Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 11 pro 2024 11:16. Sada je: 11 pro 2024 11:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

[ 114 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Odlazak u inozemstvo
PostPostano: 19 stu 2015 23:25 

Izrevoltiran sam čitajuči članak u jutarnjem
http://www.jutarnji.hr/intervju--obisao ... -/1460793/
već duže vrijeme u novinama naletim na članke kako su ljudi uspjeli vani... kako su im se ispunili svi snovi... šajni i tako to.
kao da je nekome u interesu da se hrvati isele iz hrvatske i prepuste teritorij nekome...
moje pitanje je tko je taj prikriveni agresor koji plasira takve stvari?

Povratak na vrh

Naslov: Re: Odlazak u inozemstvo
PostPostano: 19 stu 2015 23:28 

zasto mislis da je to nije tako? jesi bio vani, probao ili cisto smatras da seruckaju bezveze?

http://goo.gl/A9lj9A

Povratak na vrh

PostPostano: 19 stu 2015 23:39 

mislim da je kinta bio pisao o toj temi uništavanja balkana, spominjala se neka familija čije prezime počinje s R , ne sjećam se kako pa neću pisati gluposti,
imam dosta poznanika koji su išli van raditi, ispada da je vani isto ko i tu sve ovisi kakve si sreće, jedan poznanik je otišao u kanadu kao pomoćni radnik na baušteli, 6 mj nakon dečko je voditelj gradilišta, kako? gazda kod kojeg se zaposlio je skužio da mali (26 god) ima znanja i volje, dečko je mehaničar po struci, ima sve kategorije položene + radi sa kombinirkom, bobcatom i grederom, firma gdje se zaposlio radi građevinske radove svih vrsta od iskopa, zidanja itd, dečko je bio tjedan dana na lopati, razbolio se neki tip što je radio na bageru i gazda sav lud jer su bili u gužvi, mali skužio i rekao gazdi da on zna raditi i da ima položene ispite za radne strojeve, gazda mu da kombinirku i označi mu kanal koji treba iskopati, nakon pola sata pukne crijevo hidraulike, mali uzme alat skine crijevo i pita gazdu gdje se ovo može popraviti, gazda govori to se baca i kupuje novo, mali mu objasni da se može napraviti i da li postoji u tom gradu netko ko radi hidrauliku, gazda ga odvede do te firme, ljudi poprave crijevo, naplate cca 20 $, mali se vrati na gradlište popravi bager i nastavi raditi, gazda ostao izneneđen jer mu je ovaj uštedio par stotina $, dalje je išlo samo uzlazno, dečko ima auto od firme, cca 12000$/mj i vodi dio firme sa oko 30 ljudi i vodi brigu za oko 25 strojeva

ima ih par koji su bili i u njemačkoj i danskoj i irskoj i vratili se sa zadnjim parama nazad

tako da sve ovisi koliko imaš sreće

Povratak na vrh

PostPostano: 19 stu 2015 23:46 

osobno mislim da seruckaju.
svaka priča ima dvije strane, trenutno stalno vidim da se plasira šajni strana odlaska.
imam poznanike vani i nitko mi nije rekao kako je novac svuda oko njih i samo se treba sagnuti
rmbaju ko ovdje uz konkurenciju drugih došljaka, a jedina im je vodilja da zarade kakvu takvu penziju kako bi se vratili ovdje i normalno živjeli.
sa mišlju domaće je domaće
a što se tiče mog odlaska po vani... nisam obišao i upoznao 50% domovine a kako ću svijet?

Povratak na vrh

PostPostano: 20 stu 2015 00:23 

manilu je napisao:
mislim da je kinta bio pisao o toj temi uništavanja balkana, spominjala se neka familija čije prezime počinje s R , ne sjećam se kako pa neću pisati gluposti,

:hmm: Baš me zanima koji su to :mrburns: ;)

"zašto kad pet puta kliknem na fajer tipku, mod više ne radi"

Povratak na vrh

PostPostano: 20 stu 2015 01:58 

Mara je napisao:
osobno mislim da seruckaju.
svaka priča ima dvije strane, trenutno stalno vidim da se plasira šajni strana odlaska.
imam poznanike vani i nitko mi nije rekao kako je novac svuda oko njih i samo se treba sagnuti
rmbaju ko ovdje uz konkurenciju drugih došljaka, a jedina im je vodilja da zarade kakvu takvu penziju kako bi se vratili ovdje i normalno živjeli.
sa mišlju domaće je domaće
a što se tiče mog odlaska po vani... nisam obišao i upoznao 50% domovine a kako ću svijet?

niko ne serucka, to je tako, barem mogu za irsku rec...
e sad na kaj ti ciljas... neznam... obama te primil nebu, za kanadu, kolko cujem treba imat srece...novi zeland, ista stvar... australija, poceli su birat jer je gro imigranata uslo(ekonomske prirode jel...)

Panzer, Hana Modz V3, Kayfun Lite, Taifun GT, Helios, RSST, DID

Povratak na vrh

PostPostano: 20 stu 2015 05:42 

Lol, Mara, samo ću reći, odi radit van, ali nađi si pristojnog poslodavca, dakle ne u njemaču, austriju i slične priče, tu su poslodavci mahom đubrad koja nas smatra stokom sitnog zuba.
Evo da ja ispričam svoju priču iz prve ruke.
Prošle godine u 7. mjesecu sam otišao u Kanadu, Edmonton. Došao sam ovamo raditi na beton pumpi, pumpa na kojo trenutno radim je slična ovoj https://www.google.ca/url?sa=i&rct=j&q= ... 6129593841

Kad sam došao, prvo sam išao na "obuku" jer su se htjeli uvjeriti da ja stvarno znam raditi na beton pumpi, pa sam već drugi dan išao sam. Prvo su mi davali male igračke sa kranom od 26m, no onda jednom zgodom operater koji radi na 55m pumpi se razbolio a pumpa je morala hitno na betonažu. Ponudio sam se da odradim posao, prvo su se snebivali pa sam im rekao neka pošalju poslovođu samnom ako mi ne vjeruju. Odradio posao i odatle kreće moj uspon. Naime kad sam došao, početna satnica mi je bila 20 dolara, u roku od 6 mjeseci sam to podigao na 28 dolara, plus što još dobivam bonus o 2 dolara po satu kada radim sa pumpom od 47m, i 3 dolara bonus kad radim sa pumpom od 55m. Pošto sam svoje znanje, snalažljivost u problematičnim situacijama, iskustvo i volju za rad pokazao u nebrojeno primjera, na godinu planiraju da me šalju u Reginu gdje bih bio poslovođa i vodio brigu o kompletnom poslu, od dogovaranja termina, rentanja kamiona, vođenja brige oko kamiona, ukratko sve što jedan poslovođa radi. Povrh toga, ako odlučim ići, podrazumjeva se da me prebacuju na menadžerski ugovor, odnosno godišnju plaću. Trenutno je situacija takva u firmi da kad treba ići raditi, ja idem prvi van, ja dobivam najduže i najveće betonaže jer su tu i najveći sati, ergo i najveća plaća. Kad ja kažem da se nešto nemože odraditi, nitko više ne propitkuje moje znanje i iskustvo, svi govore ako misliš da neide, reci im šta trebaju napraviti da možeš odraditi posao. Kad trebam slobodan dan, ne trebam se najavljivati 2 tjedna ranije kao svi ostali, oni vide i znaju da ja radim ako treba i 7 dana u tjednu, i znaju da kad mi treba slobodan dan, da to nije bezveze, i ukratko, vjeruju mi u potpunosti. Kad treba nešto popraviti, ako imam alat popravim sam, ne zovem mehaničara za svaku sitnicu, premda mi svi govore da to nije moja dužnost, na što im ja odgovorim moja dužnost je sigurnost pumpe i radnika oko nje. Ako je pumpa u bilo kakvom kvaru, sigurnost pumpe i svih radnika koji su u njenom djelokrugu je ugrožena, a ja ne želim sanjati kako sam ubio nekoga samo zato što sam čekao mehaničara umjesto da sam problem riješio sam.

A sad malo usporedba sa hrvatskim poslodavcima. Govorit ću samo o branši posla u kojoj radim i ovjde, a u kojoj sam nabio 11 godina iskustva radeći širom lijepe naše.
U hrvatskoj niti jedan poslodavac ne plaća po satu, nego po profitu pumpe (kao da sam ja taj koji dogovara poslove, a ne neki tamo kreten koji vozi auto od firme i cijeli dan sjedi u bircu sa pelinom pod nosom). Promjenio sam četvoricu u tih 11 godina, i osim što nikada nisam dobio niti hvala od ni jednog od njih, od mene se u potpunosti očekivalo da mi kamion u svakom trenutku bude operativan, a ako se šta pokvari, naravno da sam ja kriv i neka se izvolim snaći jer mehaničar radi do 4 popodne a sad je 9 navečer i nemaju mi koga poslati. Kad bih ostajao subotom do kasno u noć šerafati po kamionu samo da ga pripremim za ponedjeljak, naravno da nebih dobio niti lipe povišice, ali zato su raznorazni jarani i kumovi uredno imali plaće 20-30% veće nego ja i njima je uvijek mehaničar bio na raspolaganju. Kad bih došao u nedjelju pomoći mehaničaru zamjeniti neki dio za koji su potrebne 4 ruke jer teži parsto kila pa i par tona, još bih dobio jezikovu juhu kako sam nemaran ako bih slučajno zaboravio neku sitnicu ponesti sa sobom na gradilište itd itd. Ovdje sam zaboravio jebeno gumeno crijevo, bez toga nema betonaže, pa sam u strahu nazvao šefa, rekao mu "jebiga, danas radim za džabe, samo mi donesi to crijevo da mogu dovršit posao" on se nasmijao i rekao ne budi lud, u Kanadi nema rada za džabe...

Toliko o tome jel vani bolje ili ne.

Edit:
Da nadodam, o šajni strani odlaska.
Da, ne teče ni ovdje med i mlijeko, i ako si lijena bitanga koja nezna kažiprst izvadit iz nosa dok ti netko ne kaže šta trebaš radit, nećeš ni ovdje uspjeti.
Da je život lagan nije, živim kao robot, kuća poso- poso kuća, radim uglavnom 6 dana u tjednu, ponekad i 7 a ponekad i 5, ovisi kako me dokači, ali barem znam zašto dajem kičmu. Svi sati su uredno plaćeni, svi prekovremeni uredno plaćeni, svi dupli sati (da, ima i toga ovdje, kad umjesto 31 dolar dobivam 62 po satu) plaćeni do u minutu. Nema kao kod nas " e jebiga znaš, čekam da mi plate, pa čim oni meni plate, ja ću tebi dati plaću" i sličnih idiotarija balkanskog kapitalizma. Plaća je svaki drugi petak, ujutro već oko 8 je na računu i TOČKA. Nema dan ranije, nema dan kasnije. Nema e moramo ovo, e moramo ono. Kad odradiš nešto što se od tebe nije očekivalo, svatko ti kaže hvala. Kad nešto odbiješ odraditi jer smatraš da je nesigurno, nitko ne kaže "aaa šta glumiš pametnjakovića, ako nećeš radit tamo su ti vrata, puno se nešto šepiriš u zadnje vrijeme" itd itd, nego svi kažu "you did the right thing, good job".
Negativna strana je jedino ogromna papirologija, poprilična suma novca i puno puno vremena potrebno za aplicirati za Permanent Residence, ali ako bude sreće i to bi trebalo proći bez većih problema.

Za kraj samo da kažem, boli me tuki ako tko misli da preuveličavam ili ne. Napisao osam točno to što čitate, a vi vjerujte, ili nemojte ;)

Povratak na vrh

PostPostano: 20 stu 2015 08:49 

Upravo tako. Onaj koji hoće raditi može zaraditi i u Hrvatskoj, samo puno manje i bez dostojanstva i priznanja.
Razlika je upravo u tome. Vani se cijeni rad i to se plaća jer na kraju neki gazda ipak na tome zaradi. Ako je on zaradio, nagradi i onoga koji mu je to omogućio.

Kod nas, gazdama nikad dosta.

Povratak na vrh

PostPostano: 20 stu 2015 08:58 

nemojte me krivo shvatit, ne planiram ja odlazak, niti su ljudi koji odlaze u inozemstvo ludi, nego me nervira kontinuirano plasiranje životnih priča od strane novinara kako je ovdje sranje i baš smo glupi što trpimo zadrte šefove a vani je sve naj naj

Povratak na vrh

PostPostano: 20 stu 2015 09:30 

Ma vani je užas. Ni pod koju cijenu ići van, propuh je. Đizs. :joj:

Povratak na vrh

[ 114 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika: crawl i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.