Vecina od vas ne koristi Western Union ali ja koristim kako bi poslao novac vama

.
Znaci,ja saljem odredjenu sumu novca a oni-(banka,posta) mene daju "money transfer" broj koji izgleda otprilike ovako: MTCN:XXX-XXXX-XXXX.
Ja taj broj posaljem onome koji treba da podigne novac,on zapise taj broj i sa osobnom (licnom) kartom ode do najblize banke ili poste koja suradjuje sa Western Unionom i podigne svoj novac.Proviziju placa onaj koji salje novac.To je to....Neke sitnice se moraju doobjasniti kako bi bilo lakse onima koji se prvi put susrecu sa njihovim uslugama.
Kako sam i napomenuo,vec duze vreme saljem novac a gde se moze i koristim kako bi kupio nesto po netu,ali nisam znao sledece:
Na pr.__Saljem novac u Hrvatsku u valuti euro ili dolar ali nisam imao pojma da VI MOZETE PODICI SAMO KUNE ?!?!?! (ovde me ispravite ako gresim,ovo sam i ja doznao pre par dana)
Drugo,kad sam zavrsio sa slanjem na salteru pridje mi sef banke i kaze da sam trebao da saljem u dolare kako bi bilo poisplatljivo za onoga koji prima novac ?!?!? Zasto,kako...nemam pojma....
Trece,kad sam doznao za ono o kunama uzeo sam da procitam onaj ferman koji mi daje banka.U jednom cosku sa sitnim slovima i brojkama pise "iznos u kune...XXXXX"...to sam video i pre ali logicno bi bilo da je to opcija koja moze da se iskoristi a ne...da je to to !!!
Uostalom,zasto mi onda ne dozvole da posaljem denare nego moram dolare ili eure...
Pre nekoliko dana sam trebao poslat sumu od 110 dolara.Ako sam slao u dolare provizija bi bila skoro duplo veca jer provizija se naplaca na sledeci nacin:
-0 - 100 $____12 $ provizije
-101- 200 $____oko 20-tak $
-201- 300 $____ itd ,itd...
Zato sam poslao u eure,110 dolara taj dan je bilo oko 75-76 eura...Provizija za eure ide ovako:
-0-90 Eur____7 eur provizija
-91-???-(na dalje moram da provjerim jer nisam slao sume u eure vise od prvog ogranicenja)
Ovo su nove provizije,ovoga puta su manje za sve drzave EX-Ju i njihove komsije...
E sad interesantno je to sto na onom papiru pise da su 75 eura 540 kuna ??????
Kad provjerite videcete da su 75 eura skoro 560 kuna !!
Znaci,to je jedna od lopovskih rucnih obrada ovde kod nas.Mozda 20-tak kuna nije mnogo ali je ipak skoro 3 eura,a to je neprijatna situacija,znaci da sam dosad svakome "odsjeko" po nesto.Kao prvo,dodjem s denarima,kupim devize od njih,oni mi izracunaju "onaj" kurs pa tek onda saljem u devize kako bi oni dozvolili da se novac kod vas podigne u kune ????!!! Strasno bezobrazno ali jbg,kad nema nacina.....

Idemo dalje.....