Forum    FAQ

.

Početna » Ostalo » Hrvatska

[ 191 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Re: Hrvatska policija
 Post Postano: 12 ožu 2015 12:41 
Administrator

Da ne ispada kako samo hrackamo imam i jednu pohvalu.

Daklem trebao sam odjaviti auto i prijaviti novi. Nabrusio sam zivce i pripremio se za cekanje uz spremnu dokumentaciju. Uzmem tiket na aparatu i treci sam na redu, ajd nije tako lose. Nakon samo par minuta TIDUUUU eto mojeg broja na diplayu. Dobar dan dobar dan trebam to to to to i to. Ne, nisam dobio smjesak, ne ocekujem ga vec 15 godina od kada su sjede prekrile izborano lice. Ali dobio sam profesionalnu uslugu uz dobar dan, dovidjenja, hvala, molim ... Nesto sto se danas vise ne uci u skoli. Uz rvacke dijakriticke znakove i padeze, pogotovo vokativ. Dobijam uplatnicu i zahtjev za dva biljega i uputu da se okrenem. A iza mene stand rvacke poste. :shock:
Uplatio sam sto je trebalo, okrenem se i cekali su me gotovi dokumenti. Izadjem iz postaje i skoro se sudarim s fotografskim kioskom. Sto god treba sve je na jednom mjestu.
:plus:
Sjedam u auto obavljenog posla i pogledam na sat. SESNAEST MINUTA
Toliko mi je trebalo da obavim SVE. Bez kilometarskog reda, bez guranja s penzionerima u redu banke, bez ponovnog cekanja u postaji ...

Samoborska Policijska Uprava je u Europi, a gdje ste vi? :belj:

Povratak na vrh 

Post Postano: 12 ožu 2015 12:48 
Moderator

Mi idemo to obaviti u Heinzelovu i slična su iskustva, nobelovu treba dati onom ko je izmislio redomat tj one brojeve, kad se sjetim nekada gužvi i švercanja muka mi je.

slika
slika
slika Modovi, akrilni stalci i 3D printanje

Povratak na vrh 

Post Postano: 12 ožu 2015 13:17 

Nemam neke lijepe uspomene vezane uz policiju i izdavanje dokumenata. Najviše zato jer živim u Gorici gdje je bio na vlasti knez izdavanja vozačkih dozvola i car prometnih dozvola naziva Milan. Lik je napokon dočekao penziju i nestao. Mislim da se toga dana puno slavilo. Više od Milana su slavili svi vozači.

Kod postupka kojeg si trebao obaviti na njegovom šalteru nije počelo tako strašno. Stajao si u ugodnom redu, na svježem zraku uz lagani povjetarac koji ti je milovao kosu. Već nakon sat vremena si ušao u PU, u veliko i ugodno predvorje gdje si se već sprijateljio sa okupljenima i pomalo dogovarao poslove koje ćeš obaviti ili će drugi obaviti za tebe. A nakon još sat vremena si ušao u predvorje kneževog dvora, veličine 13 kvadrata (ovo je neki nesretnik stvarno izmjerio) zajedno sa 30-40 drugih nesretnika. Do tada si raskinuo sve prijateljske i poslovne veze sa okupljenima, a vjerojatno i sa rodbinom jer se netko usudio nazvati te na telefon u tako delikatnom trenutku.

I onda si došao pred Milana. Rijetki, koji imaju bilo kakvog iskustva sa prijenosom vozila su znali što treba učiniti. Ostali, koji nisu preprodavači i istu radnju obavljaju svakih nekoliko godina, sigurno nisu donesli sve papire koje je car očekivao. naravno da ne znam koje papire donesti jer se sve mijenja na mjesečnoj bazi.

No, ako sam kolim slučajem bio ispravno i dobro informiran, došlo je do toga da car mora obaviti svoje. To znači da je morao sve provjeriti, potpisati, prepisati, popečatiti i sve ostale radnje. Ostaje samo unos u informatički sustav. To uključuje Milanov odlazak do kolegice jer je buzdovan do samog kraja odbijao naučiti se koristiti sa 3 slova i tipkom Enter.

I kada si napokon obavio sve sa Milanom i samodopadno držao svoje nove dokumente, krenuo si prema izlazu. Ti onako krećeš uzdignuta čela, a pogledom te prati kolona sivih ljudi sa velikom dozom prijezira i ljubomore.

Zato sa Mirovinskim imam potpuno drugačija iskustva. Bio sam nekoliko puta tamo i svaki puta sam ostao zapanjen. Počevši od čuvara koji stoji na vratima i precizno izdaje informacije gdje se trebaš uputiti. Ako kojim slučajem ne zna gdje da te uputi, uzima i telefon u ruke i informacija stiže u tili čas.

Bilo je redova i gužve ali se sve pomicalo brzo i bez nekih velikih zastoja. Dolazak na šalter je praznik jer kada dobiješ sve što možeš i ne možeš očekivati od državnih službenika to te čini sretnim. Čak i neočekivani osmjeh i uljudne pozdrave prilikom dolaska i odlaska. Jednom sam trebao pričekati "malo" kako bi se stvar isprintala. To "malo" je bilo najviše 30 sekundi. Kada mi je rekao kako moram pričekati mislio sam otići kupiti sendvič i sok.

Za lika s kojim sam to obavljao bi prije rekao da radi kao izbacivač u nekom narodnjačkom klubu. Izgleda kao stereotip. Kako samo izgled može prevariti. Sve je bilo gotovo u svega 20 minuta uz nesnosnu gužvu koja je vladala. Stvarno je bilo more ljudi koji su stajali u raznim redovima. I na kraju dobiješ osmjeh i vrlo iskreni "Have a nice day".

Povratak na vrh 

Post Postano: 12 ožu 2015 13:24 
Moderator

slika
slika
slika Modovi, akrilni stalci i 3D printanje

Povratak na vrh 

Post Postano: 23 ožu 2015 12:13 
Administrator

Ne pamtim kad je stanje u policiji bilo gore – govori nam iskusni splitski policajac zaposlen na srednjoj hijerarhijskoj razini. Premda je tražio da mu ne otkrijemo identitet, jer bi, u protivnom, vjerojatno dobio otkaz, ono što nam je rekao, čini se, zaslužuje objavu:

- Policijska uprava splitsko-dalmatinska već godinu i pol nema načelnika. Kad je maknut Zoran Petričević, postavljen je Marko Serdarević kao vršitelj dužnosti. Raspisan je natječaj za novog načelnika, ali je poništen, jer se, valjda, nije javio nitko tko odgovara ministru i ravnatelju policije. Ministar Ranko Ostojić na početku mandata pokušavao je promijeniti Zakon o policiji, koji je bivši ministar Karamarko lukavo donio pred odlazak s vlasti kako bi zacementirao postojeće stanje. EU to nije dopustio i sada izgleda da su svi pomalo digli ruke od nas.
Samo zato što nemate načelnika, nego vršitelja dužnosti?

- Nemamo načelnika, kemijskih olovaka nemamo, blokova nemamo, toaletnog papira u postajama nemamo. Kompjutora imamo, dala ih je Europska unija, ali namještaj po postajama je katastrofalan. Ima inspektora koji sjede na stolicama koje podsjećaju na one iz “sivog doma“. Čovjek dođe prijaviti kazneno djelo, a mi ga dočekamo u kancelariji koja ne sliči ni na šta. Automobila imamo, ali su često loše raspoređeni. U nekim postajama u županiji noću dežuraju samo dva policajca.

- Plaća policijskog službenika sa srednjom stručnom spremom, koji cijeli mjesec radi jutarnju smjenu, iznosi oko 4000 kuna, s višom stručnom spremom oko 6000 kuna, dok oni s visokom stručnom spremom primaju oko 7500 kuna. Tjelesna spremnost kontrolira se svake godine, ali kad bi se to radilo “po zanatu“, više od 60 posto policijskih službenika ne bi dobilo prolaznu ocjenu, a da ne govorim da smo liječnički pregled zadnji put imali prije dvadesetak godina iako je pompozno najavljivan u mandatu ove Vlade. Policajcima su ukinute otpremnine, pa dok državne tvrtke poput HEP-a i HŽ-a svojim djelatnicima daju i do 300 tisuća kuna, mi dobivamo tri prosječne hrvatske plaće, što iznosi oko 15 tisuća kuna.

I još...

- Kriminalistički policajac godišnje primi narudžbenicu u iznosu od 2700 kuna za kupnju “građanskog odijela“ u Varteksu i 400 kuna za cipele u Borovu. Kažu da na taj način pomažemo hrvatske tvrtke, međutim, nitko ne pita službenike kriminalističke policije kako će u odijelu istraživati na požarištima, po selima, pušnicama...

Koliko se politika miješa u rad policije?

- Skoro ista ekipa koja danas vodi policiju šefovala je u vrijeme HDZ-a kada su devastirali policijski sustav. Promijenjeno je možda pet-šest šefova koje je ionako trebalo maknuti, a došao je samo jedan baš blizak SDP-u te se ne može govoriti o SDP-ovoj čistki – tvrdi i nastavlja:

- Ima krajnje nelogičnih odluka. Na primjer, od prije nekih godinu dana moramo u policijski sustav ubaciti imena svojih doušnika. Ime, prezime i informaciju koju nam je dao, a onda u Zagrebu odlučuju zaslužuje li nagradu. Maksimalna je dvije tisuće kuna. Tu je prije bilo svega, davali su se veći iznosi, sve je bilo usmeno, ali je samo policajac znao tko mu je doušnik. On je bio zaštićeniji. Sada netko na višim razinama policijskog sustava, ako hoće, može zloupotrijebiti informaciju o doušnicima. Mladi policajci i policajke, zaposleni u zadnjih nekoliko godina, zbog Schengena rade na državnim granicama gdje po kontejnerima glume zaštitare, umjesto da se kale na ulici. U Policijskoj upravi sve se podređuje statistici, a plaće padaju godinama, sindikati nas praznim riječima pokušavaju smiriti i za svoje sitne privilegije prodaju nam maglu. Bitno je samo da ne “talasaš“, a što radiš, nitko ne pita – veli splitski policajac, pa zaključuje:

- U policijskim postajama kronično manjka policijskih službenika, dok je policijska uprava prepunjena podobnim klimoglavcima koji u godinu dana ne napišu ni dvije rečenice i ne riješe ni jedno kazneno djelo. Policiji trebaju promjene bilo za mandata ove ili neke buduće vlade, ona je stup države, sigurnosti građana i u zemlji koja je premrežena korupcijom smatram da je treba pokrenuti. Treba nam netko tko ima hrabrosti odvojiti žito od kukolja.

Slobodna Dalmacija

Povratak na vrh 

Post Postano: 04 lip 2015 23:17 
Administrator

Prvi dan lipnja vjerojatno će ostati u trajnom sjećanju našem sugrađaninu Mariju Franiću (46) koji je ne svojom voljom sudjelovao u incidentu koji se oko 16.15 dogodio na južnom parkiralištu u Papandopulovoj ulici.

Franić je krenuo s boksačkim rukavicama prema obližnjoj dvorani Boksačkog kluba “Marjan” i prigovorio 26-godišnjoj djevojci koja je nepropisno parkirala automobil onemogućivši izlazak ostalim vozilima na više od sat vremena.

- Mladići iz Papandopulove “na ruke” su pokušali pomaknuti njezin bijeli golf. Rekao sam joj da ne može tako parkirati auto jer ga je ostavila na sredini parkinga i nitko nije mogao normalno izići. I moja joj je supruga rekla da je barem mogla pogledati kako je ostavila vozilo.

Nakon toga djevojka me je iz auta poslala u tri p.... materine, a ja sam je upitao je li normalna i kako se to ponaša.

Potom je uzela mobitel i rekla mi da ću “sada vidjeti tko je ona, jer joj je momak policajac i trenira borilačke sportove”. Nakon toga je otišla, a ja sam nastavio šetnjom do obližnje dvorane - kaže Franić.

Naš sugovornik uskoro se susreo s prijateljem Dinom Babičem Kinezom, jednim od trenera u BK “Marjan”, i prepričao mu događaj.

- Nakon dvije-tri minute došla su tri mladića u “civilu” koja su krenula prema nama dvojici, a jedan od njih mi je rekao da je policajac i dodao: “Šta tučeš žene, jesu li ti te rukavice za tući žene?” Dok mi je to govorio, drugi mi je skočio na leđa, a treći je izvadio pištolj, repetirao ga i kazao mi “lezi na pod”, a tada su me bacili na pod. Nakon toga su mi nogama stali na leđa, zavrnuli ruke, stavili pištolj na zatiljak i počeli urlikati - ističe Franić, a Babič dodaje:

- Ja sam cijelo vrijeme govorio da ga puste, jer Mario nije nikoga udario i pitao sam ih što to rade. Njih trojica su mi samo rekla da se odmaknem i da idem dalje svojim poslom.

Sve su s okolnih balkona gledali građani koje su privukli povici, ali i prolaznici koje su, kako tvrdi napadnuti dvojac, mladići pokušavali rastjerati.

- Nakon svega netko je pozvao policijsku ophodnju, jer ova trojica nisu bila u službi i postupili su po privatnoj dojavi te cure. Samo jedan je imao policijsku značku na vidljivom mjestu. Prolaznici su bili šokirani, a jednog starijeg čovjeka koji im je prigovorio što to rade, jedan od njih je odgurnuo - naglašava Franić, kojega je naknadno pozvana ophodnja odvela u Drugu policijsku postaju gdje je zadržan tri sata.

- Prošao sam cijelu proceduru, osjećao sam se kao najgori kriminalac, a nisam ništa loše učinio, niti išta skrivio. Bio sam ljut na sebe što se miješam u stvari koje nisu moje. Jedan od trojice koja su me zaskočila u postaji mi se pokušao ispričati, a ja sam mu odgovorio da je njihovo postupanje prema meni bilo dno dna i da ću ja ići do kraja, jer su njih trojica sramota za policiju i za državu koju predstavljaju.

Otišao sam k Marku Srdareviću, v.d. načelniku Policijske uprave, i do Slobodana Marendića. Razgovarao sam s njima i ljudi su bili više nego korektni, a svoj sam iskaz dao i u policijskom Uredu za unutarnju kontrolu.

Cijeli slučaj sam dao u ruke svojem odvjetniku i ići ću i na sud ako to bude potrebno, a ako treba, i osobno ću nastojati doći do ministra Ranka Ostojića - tvrdi Franić i dodaje da se sve moglo riješiti u normalnom dijalogu, jer je i sam u Domovinskom ratu bio vojni policajac i zapovjednik antiterorističke jedinice, pa “dobro poznaje propise i način na koji policija mora djelovati”.

Budući da svaka priča ima dvije strane, kod vodećih ljudi Policijske uprave inzistirali smo na tome da nam omoguće razgovor s trojicom mladića iz interventne policije koji su sudjelovali u događaju. No, to nam nisu mogli odobriti jer propisi zabranjuju policajcima istupanje u javnosti bez dopuštenja MUP-a.

Povratak na vrh 

Post Postano: 04 lip 2015 23:19 

Baš me zanima kako će završiti ta priča.... :hmm:

"zašto kad pet puta kliknem na fajer tipku, mod više ne radi"

Povratak na vrh 

Post Postano: 12 ruj 2015 09:18 
Administrator

Dvojicu dugogodišnjih prometnih policajaca dugoreške policijske postaje njihovi karlovački kolege prijavit će USKOK-u zbog primanja mita.

Priopćili su to iz PU karlovačke dva dana nakon događaja u izvanrednom priopćenju, sat i petnaest minuta nakon što su od Jutarnjeg lista zaprimili upit o slučaju.

Navode da su nad dvojicom 48-godišnjih policijskih službenika proveli kriminalističko istraživanje tijekom kojeg su utvrdili osnovanu sumnju da su policajci na području Duge Rese za vrijeme službe, prilikom kontrole prometa, da ne obave službenu radnju, od 35-godišnjaka zatražili i primili mito u novcu. Dvojac je suspendiran te ih, osim sudskog, čeka i disciplinski postupak koji bi ih, ovisno o presudi, mogao koštati i otkaza. U ovom je slučaju zanimljivo i to što je USKOK-u prijavljena i njihova žrtva, 35-godišnji muškarac, čovjek koji ih je razotkrio, i to zbog kaznenog djela davanja mita.

Kaznit će i prijavitelja

Naš izvor iz policije tvrdi da je vozač, radi se o Makaraninu, bio izuzetno revoltiran, ali i odlučan u raskrinkavanju policijskih lupeža te je inzistirao da se oni izvedu pred lice pravde. Do duboko u noć čekao je njihovo uhićenje i privođenje, a potom je organizirano prepoznavanje u kojemu je on prokazao dvojac koji je od njega toga dana zatražio 100 kuna da bi mu oprostili kaznu za prebrzu vožnju.

Umjesto da mu iz policije zahvale što im pomaže upozoriti na kriminal, pa makar i u njihovim redovima, oni ga kazneno prijavljuju po kaznenom zakonu po kojemu bi mogao biti osuđen na šest mjeseci do pet godina zatvora. Isti članak, na njegovu sreću, predviđa da se “počinitelj kaznenog djela koji je dao mito na zahtjev službene ili odgovorne osobe i prijavio djelo prije njegova otkrivanja ili prije saznanja da je djelo otkriveno, može osloboditi kazne, no o tome će se odlučivati tijekom sudskog postupka”.

Istražitelji u šoku :rotfl:

Cijeli je slučaj još tragičniji jer kriminalistički policajci već dvije godine češljaju tu policijsku postaju zbog storniranja 600 kazni, uglavnom za prebrzu vožnju, koje su netragom nestale iz policijskih ladica.

Pitali smo karlovačku policiju dokle su došli u svojoj istrazi, a oni su nam odgovorili isto što i prije godinu i pol: izvidi su u tijeku.

Naš izvor nam otkriva da su i sami istražitelji ostali zatečeni onim što su pronašli u Dugoj Resi. Nedvojbeno je utvrđeno da su dugoreški policajci zataškali ili sakrili 600 snimki vozača uhvaćenih u prekršajima brze vožnje. Od ukupno 3600 vozača uhvaćenih u prekršaju, procesuirano ih je bilo 3000, a za ostale je dokumentacija bila nepotpuna. Kako nije bilo snimaka, nije bilo ni dokaza na temelju kojih bi se prekršiteljima naplatile kazne.

Ugled policije dodatno je srozan činjenicom da su nazivali prekršitelje ispitujući ih o slučajevima opraštanja kazni, istovremenu im nudeći mogućnost plaćanja s popustom, po novom zakonu koji je tada već bio nastupio. Jedan policajac nikako to ne bi mogao učiniti sam, a jedna policijska smjena vrlo teško. Istražitelji su zaključili da je u sustav bila umrežena većina policajaca te postaje.

- Uvjeren sam da će sve stati i da na kraju nitko neće odgovarati, MUP si ne može dopustiti zatvaranje cijele postaje - kaže naš izvor.

Predmeti idu u zastaru

Većina prometnih prekršitelja nikada neće biti kažnjena jer će predmeti otići u zastaru i prije nego što dođu do Prekršajnog suda. Naš izvor kaže da će se možda spasiti stotinjak naloga. Kako kazne koje nikada neće biti uplaćene iznose između 500 i 3000 kuna, lako je izračunati da je državni proračun uskraćen za oko pola milijuna kuna. Istovremeno, doznajemo da su korumpirani policajci za storniranje kazni uzimali između 100 i 200 kuna, pa su značajna i sredstva koja su “zaradili” na taj način.

No nisu uzimali samo novac, tražili su i druge usluge. Primjerice, jedan nam je prijevoznik ispričao da je uhvaćen u švercu drva za ogrjev, a k tome je još bio i pretovaren. Dugoreški policajci pustili su ga nekažnjenog, a zauzvrat je za obojicu morao osigurati besplatan ogrjev za cijelu zimu.

Povratak na vrh 

Naslov:
 Post Postano: 12 ruj 2015 09:22 

Nije da ih branim al i ja bih da mogu

Poslano sa mog V1_Viper_I koristeći Tapatalk

Povratak na vrh 

Post Postano: 07 lis 2015 12:08 

slika

http://goo.gl/A9lj9A

Povratak na vrh 

[ 191 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Sljedeća

Početna » Ostalo » Hrvatska

Trenutno korisnika: bot* i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
HR (CRO) by vaper club