Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 26 sij 2025 16:11. Sada je: 26 sij 2025 16:11.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




 [ 260 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 26  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Re: kuhajmo zajedno
PostPostano: 15 lis 2011 11:19 
Online
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11250
Lokacija: Samobor
Corto_1973 je napisao:
Samo mali hint za GULAŠ by Kinta - sve 5, ali profi kuhari ga kuhaju sa mineralnom vodom, osobito ako je u pitanju veči broj kušača istog ili gostiju. Nisam vjerovao dok nisam probao.


Ce da probamo, naravno.
:plus:

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: kuhajmo zajedno
PostPostano: 15 lis 2011 11:47 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen: 03 ožu 2011 14:26
Postovi: 2515
Lokacija: Black Darling
A toplo preporucam posjetu Danima rudarske greblice.

PAAAA, pozovi, samo zovi, svi će rudari........slika

slika

Srpanj??? hm kad je to???? :eat:

_________________
slika Sve što sastaviš raspadne se prije ili poslije


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: kuhajmo zajedno
PostPostano: 15 lis 2011 19:15 
Offline
Avatar

Pridružen: 21 ruj 2011 15:00
Postovi: 2310
Posto ih gospojica voli skoro koliko i ja
danas za veceru:



+ salata od matovilca i rucole

_________________
Ako ikad budemo išli u zatvor zbog ilegalnog skidanja muzike,
volio bih da nas razvrstaju po žanrovima...


slika


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: kuhajmo zajedno
PostPostano: 15 lis 2011 19:34 
Online
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11250
Lokacija: Samobor
Majka je napisao:
Posto ih gospojica voli skoro koliko i ja
danas za veceru:
+ salata od matovilca i rucole


e a ovaj ... nadam se da ce porcije bit malo ... vece?
:joj:

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: kuhajmo zajedno
PostPostano: 15 lis 2011 21:27 
Offline
Avatar

Pridružen: 21 ruj 2011 15:00
Postovi: 2310
Kinta je napisao:
Majka je napisao:
Posto ih gospojica voli skoro koliko i ja
danas za veceru:
+ salata od matovilca i rucole


e a ovaj ... nadam se da ce porcije bit malo ... vece?
:joj:


Ovo su jos velike porcije s obzirom da je kriza

Da su ovak ve umro bi od gladi

_________________
Ako ikad budemo išli u zatvor zbog ilegalnog skidanja muzike,
volio bih da nas razvrstaju po žanrovima...


slika


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: kuhajmo zajedno
PostPostano: 15 lis 2011 21:57 
Offline
Avatar

Pridružen: 07 ožu 2011 11:16
Postovi: 2862
Lokacija: Slavonski Brod
Kinta je napisao:
Rude se nekad zvalo Rovi, i svaka slicnost s vlasnikom ducana u savskoj nije slucajna.

Nda, sjetih se svog start paketa i Rovi d.o.o. i nikad razjašnjene veze Samobora i Savske...

Kinta je napisao:
Ovi vrijedni i marljivi ljudi su lijepo zivjeli od poljoprivrede na nemoguce strmim terenima, a fenomen u bivsoj drzavi je bio sto je to malo selo imalo rukometnog prvoligasa!!


Auuu... točno!

Kinta je napisao:
Rudarska greblica je tanki kolac punjen sirom ili orasima ili koprivama ili spinatom. Recept necu dati jer je greblicu nemoguce napraviti ako ju prije toga niste vidjeli i probali.
Za vrijeme setnje samoborski trgom skrenite iza samoborske banke. Tamo je kiosk gdje rudarsku greblicu mozete probati. A toplo preporucam posjetu Danima rudarske greblice.


Da je jedna Samoborka malo više vjerovala u mene a i u samu sebe, učinio bih to još danas... valjd žena ne bu ovo vidla :kuc:

Mislim da je to nešto poput štrudle, mada vjerojatno ima određene specifičnosti u pripremi... I u dobrom dijelu Slavonije su Nijemci ostavili dosta utjecaja u kuhinji, što nije ni čudno jer je Marija Terezija planski naseljavala germane da bi naučili domaći puk kako se obrađuje zemlja i vodi briga o gospodarstvu.

_________________
slika
Devils Marble EVO, Nautilus Oddy klon, Hercules...
ipv Mini, Kaya lite v2+ klon


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: kuhajmo zajedno
PostPostano: 16 lis 2011 23:02 
Offline
Avatar

Pridružen: 07 ožu 2011 11:16
Postovi: 2862
Lokacija: Slavonski Brod
Česte pogreške u kuhanju

Na ovom mjestu bitno je istaći još jednu stvar - pogreške koje nastaju što zbog neiskustva, što zbog nepažnje i prevelike sigurnosti u vlastito kulinarsko umijeće. Neki od razloga su - pa kaj imam gledati na sat, ja znam po okusu... neću valjda mjeriti koliko čega ide i slično...

1 - Trpanje zaprženih bjelančevina svugdje - zaprška - recite joj ne! Skupljajte recepte bez zaprške i potrudite se sami napraviti jelo barem jednako ukusno bez zaprške. Već su dane neke smjernice, ali jednaki učinak a bez boli po vaš želudac dati će - mlijeko. Da, obično mlijeko možete slobodno koristiti za zgušnjavanje smjese. Ono će, istina, malo posvjetliti gotovo jelo, ali će jednako ukusno, ako ne i ukusnije.

2 - Prepržavanje brašna kod juha - ovo je jedna od najčešćih pogrešaka kod rada s već spomenutom ajnpren i paradajz juhicom. Brašno se na vrlo malo ulja prži tek toliko da ono blago požuti i tek krene prema žutoj boji, nikako dulje jer ćete inače upropastiti juhu. Nadalje, kad nalijete vodu morate dati vremena brašnu da se skuha - minimalno je potrebno pustiti takve juhe 30 minuta da kuhaju i tek potom ubaciti rezance.

3 - pogreške kod kuhanja govedske/teleće juhe - česta greška je što ljudi stave sve sastojke odjednom. Ovo se može raditi kod temeljca za juhu kojeg kuhate od recimo bijelog mesa, ali sve ostale juhe - od kokoši, teleće kosti, svinjske nogice, komada govedine ne. Kod pripreme ovih juha potrebno je meso pustiti kuhati na laganoj vatri najmanje 30 min (a po potrebi i duže), a s vrha skinuti pjenu koji se pojavi, najčešće u više navrata. Tek potom ubacujemo ostale sastojke i povrće. Naravno, karfiol/cvjetaču i brokulu dodajemo pri samom kraju kuhanja, nekih 10-15 minuta prije kraja (čak i manje). Peršinov list - cijeli ili sjeckani, dodajemo tek kad smo skinuli juhu s vatre. Nadalje, pravoj domaćoj juhi potrebno je barem 2...2,5 sata da se skuha i sastojci izjednače (ne računajući period kuhanja samog mesa - prvih 30 min).

4 - Pogreške sa začinima - uh, ovdje bi se dao napisati roman, ali kao i u svemu, tako i u kuhanju treba samo slijediti original recepte.

presoljavanje jela - jelo ne smije preuzeti okus soli - tad smo pretjerali u soljenju. Sol možete dodati i kasnije, kad vam je jelo u tanjuru ako volite slanija jela. Svako jelo ima svoj ukus i ako ga sol nadjača niste napravili ništa! Ovo vrijedi i za papar i papriku, pa ih neću posebno isticati.

lovorov list - list lovora čest je gost u našim jelima. I baš zato treba znati postupati s njim. Lovorov list dodaje se na svega 3-5 minuta u jelo prilikom kuhanja i potom ga treba vaditi van! Amen!

5 - Odmrzavanje smrznute mesine - mesu iz zamrzivača potrebno je minimalno 24 sata za odmrzavanje. Odmrzavanje treba biti postepeno, pa je preporuka ostaviti meso na 24 sata u hladnjaku (oko 5-6°C) a tek potom ga vaditi na sobnu temp za daljnje odmrzavanje. Nisam pristaša naglog odmrzavanja u mikrovalnim ili običnim pećnicama. Ako namjeravate peći meso za nedjeljni ručak u subotu navečer, kako bi imali manje posla u nedjelju, meso izvadite najkasnije u četvrtak navečer. Do petka se ono odmrzne (u hladnjaku i potom van njega, ili samo u hladnjaku), slijedi soljenje mesa i daljnje stajanje u hladnjaku do subote navečer kad ga idete peći. Ovo dakako ne vrijedi za meso za juhu - u juhu možete komotno tutnuti smrznuto meso, mada je poželjno da ono ipak odstoji barem par sati na sobnoj temperaturi.

6 - Dužina kuhanja - u zadnje vrijeme se putem medijski eksponiranih "golih" i obučenih kuhara nameće kuhinja napola kuhanih i praktički sirovih jela. Sve pod izlikom kako su naši stari prekuhavali jela i kako su namirnice na taj način gubile vitamine i minerale. Ovo je najobičniji proseravajući trend uvezen sa zapada od strane ljudi koji teško da su i sebe nahranili vlastitim jelima, a kamoli nekoga drugog. To je ono kad dobijete rižu u restoranu a ona tvrda da ju ne možete jesti ili komad nekakvog mesa koji je žilav ili se još i miče po tanjuru. Držite se jasnh preporuka klasičnih kuharica, od kojih bi ovdje istakao onu Mire Vučetić - jest da se malo teže nabavlja, ali se nabaviti može!
Naravno da nećete odreske šarana peći pola sata ako mu je dosta svega par minuta, kao ni patlidžan, ali riža mora biit kuhana (ne prekuhana!). Kod odabira riže nemojte se povoditi za kojekavim skupim markama i još integralnim i neljuštenim - ovim vrstama nije dosta ni 40 minuta kuhanja i okus im je koma. Dobre su jedino za sarmu jer joj daju poseban šmek. Obična vijetnamska riža dugog zrna iz nekog diskonta po 6 kuna je remek djelo za ove druge i skuhana je često i za manje od 15 minuta!

_________________
slika
Devils Marble EVO, Nautilus Oddy klon, Hercules...
ipv Mini, Kaya lite v2+ klon


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: kuhajmo zajedno
PostPostano: 17 lis 2011 15:40 
Online
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11250
Lokacija: Samobor
Corto
:hug: :plus: :dobar:

A Miru Vucetic imam izdanje negdje valjda iz ´58-me.

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: kuhajmo zajedno
PostPostano: 20 lis 2011 16:16 
Offline
Moderator
Avatar

Pridružen: 03 ožu 2011 14:26
Postovi: 2515
Lokacija: Black Darling
SIR I VRHNJE
dakle, svježi kravlji sir
vrhnje
promiješati
češnjak
crvena paprika
sol

jako teško za napraviti, ali vredi

_________________
slika Sve što sastaviš raspadne se prije ili poslije


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: kuhajmo zajedno
PostPostano: 20 lis 2011 21:51 
Offline
Avatar

Pridružen: 19 ruj 2011 13:10
Postovi: 370
Lokacija: Split
Kad smo već kod sira, evo jedan lipi recept:

POGAČA OD SIRA

Tijesto:

- Kvasac stavit u posudu sa 1 žlicom šećera i malo mlake vode, ostavit da se razradi.
- U drugu zdjelu: 1/2 kg brašna dodat žlicu soli, promiješat.
- Zatim 4 žlice ulja.
- Ulit kvasac
- Malo vode s mlakim mlijekom
- Miješat rukom dok ne bude toliko gusto da se više ne lijepi za ruku.
- Nauljit drugu zdjelu, i stavit u nju tijesto da se diže. Pokrit krpom.
-----------------------------------------------------------------------------
Nadjev:

- 400g mils sira, onog iz kesice ili what ever. Ili - može i 1/2 kg posnog Dukat sira ak vam je do linije.
- 1/2 kiselog vrhnja. Može i cijelo.
- Margarina ili maslaca žlicu-dvije rastopit sa uljem
- Malo vegete, na vrh žličice
- 2-3 jaja
- Soli koliko oćeš da ti bude slano
- Po želji može i malo vrhnja za kuhanje, onoga iz tetrapaka
- Slanine ( dalmatinske!!! :belj: ) ili čajne. - To ako volite pikantniji okus.
- Smućkat sve, dodat margarin ilitiga maslac

------------------------------------------------------

Nauljit tepsiju, podijelit dignuto tijesto na 2 dijela.
- Razvuć pola tijesta na dno tepsije, polit s nadjevom.
- Poklopit sa ostatkom tijesta, probat spojit da nema rupa al nije toliko bitno.
- Nek malo odstoji al nije ni to toliko bitno.
- Peć 30tak min na 200'.

---------------------------------------------------------------

Eto i od mene jedan zimski recept za shity dane kad nema sunca i ne znam šta ću sa sobom. :hi:

_________________
:devil: Sve što rastaviš, muž sastavi prije ili poslije. :ali:.............( :alikako: .........:conf:) :kam:


Povratak na vrh
  
 
 [ 260 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 26  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika: crawl i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by vaper club