuti 1600 volonterskih kuna. Šteta da Mrsićeva sredstva propadnu, zaključili su u Imotskom i usrećili 13 nezaposlenih mještana. Jedino ne znamo zašto samo 13?

Povratak na vrh

PostPostano: 08 pro 2012 12:23 
Administrator

Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture, pod čiji resor potpada i javna televizija kao jedan od najvećih poreznih dužnika u zemlji, odlučila je podmetnuti leđa svekolikog pučanstva pod teret sanacije tog diva. “Pretplatu” za HRT više neće plaćati svi vlasnici raznih prijamnika, već svi koji uopće borave u Hrvatskoj. Novi namet na život u Lijepoj Našoj uvodi se radi “pojednostavljivanja naplate, povećanja prihoda i potpunijeg obuhvata”, poručuju iz ministarstva. A u skladu s premijerovim najavama da neće uvoditi nove poreze, ovaj će se i dalje zvati – pristojba.

Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, smijenio je kompletnu upravu Hrvatskih autocesta nakon samo deset mjeseci rada. Nije provela restrukturiranje i samo je svojim svađama štetila tvrtki, spominje se u obrazloženju smjenjivanja. Poznavateljima prilika u HAC-u sve je više-manje poznato pa i tko će biti novi članovi uprave, a jedina nepoznanica trenutačno je to kakve će limuzine naručiti na “natječaju”. Audi ili BMW, pitanje je sad.

Premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade ponovio je da “novih poreznih opterećenja neće biti, nije ih bilo ni do sada”. Premijer je doista uvjeren da ono što neprekidno ponavlja može postati istina.

Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, povlači se iz Sabora jer je zaključio da je nemoguće istodobno kvalitetno obavljati funkcije u stranci i u Saboru. Premda se Brkić predstavlja kao osoba velike radne energije, proizlazi da ne može pratiti ritam svojih prethodnika Branka Bačića i Ivana Jarnjaka koji su imali iste funkcije. Kritičarima je posebno upalo u oči da se Brkić požalio na obaveze u Saboru jer tamo dolazi vrlo rijetko. Slobodna Dalmacija objavila je podatak da je Brkić u godinu dana samo četiri puta govorio u Saboru, za što prima plaću od 17.000 kuna mjesečno. Za svako uključivanje mikrofona dobio je po 51.000 kuna.

Povratak na vrh

PostPostano: 08 pro 2012 20:30 
Administrator

Oliver Grbić, bivši glavni ravnatelj policije, početkom sljedeće godine odlazi u mirovinu, piše “21. stoljeće”. Navodi i da će se Grbić umiroviti sa starim rješenjem, onim za glavnog ravnatelja policije, s pripadajućom otpremninom, iako je u međuvremenu raspoređen na – drugo radno mjesto. Rješenje o novom radnom mjestu Grbić, čini se, nikada nije preuzeo, a kada su mu policajci pokušali uručiti rješenje na kućnoj adresi – nisu ga mogli pronaći. Od naše policije nema bolje, osim što ni bivšeg ravnatelja ne može pronaći.

Tomislav Debeljak, vlasnik samoborskog DIV-a, optimistično gleda na sudbinu splitskog brodogradilišta. Vlada i kupac (DIV) usuglasili su sve detalje o kupoprodajnom ugovoru i parafirali taj dogovor. Hoće li privatizirani Brodosplit poslovati uspješno tek treba vidjeti, ali uspije li – bit će to pravo čudo. Naime, na suđenju za staru aferu Brodosplit u kojoj je “zamračeno” 4,7 milijuna dolara svjedočio je Dragan Grgić, bivši voditelj Odjela kalkulacija, i otkrio bolnu istinu o splitskom škveru. U posljednjih 30 godina, svjedoči Grgić, Brodosplit nije napravio ni jedan brod bez gubitka! Je li to itko objasnio budućem kupcu?

Arsen Bauk, ministar uprave, potiho je najavio da će 17. prosinca biti objavljeni rezultati popisa stanovništva iz proljeća 2011., ali nije rekao kada će objaviti tko je odgovoran za to sramno kašnjenje.

Ivan Ivec, profesor matematike iz Samobora, jedan je od 16 najinteligentnijih ljudi na Zemlji, s kvocijentom inteligencije 169. Na pitanje kako bi izvukao Hrvatsku iz banane, Ivec je iznio nekoliko prijedloga, poput ograničavanja profita bankama, ograničavanja burzovnih špekulacija i na kraju – ograničavanja najviše zarade na 10.000 kuna mjesečno. Tada bi posla bilo za sve, zaključio je superinteligentni Ivan Ivec. Srećom za bankare, Ivec je ograničen na predavanja iz matematike.

Povratak na vrh

PostPostano: 09 pro 2012 19:57 
Administrator

Iako će u većini zemlje prevladavati pretežno vedro vrijeme, u Lici i Gorskom kotaru u ponedjeljak su moguće nove snježne oborine. Prosječna jutarnja temperatura na prvi radni dan sljedeći tjedan bit će oko -10 stupnjeva u kontinentalnom dijelu zemlje, a na Jadranu od -4 do 0 stupnjeva Celzijevih.

Tijekom sljedećeg tjedna iz dana u dan biti će sve hladnije, a vrhunac hladnog vala očekuje se u srijedu i četvrtak kada će se jutarnje temperature spustiti do - 17 stupnjeva u gorju te do -15 u nizinskim dijelovima. Na području uz Jadran jutarnje temperature će se kretati oko 0 stupnjeva Celzijevih.

Krajem tjedna i za vikend dolazi novo pogoršanje praćeno kišom i snijegom, a temperature zraka, jutarnje i dnevne, će porasti diljem zemlje.

Povratak na vrh

PostPostano: 14 pro 2012 22:10 
Administrator

Kreditni rejting Hrvatske postao je smeće, kaže rejting agencija Standard & Poors koja je srušila dugoročni i kratkoročni kreditni rejting iz 'BBB-/A-3' u 'BB+/B'".

Rejting BB+/B označava bezvrijedan status, državu koja nije u investicijskom razredu, jer se investicije označavaju kao špekulativne.

Jedini krivac je Vlada čije su reforme bile nedovoljne za eliminaciju strukturalnih ograničenja koja sprječavaju razvojni potencijal zemlje.

Ukratko, Slavko Linić i ekipa doveli su nas u govna iz kojih nas ne znaju izvaditi. Nesposobni faraoni koji mogu naći lakonsko objašnjenje za sve uvalili su nas gore od još jadnijih i nesposobnijih hadezeovaca, ma koliko to teško bilo. Svaka čast, i ostavke molimo, odmah!

Da se ne bi slučajno zanio majstor Karamarko, šef svih ušiju koje vire iz zidova i slušalica, njegova je stranka godinama gomilala birokraciju, udomljujući snahine tetke stričevića malog od pašenoga na raznoraznim nepotrebnim mjestima, što nam je nakon dva mandata takvih svinjarija napokon došlo glave.

SDP je kriv za svoje odlučno MOŽDA, jer ne možemo sve svaliti na leđa sivog računovođe Slavka koji samo treba napuniti kese Čačićevih i ostalih trabanata koji su zamijenili DrIvine i Jacine. Ako premijer Milanović ikad treba pokazati da može, kak vele Ameri u filmovima, grow a pair (misli se na muda), sad mu je krajnji čas ...

Povratak na vrh

PostPostano: 15 pro 2012 10:26 

Kinta je napisao:
Kreditni rejting Hrvatske postao je smeće, kaže rejting agencija Standard & Poors koja je srušila dugoročni i kratkoročni kreditni rejting iz 'BBB-/A-3' u 'BB+/B'".

Rejting BB+/B označava bezvrijedan status, državu koja nije u investicijskom razredu, jer se investicije označavaju kao špekulativne...............................................................

viewtopic.php?f=15&t=544&p=21617#p21617

slika

Povratak na vrh

PostPostano: 15 pro 2012 18:28 
Administrator

Zvjezdani nadnevak 6. prosinca - Čudo neviđeno. U prosincu je pao snijeg i paralizirao veći dio Hrvatske iako je bio najavljen tjedan dana ranije. Vlakovi su stali, autoceste bile su zametene, nitko ništa nije čistio. I ove godine, tradicionalno, zimskim službama snijeg je bio takav da ga ni najstariji stanovnici ne pamte. Na koncu je snijeg očistio Milan Bandić koji ga je pojeo (od čega je stekao loš glas jer snijeg nije dobar za grlo) te jaka južina.

Većina Hrvata dobro je prošla jer je poslušala stari savjet Željka Keruma da ne izlaze nigdje kad snijeg padne. Pogotovu zimi.

Zvjezdani nadnevak 7. prosinca - Građani Zagreba u plaćenom su oglasu pozvali gradonačelnika Milana Bandića da uštedi novac prireznih obveznika i da si kupi skupog terenca, poput onog kakvog je željela ravnateljica NP Plitvička jezera.

- Jeftinije je da se on vozika u dobrom autu po zasnježenim cestama, nego da ga prati ralica i da momentalno čisti kud god krene. Skuplja je ralica i čišćenje nego terenac - stoji u javnom proglasu građana.

Gradonačelnik Bandić nije komentirao taj zahtjev nego je zamezio kilo i po snijega ispod peke i zalio s litrom vode. Pritom se naduo 'ko žabac'.

- Daj mi još po kile u papir, al' da nije mastan - rekao je radniku zimske službe i tako očistio po Zagreba.

Zvjezdani nadnevak 10. prosinca - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ekskluzivno je otkrio kako mu je posao s poljoprivrednom apotekom propao.

- Izliječio sam sve usjeve i nasade u Hrvatskoj od krumpirove zlatice pa do ostalih beštija. Selo je preporođeno, bolesti usjeva više nema, njive rađaju k'o lude, pa seljaci nisu kupovali lijekove jer im ne trebaju. Tako sam ti ja ostao bez posla. Ostao sam dužan i za vodu ali eto, nisu mi legli na plaću, ne zato što sam član uprave u tim vodama, nego jer sam teži slučaj, socijalni naravno, nisam mislio da sam teži slučaj - priznao je iskreni Jakovina zvani Tiho Apoteka. Zoran Milanović rekao je da nije kriv Jakovina.

- Krivo je more - rekao je premijer.

Zvjezdani nadnevak 11. prosinca - Zdravstveno stanje zastupnika Hrvatske udarničke radničke kapitalističke partije SDP-a Nenada Stazića je stabilno, priopćio je liječnički konzilij Bolnice Sveti Duh Sa Sjekirom. Stazić, indijanskog imena Alija Sirotanović, ondje je dospio nakon što je dobio kilu jer je radio u Saboru do kasno u noć. Inače ta stranka ima problema s radom u Saboru - od prepona pa do kile.

- Propuklo me odjednom i obnevidio sam od bola. Hvala svim liječnicima koji su mi pomogli. Uvijek ću se žrtvovati za Hrvatsku - rekao je Sirotanović koji je nakon toga otišao zahvaliti Manituu tako što se nezasluženo obžedro na račun sirotinje. K'o i svi oni u Saboru.

Zvjezdani nadnevak 12. prosinca - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko odlučno je u intervjuu za 24express stao iza ideje da se i njemu, kao i svim dužnosnicima smanji plaća.

- Ja sam za to da se i nama režu plaće, da bismo pokazali solidarnost s društvom. Zalažem se da nam plaće smanje i 50 posto ako treba. Neka nam ih povećaju 700 posto, lako ćemo se mi odreći 50 posto te plaće - rekao je Leko, koji je zbog svoje dobre duše i solidarnosti u Hrvata znan i kao Lech Walesa.

Zvjezdani nadnevak 13. prosinca - Čelnik Kikiriki koalicije i prodavač košpica, kikirija, sjemenki, kokica, Zoran Milanović predstavio je plan izlaska iz krize:

- Kikiriki, košpice, kokice, maroni, vrući, vreli, medom poliveni, onana, bonana, kod Milanović Zorana.

Hrvati su program dočekali spremni jer godinama nemaju za tikve, bundeve, pipuna (dinje) nego suše njihove sjemenke i prže ih. Ako se dokopaju šta kukuruza, obitelji se omaste kokicama za blagdane, posebice popularne su kokice z mlincima.

Nakon što je RH dobila kreditni rejting smeće - premijer je iz triju nadzornih odbora izvukao Mirelu Holy.

- Ona će nas reciklirati - rekao je premijer.

Povratak na vrh

PostPostano: 16 pro 2012 01:21 

Dug je popis onih koji u ovoj državi ne zaslužuju ništa doli prezir i gađenje koje je zapravo teško i izraziti. Ali ajmo redom...

Osjećaju li se čelnici ove države jutros nekako drugačije, nekako... nekako kao smeće? Teško je nadmašiti gađenje koje u meni izazivaju rejting agencije koje su nesumnjivi krivci za ekonomsko sranje u kojem se nalazi cijeli svijet, ali su i dalje samoproglašeni svjetski suci koji potapaju gospodarstva kako žele, no hrvatska Vlada u tome uspijeva. Ne zbog toga što mislim da je te svjetske moćnike trebala slušati u svojoj gospodarskoj politici (ako se ovo što oni čine uopće smije nazvati "politikom" u smislu da je riječ o smislenim mjerama koje imaju neki određeni cilj), već u tome što cijelu godinu kao svoj uspjeh ponavlja činjenicu da nam nije bio smanjen kreditni rejting.
I što sada, gospodo, kad je konačno smanjen? Sada kada je jedino što ste isticali kao svoju zaslugu, palo?

Kula od karata

A s rejtingom, zapravo, pada sve. Tako lako, tako olako. Slavko Linić je, naime, odmah najavio da zbog rezanja kreditnog rejtinga odustaje od zaduživanja u inozemstvu i od dijela državnih investicija u idućoj godini, što znači da možemo zaboraviti na najavljeni gospodarski rast, koji je ionako u projekcijama proračuna postavljen odveć optimistično. Dakle, osim ako se dogodi čudo, recesija se nastavlja, dapače, produbljuje. Iako je Linić najavljivao mogućnost pada kreditnog rejtinga i probleme koje bi to moglo izazvati, ipak se proračun radio kao kula od karata. Što da čovjek kaže o ljudima koji se uzdaju u čudo i još kažu da su odgovorni i pametni?

Čudo ili pare?

Čudo je ionako postalo dio politike u ovoj zemlji - eto, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić čudom je prozvao to što je snijeg pao u noći s petka na subotu. Mora da Bog ipak ne voli gradonačelnika toliko koliko on misli, jer mu nakon snijega u subotu nije poslao i čudo u vidu sunca u ponedjeljak. Možda bi umjesto vjere u Boga i jedenja snijega valjalo u cijelu stvar uložiti koju kintu više. S kojom kintom više, naime, možda bi zagrebačke zimske službe imale za sol da pospu zaleđene i zametene ceste koje ralice nisu vidjele ni sedam dana otkako je snijeg prestao padati. Možda bi imale za kamione koje bi odnijele snijeg naguran na rubove cesta, na pločnike, biciklističke staze i parkirališta koja su nestala poput potočića koji je tražio onaj zeko iz pjesmice. Kako da ti se ne gade pokušaji nadležnih da te pored tvojih zdravih očiju uvjere kako nisi četiri puta ljosnuo na putu do posla, kako nisi kasnio na dotični posao jedan sat i kako grad nije zatrpan jer da su oni sve očistili? Pa čak i atletsku stazu po kojoj gradonačelnik vježba? Kako da ti se ne gadi grad koji nema love za osnovno funkcioniranje, koji povećava cijenu javnog prijevoza koji te ne prevozi, ali zato ima za gradnju velebnih fontana?

Tko je uzrokovao kaos

Čudo se dogodilo i kada nije bilo žrtava u kaosu na autocesti koji je uzrokovao snijeg. Snijeg? Ne, nije snijeg uzrokovao taj strašni zastoj, nego HAC i policija, jer su na autocestu pustili kamione bez odgovarajućih guma i opreme, iako je snijeg bio davno najavljen. Ali, u kakvoj državi živimo, zapravo je pravo čudo što policija nije naplatila kazne zametenima u mećavi zbog nepropisnog parkiranja na autoputu.

Inovacija u prometu

Hrvatske željeznice slučajno su uvele novi red vožnje taman kad je državu zamela vijavica, pa se kaos koji je nastao mogao pripisati snijegu. Međutim, kaos se nastavio i nakon što je snijeg prestao padati. Kako da ti se ne gadi zemlja u kojoj platiš kartu za brzi vlak koji na pola puta postane putnički, pa staje kod svake bandere. I planirano kasni barem sat. U kojoj se kompozicije spajaju jer nema dovoljno lokomotiva. Još samo čudo može dovesti do toga da HŽ-ovo plansko srozavanje razine usluge dovede do povećanja broja putnika i boljih financijskih rezultata.

Muškarci u haljinama osuđuju druge muškarce u haljinama

Kako da ti se ne gadi društvo u kojem gotovo tisuću ljudi na dan gubi posao, u kojem mediji svakodnevno objavljuju vapaje bespomoćnih obitelji za pomoć, ali je Crkvi važniji križarski rat protiv obrazovanja? Kako da ti se ne gadi društvo koje ozbiljno raspravlja o tome treba li djecu učiti osnove ljudskoga zdravlja i reprodukcije, objasniti im kako su nastali. I kako da prihvate da nismo svi jednaki?

Kako da ti se ne gadi to što muškarci u haljama osuđuju muškarce kojima je nošenje haljine izbor, a ne uniforma? Kako da ti se ne gadi to što ljudi koji nemaju djece diskreditiraju jednog od pisaca programa zdravstvenog odgoja jer - nema djece?! Kako da ti se ne gadi institucija koja zataškava i opravdava pedofiliju i omogućava počiniteljima izbjegavanje progona, ali ustaje protiv konsenzualnog homoseksualnog odnosa dvoje odraslih kojima je to izbor?

Smišljena prevara

Mada, zapravo, zašto ne? Odvojimo djecu 'nepomirenih' od ostale djece. Pustimo prirodnoj selekciji da učini svoje. Neka njihova djeca lutaju hodnicima dok traje sat zdravstvenog odgoja. Neka ne dobiju znanje koje je jedino što će im dati šansu da prežive u svijetu koji će još za njihovih života imati 10 milijardi ljudskih stanovnika, među kojima će njih vrlo malo biti blagonaklono prema njima, u državi u kojoj se raspadaju zadnji oblici socijalne sigurnosti. Samo obrazovanje će stajati između te djece i pogrešnih odluka, tinejdžerskih trudnoća koje će im uništiti život, spolnih bolesti i tisuća drugih situacija.

Nepomireni se zapravo toga svijeta plaše, što je u redu, svatko normalan tko voli svoje dijete plaši se svijeta u koji će ga jednoga dana morati pustiti, govorim to kao otac malenog dječaka, ali strah nije razlog da se pravimo da bauci ne postoje. Postoje. I vrebaju, a žal za "izgubljenom djetinjom nevinošću" nije ništa drugo doli prevara smišljena da se stado zadrži u mraku u kojem mu se može prodavati muda pod bubrege.

Dalibor Dobrić
15.12.2012.

Povratak na vrh

PostPostano: 16 pro 2012 11:20 
Administrator

BLOKIRAN BEZ RAZLOGA
Poduzetnik se pita: Časni sude, zašto si mi 200 radnika ostavio bez plaće?

Dvjesto radnika “Tvornice mreža i ambalaže”, te “Bure commercea”, dviju biogradskih tvrtki u vlasništvu Darka Eškinje, nije dobilo plaće 10. u mjesecu, kao što je uobičajeno, a ne zna se kad će i hoće li dobiti već pripremljenu božićnicu, jer su, tvrdi Eškinja, iznenada blokirani čudnom primjenom novog Ovršnog zakona.

Zbog blokade ne mogu se isplatiti ni dobavljači koji su dosad imali sigurnost poslovanja s Biograđanima, što u današnjoj hrvatskoj gospodarskoj svakodnevici ne izgleda kao neka posebna vijest, ali u ovoj je priči riječ o tvrtkama koje u zadnjih 20 godina nikada nisu bile blokirane, nego, nasuprot tome, stvaraju dobit.
- Blokirani smo čudnom primjenom novog Ovršnog zakona koji je upravo stupio na snagu. Iako nam je to potpuno nelogično, u Općinskom sudu u Zadru nisu uzeli u obzir da je zahtjev za blokadu našeg računa temeljen na međupresudi Trgovačkog suda u Zadru od prije nekoliko godina, nakon čega se stanje promijenilo. Mi sad trebamo čekati ročište za deblokadu računa i skupiti nekih 2,2 milijuna kuna koji su u biti već plaćeni - ogorčen je biogradski poduzetnik.

Eškinju je blokirala tvrtka “Agroplast” iz Siska na osnovi “pravomoćnog rješenja” Trgovačkog suda Zadar iz 2007. godine. Aktualni vlasnik “Tvornice mreža i ambalaže” naslijedio je spor sa sisačkom tvrtkom jer poslovni odnosi njegove tvrtke i “Agroplasta”, koji nema nijednog zaposlenog, datiraju još iz sredine 90-ih godina, odnosno iz vremena kad Eškinja još nije bio vlasnik biogradske tvornice.

Spor se godinama vodio oko nekih 890 tisuća kuna za ambalažu, a značajno je da je nakon presude Trgovačkog suda od prije pet godina, koja je postala temelj za ovrhu, bilo još dosta procesnih radnji jer je, prema rješenju Visokog trgovačkog suda, ukinuta ovrha i čeka se obnavljanje postupka.
- Ne razumijem zašto je Općinski sud, bez sagledavanja cjeline odnosa, tako na brzinu blokirao naš račun. Obavijestili su nas o blokadi u 10 sati, a već je u podne račun bio blokiran, bez provjere statusa rješenja na osnovi kojeg je pokrenuta ovrha. Prisiljeni smo naprije platiti, pa se nakon toga žaliti. Nama je učinjena velika šteta jer nam je narušen ugled, a poslovni partneri će nas početi izbjegavati. Zbog toga će naši odvjetnici podnijeti tužbu protiv Općinskog suda, ali i Ministarstva pravosuđa zbog ovako lošeg zakona. Novi Ovršni zakon daje kriminalcima pravo da mogu po već naplaćenim osnovama pokretati ponovno ovrhe, jer općinski sudovi samo udaraju pečate i donose ovršna rješenja ne gledajući koliko godina su stara. Morao bi se odobriti barem rok za žalbu od osam dana prije pokretanja ovrhe - kaže Eškinja.

Tijekom proteklih nekoliko dana otkad je blokiran račun dviju biogradskih tvrtki u vlasništvu Darka Eškinje, dospjele uplate njihovih kupaca, vrijedne oko 800 tisuća kuna, nisu “sjele” na račune “Tvornice mreža i ambalaže” i “Bure commercea”, nego su pohranjene na posebnom računu Fine. Prema novom Ovršnom zakonu, novac bi mogao u roku od mjesec dana otići na račun tvrtke koja je tražila ovrhu ako se u međuvremenu ne uplati traženi iznos ili ospori razlog ovrhe.

Sud: Kopije presude bile su slabo vidljive

Na Općinskom sudu u Zadru kažu da se račun prema odredbama Ovršnog zakona može deblokirati ako se račun podmiri.

- Sutkinja je na raspolaganju imala samo slabo vidljive kopije presuda iz Trgovačkog suda. Kad nam odvjetnici “Tvornice mreža i ambalaže” dostave originalne dokumente, moći ćemo još jednom razmotriti predmet - kazao nam je Željko Rogić, predsjednik suda.

Povratak na vrh

[ 243 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika: crawl i 123 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na: