Mogu samo potvrditi sve ovo iz vlastitog iskustva, imal sam u ožujku 2014. 125 kg, osječal sam rezanja u srcu, bil u preddijabetnom stanju, krvna slika u banani, s 27 godina osječal sam se umorno stalno i bez volje, a nisam niti jeo previše slatkoga, samo puno tijesta, čušpajza, graha, kruha i tak.
Jednog dana gledam reddit i vidim sliku kak je smršavil jedan dečko sa 360 na 80 kg u godinu dana i čitam komentare kak, unutra je napisal da je samo pratil ketogenu dijetu na
http://www.reddit.com/r/keto. ok, odem ja tam i čital sam cijelu večer, i vidim da ima to smisla, izračunam si kolko bi htjel smršaviti, sve macroe, dnevne vrijednosti proteina masti i ugljikohidrata i tak drugi dan sam počel.
U slijedećih 6 mjeseci jeo sam ispod 20 g ugljikohidrata (šečera) na dan, samo masnoga puno i proteina, povrča, mesa i sira i špeka, pratil sam sve kaj piše na podforumu, pil 3-5 litara vode na dan, pil tablete od magnezija (one iz konzuma za 7kn) i ništ nisam vježbal skoro, samo na poslu hodal od stroja do stroja, i normalno sve stvari doma na vrtu i u vinogradu, na njivi i šumi kaj bi i inače radil doma i nekad bicikliral navečer.
Prvih par dana su bila najteža, to je odvikavanje, kad prestaneš jesti šečer, to je ko da se skidaš s cigareta, kofeina, alkohola, droga, jednostavno pere te apstinenncijska kriza, ali nakon dva tri tjedna kad jetra konačno počne normalno raditi, vjerojatno prvi put u životu kad konačno počne vršiti primarnu funkciju, a to je da izlučuje ketone, koji razgrađuju masno tkivo, jer dok se jede šečer jetra cijelo vrijeme filtrira ugljikohidrate, a ostalo stavlja u drugi plan dok ne obradi otrov od jednostavnih šečera, i tak non stop, kad počne normalno funkcionirati, onda je to mrak, osječate se puni energije cijeli dan, jednostavno funkcioniraš cijeli dan ko da ti je 15 godina. Također jetra proizvodi zamjensku hranu za mozak, koji je bil navučen na šečer a ja sad ne znam točni znanstveni naziv kak se to zove (objašnjeno je sve na /r/keto s citatima na znanstvene radove) ali znam da daje oko 1.5x više hranjivih vrijednosti da nože mozgva normalno funkcionirati.
I tak počel sam s dijetom, nakon 3 tjedna bil sam skroz adaptiran na keto, anyways da skratim stvari , počel sam 08.3.2014. sa 125 kg, i nisam se vagal do sedmog mjeseca kad dođem u istu ljekarnu, na istu vagu, stanem i mislim si valjda sam prešel 100, svi govore da kak si smršavio nisi normalan i tak, a ja iskreno nisam mislil da sam previše smršavil, jer ostalo je puno kože visjeti za koju ne znaš dal je masno ili kaj, i pogledam na vagu, bum, 85,7 kg, još sam stajal 5 puta gore i dolje da pogledam, i uvijek isto, nisam mogel vjerovati i bil sam u euforiji jedno 2 dana
. Nakon toga još sam smršavil 12 kg do devetoga mjeseca, te sam najniže bil na oko 73kg što je normalno za moju visinu, a sad sam se malo popravil kojih desetak kila i održavam oko 84kg i dalje ispod 20g ugljikohidrata na dan, ali žderem ko vuk ostalo. Išel sam na vađenje krvi i sve vrijednosti su konačno bile u normali, bliže nižoj vrijednosti nego višoj, tlak mi je pal sa 160/100 kolko je bil prije na oko 110 i ispod.
Također rezanje ugljikohidrata nije samo za mršavljenje!
Mršavi ljudi prateči ketogenu prehranu mogu graditi mišiče i dobivati masu, također ljudi s neizlječivim bolestima poput karcinoma raznoraznih se liječe ketogenom prehranom, suzbijaju širenje raka, kod nekih se čak i skroz povukao, ima svjedočanstva ljudi koji su postali na gore navedeni subreddit, pa ak vam se da pročitajte si da ne bi mislili da izmišljam. Smanjuje se rizik za dijabetes na nulu. itd, ak vas zanima, toplo preporučujem da posjetite ovaj link:
http://www.reddit.com/r/keto, barem da pročitate neke postove, faq, meni je promijenil život a možda bude i nekome od vas.