Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 17 lip 2024 00:39. Sada je: 17 lip 2024 00:39.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
 [ 3 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Iz guzice u glavu
PostPostano: 10 lis 2015 22:53 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11237
Lokacija: Samobor
Zadnjih 10-ak dana desila su se brojna iznenađenja na polju vanjske politike. Rusija je pokrenula vojnu intervenciju u Siriji, Irak je zatražio od Rusije da pokrenu kampanju i kod njih, Talibani su šokirali osvajanjem Kunduza u Afganistanu... No, možda najveće iznenađenje ipak dolazi iz Europe.

Naime, ovog tjedna govor u njemačkom gradu Passau održao je predsjednik Europske Komisije, Jean-Claude Juncker, te poručio - na iznenađenje mnogih - kako Europa mora tretirati Rusiju s poštovanjem te popraviti odnos s Moskvom. Ide i korak dalje pa izjavljuje i to kako Europska Unija ne smije dopustiti da njenom politikom upravlja Washington (!).

Već duže vrijeme se spekulira da otprilike ovako i razmišljaju EU lideri, no zaista je malo tko očekivao da bi netko, pogotovo tako visoki (zapravo najviši) dužnosnik mogao o tome progovoriti javno.

"Moramo uložiti napor, prema ostvarivanju praktičnog odnosa s Rusijom. To nije seksi, ali to se mora desiti, ovako dalje više ne možemo. Nadalje, SAD svoj utjecaj mora držati podalje od odnosa EU-a s drugim zemljama. Prema Rusiji se moramo odnositi s poštovanjem... Ne možemo dozvoliti da našim odnosom prema Rusiji diktira Washington", poručio je Juncker.

Odgovor na pitanje "otkuda ovo dolazi?" nije teško dati - jasno je da Europa postaje najveći gubitnik u ovom srazu između SAD-a i Rusije i da njenim interesima nikako ne može odgovarati zahlađenje odnosa s Moskvom. Nije ovo više vrijeme Hladnog rata i Rusija više nije SSSR. Ekonomija Europe i ekonomija Rusije su isprepletene, to znaju sve EU članice, a ponajviše Njemačka čije su kompanije najzastupljenije na ruskom tržištu.

No, možda je još i znatno zanimljivije pitanje "zašto ovo sada dolazi?". Odgovor na to pitanje isto ne bi trebalo biti teško dati. Jesmo li došli do toga da nekoliko moćnih krstarećih raketa s Kapsijskog jezera mogu do te mjere utjecati na vanjsku politiku? Svakako. Dakako, rakete su samo simbol nečeg puno većeg, ruskog povratka na globalnu scenu, a taj povratak Rusija je uspjela ostvariti u otprilike 10 dana koliko već traje njena vojna intervencija u Siriji.

Znači li to da se Europa odjednom prestrašila ruske vojne moći? Ne, nema ovo nikakve veze sa strahom, ali ima s nečim drugim, nečim što je postalo iznimno važno u domeni geopolitike. Riječ je o imidžu. Američki analitičari jako dobro znaju o čemu je riječ, a ruski, izgleda, dobro uče.

Kada govorimo o Europi, Rusija mora pokazati ozbiljan imidž, a to je intervencijom u Siriji uspjela. Suptilni su to faktori, ali utjecaj je nedvojben. Kompletna vladajuća garnitura Europe dobro zna da si ne smije dopustiti situaciju u kojoj će im Washington diktirati s kime smiju, a s kime ne smiju biti u dobrim odnosima. Ne nužno samo zbog toga što im ne bi bilo odveć drago da budu marionete moćnog SAD-a već prije svega zbog činjenice što znaju da im taj položaj stvara financijske gubitke.

Europa je, na zahtjev SAD-a, znatno zahladila odnose s Rusijom i uvela Rusiji ekonomske sankcije. Rusija je uzvratila sankcijama protiv Europe i gubici se sada gomilaju. No, u cijeloj toj priči gubici po SAD su gotovo beznačajni (jer trgovinska razmjena između SAD-a i Rusije nije velika, naročito ne u usporedbi s trgovinskom razmjenom između Europe i Rusije) dok Europu jako skupo koštaju, kako njene kompanije tako i njen narod (radna mjesta).

Zašto bi Europa izolirala Rusiju samo da pomogne SAD-u "naučiti Putina lekciju"? Da to mora učiniti, učinila bi to i sama - drugim riječima, da je Rusija zaista konkretna prijetnja Europi onda ovakvih govora kao što je Junckerov nikada ne bi bilo. No, bez obzira na medijsku propagandu, kolika je zapravo stvarna prijetnja Rusije Europi? Gotovo nikakva. Druga stvar bi bila kada bi Rusija, recimo, odlučila pokrenuti agresivne ratove protiv baltičkih zemalja ili Poljske itd.

No, govoriti da je Rusija svojim potezima u Ukrajini na neki način "napala Europu" je posve apsurdno i može se reći isključivo u propagandne svrhe. Sama situacija u Ukrajini gotovo se u potpunosti smirila i EU to prepoznaje, shvaćaju što je Rusiji od početka ukrajinske krize bilo bitno - osiguravanje pozicija na Krimu i utjecaj u Donbasu, odnosno na teritoriju dva prostora gdje uvelike živi rusko stanovništvo.

Nadalje, Europi je itekako jasno - mada (do sada) o tome nije govorila - da krize u Ukrajini vjerojatno ne bi niti bilo da se SAD nije upleo (a upleo se i uplesti će se svaki puta kada smatra da može prouzrokovati bilo kakav problem svom najvećem globalnom geopolitičkom rivalu, Rusiji).

Puno toga se desilo u Ukrajini otkako je buknuo Maidan u kasnu jesen 2013., no neke stvari se ne bi smjele zaboraviti. Kriza je tada eskalirala, sukobi prosvjednika i policije su eskalirali, ali rješenje se ipak moglo naći. Upravo je EU u prvi plan gurnula mirno rješenje, upravo je EU organizirala ključan sastanak između tadašnjeg predsjednika Janukoviča i lidera ukrajinske opozicije. Tada, prije aneksije Krima i prije izbijanja rata u Donbasu, kriza u Ukrajini mogla se riješiti mirnim putem. No, u tom trenutku na scenu, poprilično agresivno, ulazi SAD i potiče opoziciju da idu do kraja, da silom ruše vlast. U to vrijeme nastaje i poznati telefonski razgovor između pomoćnice američkog državnog tajnika, Viktorije Nuland, i američkog ambasadora u Kijevu, u kojem ona - referirajući se na europske mirovne inicijative - poručuje "je*eš EU".

To se ne može zaboraviti, a glavni čovjek te iste EU, Jean-Claude Juncker, vjerojatno ni nije zaboravio. Dakako, EU vodstvo je slabašno i pod ogromnim je utjecajem SAD-a, ali to EU vodstvo, kakvo je da je, morati će skupiti snage i pokušati se oduprijeti. EU mora zauzeti svoj neutralni stav između geopolitičkih rivala te mora zastupati svoje interese.

Rusija joj neće pokušati to onemogućiti, štoviše, neovisna i suverena Europa savršeno se uklapa u ruski plan promjene kompletnog svjetskog poretka iz unipolarnog, pod vodstvom SAD-a, u multipolarni.

Već duže vrijeme pratimo kako se Europa, malo po malo, izmiče američkoj kontroli. Neke zemlje u tome prednjače, no one snažnije još uvijek su poprilično lojalne i podložne. No, i to se mijenja, gotovo svakim danom. Zamislimo samo situaciju u kojoj, recimo, vlast u Španjolskoj odnesu ljevičari (Podemos), u Francuskoj desničari (Nacionalni Front), a u Britaniji Laburisti pod vodstvom Jeremya Corbyna. Što bi ostalo od američkog utjecaja u Europi? Gotovo ništa. SAD bi ostao relevantan akter, važan ekonomski partner, ali nipošto ne bi imali utjecaj u ovolikoj mjeri da mogu doslovno diktirati europsku politiku prema ostatku svijeta.

Utjecaj SAD-a Europi zaista ne donosi ništa dobrog. Kao prvo, Europa nema što naučiti od SAD-a o demokraciji, može samo SAD od Europe. Kao drugo, Europa nema što naučiti od SAD-a o socijalnoj pravdi, može samo SAD od Europe. Ima još niz primjera prema kojima SAD ima isključivo negativan utjecaj po Europu. Sukob u Siriji, primjerice - glavni američki saveznici, Francuska i Britanija, najsnažnije su podupirali islamističke skupine. To nije činila recimo jedna Njemačka koja je politički neutralnija i nije pod tolikim utjecajem SAD-a.

Upravo se danas u Njemačkoj održao ogroman prosvjed protiv zloglasnog TTIP-a, sporazuma o slobodnoj trgovini između Europe i SAD-a kojime SAD želi Europu potpuno podvrgnuti svojoj korporativnoj dominaciji.

Ako je sada trenutak, i ako je zaista trebalo čekati na to da se Rusija okuraži i pokaže ostatku svijeta da SAD nije toliko dominantan koliko se činilo (opet je tu riječ o onom imidžu kojeg smo ranije spominjali), onda je ovo taj trenutak - nitko normalan ne zagovara kolaps SAD-a niti njihovo "protjerivanje s one strane Atlantika", dovoljno je učiniti nešto znatno suptilnije, dovoljno je SAD-u poručiti gdje im je mjesto i do koje mjere se smiju uplitati u tuđe poslove. Danas se upliće itekako previše, a sada je takav stav iznio i glavni čovjek Europske Unije, Jean-Claude Juncker - to je svakako pozitivan korak i nagovještaj pozitivnog razvoja situacije po Europu.


Izvori / reference:

EU must improve Russia ties, says Commission chief Juncker
http://www.bbc.com/news/world-europe-34486157

Europe needs better relations with Russia: Juncker
http://www.reuters.com/article/2015/10/ ... BE20151008

The West Must 'Treat Russia Properly': EU Chief Jean-Claude Juncker
http://www.ndtv.com/world-news/the-west ... er-1230002

Syria Attacks May Complicate EU Decision on Russia Sanctions
http://www.bloomberg.com/news/articles/ ... -sanctions

The West must 'treat Russia properly': Juncker
http://news.yahoo.com/west-must-treat-r ... 47969.html

Turning point? EU Commission head says relations with Russia ‘must be improved,’ US ‘can’t dictate’
https://www.rt.com/news/318074-eu-russi ... e-juncker/

Turning the Corner? Europe Looks to be Tiring of Russian Sanctions
http://sputniknews.com/russia/20151009/ ... tions.html

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Iz guzice u glavu
PostPostano: 15 lis 2015 10:29 
Offline
Avatar

Pridružen: 07 lis 2014 12:54
Postovi: 1650
Lokacija: Zagreb
Ovo se čini prikladna tema
http://www.jutarnji.hr/vojni-lovac-izaz ... -/1437938/
Uglavnom, čak nam ni ameri nisu ravni sa anti-ruskom propagandom , pazi ti kakve oni članke objavljuju, pa kaj svaki dan rusi ruše avione pa se moliš bogu da ne sretneš ruske lovce :conf: A svakim danom neki članak prenose od onog kaj je kopirao članak od nekog trećeg, ma strašno, a nigdje nema nikoga na slici da bi rekli, e on je rekao to i stoji iza svojih riječi, sve neki huškački navodi da ti se prisere.

_________________
slika
Practice what you preach

"zašto kad pet puta kliknem na fajer tipku, mod više ne radi"


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Iz guzice u glavu
PostPostano: 15 lis 2015 13:59 
Offline
Avatar

Pridružen: 01 sij 2014 11:25
Postovi: 549
Lokacija: Zagreb, EU APs
Roots je napisao:
Ovo se čini prikladna tema
http://www.jutarnji.hr/vojni-lovac-izaz ... -/1437938/
Uglavnom, čak nam ni ameri nisu ravni sa anti-ruskom propagandom , pazi ti kakve oni članke objavljuju, pa kaj svaki dan rusi ruše avione pa se moliš bogu da ne sretneš ruske lovce :conf: A svakim danom neki članak prenose od onog kaj je kopirao članak od nekog trećeg, ma strašno, a nigdje nema nikoga na slici da bi rekli, e on je rekao to i stoji iza svojih riječi, sve neki huškački navodi da ti se prisere.


Nikad ne bi čovjek rekao, ali slažem se sa Rootsijem. S druge strane trebaš biti retard a'la Karamarko ili Trump da u fakin Francuskoj očekuješ avione RF. Prije bi mogao vidjeti naše MiGove :aha:

_________________
X


Povratak na vrh
  
 
 [ 3 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika: crawl i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by vaper club