Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 14 srp 2024 03:45. Sada je: 14 srp 2024 03:45.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
 [ 1 post ] 
Autor Poruka
 Naslov: Crna Gora
PostPostano: 20 lis 2015 00:01 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11237
Lokacija: Samobor
Sukobi i nemiri na ulicama Podgorice: Što se zapravo događa? Mala Crna Gora u raljama velike i opasne geopolitike


Žestoki sukobi između anti-vladinih prosvjednika i policije izbili su tijekom jučerašnjeg dana u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore. Policija je koristila suzavac dok su prosvjednici uzvratili kamenjem.

Prosvjednici poručuju kako žele "stvarne izbore" koji bi doveli do kraja ere vladavine kontroverznog Mile Đukanovića koji se nalazi na vlasti još od početka 90-ih godina.
Zanimljivo je kako Zapad često bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka naziva pogrdnim nazivom "zadnji europski diktator" jer mnogi anti-vladini prosvjednici u Podgorici složili bi se kako Đukanović svakako konkurira za tu titulu.

Dakako, unatoč brojnim kontroverzama kroz godine, o crnogorskoj Vladi nećemo čitati nikakve negativne tekstove u medijima zbog činjenice da se Crna Gora nalazi na pragu ulaska u NATO pakt, a Đukanović, kakav god bio, samim time je Zapadu itekako prihvatljiv. On će - osim ako prosvjednici ne sruše njegovu vlast - biti čovjek koji će privesti kraju proces potpune NATO-ove dominacije nad jednim od strateški iznimno važnih mora, Jadranskim morem.

Mala Crna Gora nalazi se u raljama velike i opasne geopolitike, a da to možda nije posve ni svjesna. Prosvjednici na ulicama Podgorice znaju protiv čega se bore i uvjereni su da i oni imaju pravo, baš kao i brojni drugi narodi, otarasiti se autoritarne i korumpirane vlasti da bi napokon na njihovo mjesto došli nekakvi bolji ljudi.

Vidjeli su što se desilo prije koju godinu u Ukrajini kada je na Maidanu srušen Viktor Janukovič. Ako su mogli Ukrajinci, zašto ne bi i Crnogorci? Mogu pokušati, dakako, ali će uskoro uočiti da je njihova priča zbog pojedinih faktora izuzetno drugačija.

Treba se stoga pitati ovo - da li bi Janukovič ikada bio srušen s vlasti da nije onako šokantno i naprasito okrenuo leđa Zapadu poručivši na summitu u Vilnijusu u drugoj polovici 2013. kako on ipak, bez obzira na ranija obećanja, ne bi nužno u Zapadne integracije, ali bi s Rusijom u njihov projekt Carinske Unije.

Dobar pokušaj Viktore. Nije stigao ni reći "hvala, ali ne hvala", a u centru Kijeva već su se počele podizati barikade, dovlačiti glazbeni sustavi, pozornice, ujedinjenje liberalno kapitalističke i fašističko desničarske opozicije. Nije jadan Janukovič stigao ni pohvatati što se sve zapravo zbiva, a već je bio uguravan u blindirano vozilo kojim će ga u zadnji tren izvuči iz Kijeva i prebaciti do ruske granice, odnosno do Rostova na Donu.

Da su se stvari samo malo drugačije odigrale u trenutku usijavanja Maidana, Janukovič bi možda skončao kao pukovnik Gaddafi.

Ukrajina je važna i prevažna lekcija za Crnogorce, sve Crnogorce, a naročito one koji pozivaju na smjenu režima. Ovo je glavna lekcija - Janukovič je napravio pogrešan potez, "otpilio" je Zapad i odustao od potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini s EU umjesto da je to izveo nekako diskretnije, onako u stilu "možda ne danas, možda sutra, vidjeti ćemo".

Milo Đukanović nije Viktor Janukovič, Milo Đukanović će uskoro dati zadnji komad sigurnosno-strateške slagalice NATO-u, odnosno Washingtonu, vojnoj komponenti američkog kapitala.

To je ključ, a sve dok je tako nećemo čitati u prosvjednicima u Crnoj Gori kroz nekakve hvalospjeve. Štoviše, već sada mediji pišu kako su oni prvi napali policiju! To je odličan pokazatelj u kojem smjeru pušu vjetrovi.

Licemjerna medijska klika, kartel dvoličnosti, praviti će se posve slijepa na svu korupciju i svo kršenje ljudskih prava u Crnoj Gori. Možda okrenu ploču pa se odluče, po naređenju, potkopati Đukanovića nakon što Crna Gora postane NATO članica, vidjeti ćemo.

Vratimo se na aktualnosti. Sukobi između policije i prosvjednika izbili su jučer ispred zgrade parlamenta nakon što su prosvjednici pokušali probiti policijsku ogradu kojom je okružena zgrada.

Najmanje jedan prosvjednik je teže ozlijeđen u sukobima, ističe novinska agencija AFP.

Što opozicija traži? Andrija Mandić iz opozicijskog bloka "Demokratski Front" ističe: "Tražimo ostavku Vlade i formiranje tranzicijske Vlade". Ističe kako se vlastima daje rok do iduće subote, a ukoliko tada još uvijek budu gdje jesu, prijeti se još i znatno većim prosvjedima.

U isto vrijeme prosvjednici na ulicama su uzvikivali "Milo lopove!" i "Gotov je!". Neki od njih mahali su crnogorskim zastavama.

Jučerašnji sukob dolazi svega dan nakon što je policija suzavcem spriječila nekoliko stotina prosvjednika koji su pokušali održati prosvjed pred zgradom parlamenta. Policija je u subotu također uklonila i nekoliko prosvjednika koji već gotovo tri tjedna kampiraju pred zgradom parlamenta.

Podsjetimo, Milo Đukanović (53), 2012. je ponovno osvojio izbore, po treći put otkako je Crna Gora proglasila neovisnost 2006., odnosno nakon raspada unije Srbije i Crne Gore.

Idući parlamentarni izbori u Crnoj Gori, koja ima oko 630,000 stanovnika, očekuju se početkom iduće godine.

Dobro, sada smo spomenuli generalnu situaciju, no da bismo je mogli posve razumjeti moramo se osvrnuti i na crnogorsku unutarnju politiku. Jasno je da ulazak Crne Gore u NATO pakt neće stanovnicima Crne Gore donijeti ništa, može im samo uzeti još dio nacionalnog suvereniteta.

No, to je faktor u kojem unutarnja politika dolazi do izražaja. Zdrav razum, nažalost, ne igra ulogu već, kao i u slučaju Hrvatske ranije, sve se svodi na odnos prema Beogradu. Baš kao što su i Hrvati podržali ulazak u NATO (ne svi, dakako, i referenduma uopće nije bilo, ali nije se nitko naročito baš ni bunio) tako i dio Crnogoraca podržava ulazak u NATO.

Sad, naravno, polako ulazimo u tradicionalno nezgodan teritorij koji na ovim prostorima uvijek podiže tenzije - etnička pripadnost. Prema zadnjim demografskim podacima, iz 2011., ukupno 45% stanovnika Crne Gore su Crnogorci, dok su 28,7% Srbi (među većim manjima su još Bošnjaci s 8,6% i Albanci s 4,9%).

Naravno da etnička pripadnost nipošto ne bi smjela uvjetovati političku opredijeljenost, no, to je ipak često tako. Drugim riječima, otpor ulasku Crne Gore u NATO najviše pružaju Srbi, dok među pristašama ulaska u NATO se nalaze velikom većinom Crnogorci.

O razlikama između ove dvije etničke skupine nećemo uopće ni ulaziti jer teorija je mnogo, a nacionalizmi često vode glavnu riječ. Sve u svemu, Crnogorci se dugoročno svakako boje utjecaja Beograda i pojedinih srpskih nacionalista koji tvrde kako je Crnogorac "Srbin koji živi u Crnoj Gori".

U ovim etničkim podjelama pronalazimo i ključ dugogodišnjeg opstanka na vlasti premijera Mile Đuknovića. Naime, on (inače Crnogorac) je u ključnom trenutku 1996. okrenuo leđa Beogradu, odnosno Slobodanu Miloševiću i za taj potez dobio veliko priznanje Zapada, ali i druge oblike pomoći. Nadalje, za vrijeme NATO-ove agresije 1999. na tadašnju uniju Srbije i Crne Gore, Crna Gora je većinom pošteđena.

Od onda se Milo Đukanović na Zapadu vodi kao Anastasio "Tacho" Somoza, predsjednik (zapravo diktator) Nikaragve iz prve polovice 20. stoljeća za kojega je američki predsjednik Franklin D. Roosevelt 1939. popularno izjavio: "Somoza možda jest kurvin sin, ali on je naš kurvin sin".

Kojih 80-ak godina kasnije u domeni vanjske politike malo se toga promijenilo tako da i Đukanović može računati na Zapad sve dok se vodi kao "njihov". U suprotnome sada bi dežurni mediji već "vrištali" o tome kako Đukanović gazi demokraciju, kako je diktator, kako ovo, kako ono... No, sve dok Đukanović vodi Crnu Goru prema euro-atlantskim integracijama, ne mora se brinuti medijskog linča.

S druge strane opozicija, ranije spomenuti Demokratski Front (koji stoji iza prosvjeda), zapravo je ili srpska ili pro-srpska. Njihovi argumenti često su također prazni i predstavljaju samo celofan za njihove konkretne političke ambicije.

Naime, Demokratski Front je blok od nekoliko stranaka, a one su: Nova Srpska Demokracija, Pokret za Promjene (ekonomsko liberalna stranka nastala iz istoimenog pokreta koja također gravitira prema Srbiji) i Demokratska Stranka Jedinstva (samo ime sve nam govori, riječ je o stranci koja zagovara ponovno ujedinjenje Srbije i Crne Gore).

U suštini, sada imamo situaciju da se Crna Gora približava NATO članstvu i da Srbi koriste tu činjenicu da pokušaju organizirati rušenje Đukanovićeve Vlade. No, sve dok stanovnici Crne Gore - bili Crnogorci, Srbi, Albanci ili bilo što drugo - o politici promišljaju primarno na temelju svoje etničke pripadnosti, upadati će iz loših u sve gore situacije.

Stvar će po njih postati još i gora ako se jedan dio počne nadati da će im oslonac u životu biti Washingtonu, odnosno Moskva. Zadnje što Crnoj Gori, i ovoj regiji uopće, treba je još jedan spor koji privlači velike geopolitičke sile.

Crnoj Gori trebaju promjene, da, ali iste će teško proizaći iz aktualne ponude vladajućih i opozicijskih. Crnoj Gori potrebne su promjene koje će biti pokrenute od strane ljudi kojima etnička pripadnost nije na vrhu prioriteta ili im nije uopće bitna. Ulazak u NATO pakt za zemlju ne može biti dobar, ali alternativa - okretanje Beogradu i dalje Moskvi - također nije dobra.

Crna Gora još uvijek ne pripada velikim blokovima i za nju bi bilo najbolje kada bi bila u stanju voditi nezavisnu politiku, no, ova vlast to očito nije u stanju, ali izgleda da ni opozicija nije pretjerano zainteresirana za nesvrstanost.

Ipak, ne treba biti posve pesimističan, ovakve eskalacije anti-vladinih prosvjeda (koji nisu potaknuti nekakvim "narančastim" idealima) mogu se razviti u štošta. Činjenica jest da su se na prosvjedima mogle vidjeti brojne crnogorske, a ne srpske zastave. Mogu li se sve skupine ujediniti u otporu prema korumpiranim vlastima? Nadajmo se da mogu i da iz toga može proizaći nešto uistinu pozitivno.


Izvori / reference:

Clashes as thousands call for resignation of Montenegro government
http://www.dw.com/en/clashes-as-thousan ... a-18790251

Putin may hate it, but NATO may be about to expand again
https://www.washingtonpost.com/news/wor ... and-again/

Popis stanovništva
http://www.monstat.org/userfiles/file/p ... nistvo.pdf

Demokratska Partija Socijalista Crne Gore
http://www.dps.me/

Montenegro: Referendum result ends ‘Union’ with Serbia
http://www.socialistworld.net/doc/2309

'Growing Support' For Montenegro NATO Bid
http://www.rferl.org/content/support-mo ... 02553.html

Montenegro police fire tear gas at anti-government protesters
http://www.usnews.com/news/world/articl ... nt-protest

Is NATO Expanding Despite Putin's Threats? Montenegro Could Become Newest Member
http://www.ibtimes.com/nato-expanding-d ... er-2144372

Secretary General encourages Montenegro to keep up with reforms during North Atlantic Council visit
http://www.nato.int/cps/en/natohq/news_123958.htm

NATO urges Montenegro to prove readiness for accession
http://www.reuters.com/article/2015/10/ ... 1720151015

D. Marjanović za advance.hr

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 [ 1 post ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika: crawl i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by vaper club