E, sad kad ste se razlajali, idemo ozbiljno. (moš moslit)
GAZDIN RECEPT ZA GRAH, BAŽULJ, PASULJ(hm, kinta)
Kupiš grah u Konzumu, naravno u konzervi, narežeš malo luka (jer mu se ne da puno) dodaš vegetu, sol, biber i daš ukučanima da papaju.
Recimo ja ovak delam grah:
odem na vrt, poberem grah, kombinacije vrsta, ima i tetovca
Stavim u ladnu vodu preko noči, da se malo podeblja
drugi dan odem kod suseda, maznem mu dimljene kobase, špek, a ako ima i buncek
stavim vodu u kotlič, zapalim vatru i prokuham grah, izbacim vodu, vratim grah u zdjelu
Narežem hrpu crvenog luka(iz svog vrta)
Stavim luk u kotlić, mrkve, sol, sve na domačoj masti od pajceka kojeg smo prethodno priklali
kad luk zažuti, ide paprika, grah, meso (gore navedeno), voda (moj izvor) sve se lijepo krčka na vatri
Ja pazim vatru, pijuckam PAN, žena viče na mene da nesmem piti jer bum krepal
Nakon što se grah i ostalo skuha ide, čili paparičica (naravno iz vrta), šug od paradajza, koji je unaprijed pripremljen iz domače proizvodnje, zero bijelog vina
Prokuha se još 20-tak minuta i VOILA, hrana za sedam dana
napomena:kotlić ima 7 litara, drva su grab, sve je EKO, osim pive, ali to nema veze
netko stavlja na kraju gustin, ili brašno pomiješano s vodom, zbog gustoče, ali ako se pažljivo radi ne treba, gusto je dovoljno
_________________
Sve što sastaviš raspadne se prije ili poslije