Dosla maca na vratanca- O pa vi ste dosli, kad smo se mi ono zadnji put vidjeli?
- U proljece.
- Je u proljece, ali koje godine?
Ajmo malo tlak ... lijepo ste vi to natjerali, svaka cast pravi majstor
sad cemo obaviti mokracu i kompletnu krvnu sliku.
- Doktore meni se ˝zaljulja˝ u glavi
- Aha to je znak da je kraljeznica odradila svoje ali i vratne zile. Pa kad nagnete glavu u pravu stranu vec ionako zacepljenu krvnu zilu pregrcite i smanjite dotok krvi u mozak.
- Ahaaaa
Krvni nalaz:
Kolesterol 7,1 mmol/L ... preporuceno manje od 5
HDL kolesterol 1,2 mmol/L ... preporuceno vise od 1
LDL kolesterol nije moguce racunski odrediti ... preporuceno manje od 3
Trigliceridi 5,3 mmol/L ... preporuceno manje od 1.7
Sve ostalo u mokraci i krvi je onako kao treba biti.
- Opaa majstore pa vi ste meni medju top five po trigliceridima u ordinaciji ... sad cemo mi tablete ...
- Necu
- Ali ...
- Necu tablete, ja cu to po svojem!
- Dobro necu inzistirati, tlak redovno kontrolirajte jednom dnevno, svaki mjesec kod mene na kontrolu i za tri mjeseca cemo ponoviti krvnu sliku.
Izasao sam iz ordinacije cvrsto uvjeren da provedem svoj plan u djelo. Ma koji jebeni plan, nis nemam
Ali imam google
i more informacija koje moram razvrstati one zlata vrijednih od onih beskorisnih i opasnih.
Nakon vise pokusaja i promasaja dosao sam do slijedeceg:
Kolesterol 7,1 mmol/l ... preporuceno manje od 5Nebitno.
Prije 5, 10 ili 20 godina normalna razina kolesterola u krvi je bila 7-8. A onda se najveca mafijaska organizacija znana kao farmaceutska industrija udruzila s drugom mafijaskom organizacijom znanom kao svjetska zdrastvena organizacija i snizila kolicinu preporucenog kolesterola na 5. I time je pola svjetske populacije postalo zahvalnim kupcima statina. Ali ne i ja.
Jasno ovaj kolesterol nebi bilo lose spustiti ali nije nista oko cega bi se trebalo pretjerano zabrinjavati.
LDL kolesterol nije moguce racunski odrediti ... preporuceno manje od 3Za ovo su krive lene babe u labosu. Da su uzorak gurnule u centrifugu dobile bi sve rezulatate na tanjuru, ali ko ce to ...
Ne mrzim nikog i nista, ali od lenih baba mi u zrak skoci i ovo malo kose sto mi je preostalo.
LDL kolestrol je los kolesterol. On je taj koji se talozi na stjenkama krvnih zila i smanjuje protok. Za pretpostaviti je da je kod mene visok i treba ga smanjiti. Ali i taj los kolesterol treba za normalno funkcioniranje organizma. Blentavi jamericani imaju izreku ˝no cholesterol no sex˝. I tako blentavi napipali su zrno. Tko se od nas zeli odreci sexa? Pa makar i te jedne minutice.
HDL kolesterol 1,2 mmol/L ... preporuceno vise od 1Na prvi pogled odlicno. Ma krivo !!
HDL kolesterol je ˝dobar˝ kolesterol. On hvata los kolesterol, skida naslage s krvnih zila i sve to nosi u jetru da se jednom zauvjek izbaci iz organizma. Kada bi natjerali HDL kolesterol na 4 mmol/L bili bi osigurani od svih kardiovaskulanih bolestina i to je nesto na cemu se itekako isplati poraditi. Problem je jedino sto da bi postigli 4 mmol/L treba uzeti 5 udica i jedan hrdjavi nozic pa se preseliti dvije godine na Palagruzu. Pa ukoliko prezivite imat cete 4 mmol/L dobrog kolesterola.
Trigliceridi 5,3 mmol/L ... preporuceno manje od 1.7Ovo je izuzetno opasno. Trigliceridi su zasluzni za sve, od mozdanog udara pa sve do super hrane za rak. To su u osnovi ugljikohidrati koji lutaju krvnim zilama u nadi da budu potroseni. Kad ne bivaju iskoristeni lijepo se ugnjezde pod kozu. I to bas oko struka. Kad vidite nekog s lijepim, okruglim i cvrstim pivskim trbuhom budite sigurni da je to od viska ugljikohidrata. Sreca je kad smanjite dotok ugljikohidrata da se bas taj trbuh rapidno smanjuje. Ja sam svoj lijepi i napeti pivski trbuh izgubio i vise lici na meku i opustenu zensku sisu nego na statusni simbol muskosti.
Za kraj ovog dijela onaj tko se odluci neka prvo napravi pretragu u labosu. Jer tek kad imate nalaze mozete imati i plan. Ja imam plan, istina nije Plan21, ali ovaj djeluje.