Ekhm ... stariji clanovi i ja se znamo, ali ako netko gleda sastrane nista mu nije jasno od mojeg odgovora.
Odgovor ide na moje bavljenje nordijskim hodanjem. Ako radim vjezbe snage ne mogu vidjeti razliku izmedju otkazivanja misica i prazne glikogenske spajze. Zato volim prakticirati 30-40 minuta vjezbe snage i odmah iza toga u setnju. Ili recimo nakon 18h nema vise unosa ugljikohidrata a ujutro nataste odmah u setnju. Prazna spajza se jako lijepo osjeti.
Zanimljivo je kod maratonaca i ultramaratonaca sto vece prije trke imaju pasta party. Fascinantna je kolicina ugljikohidrata koju potrpaju u svoja ˝sitna tjeleshca˝. Ujutro im treba samo soda bikarbona i spremni su za trku. Soda je jedini legalni doping koji neutralizira mljecnu kiselinu u misicima pa cak i na samo 1500 metara poboljsava rezultat za 2-3 sekunde. Nuspojava sode je proljev koji se obicno dogadja oko sedmog kilometra ako se pretjera.
Tesku atletiku uglavnom ne zanimaju ugljikohidrati nego su okrenuti ketogenoj prehrani. Vjerojatno se sjecate filma Rocky kada je Sylvester Stallone ujutro razbio nekoliko jaja, progutao i krenuo na trkacki trening. Film je iz sredine sedamdesetih i zatvara usta onima koji misle da je ketogena prehrana pomodarstvo novijeg vremena. Kao i tata Kostelic sa svojim spekom i lukom.