Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 04 pro 2024 23:22. Sada je: 04 pro 2024 23:22.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

[ 73 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Re: Putovanje Avionom
PostPostano: 03 pro 2013 10:47 

spavle je napisao:
Dalmat je napisao:
Super! Inače malo OT info, upravo bio u birtiji u kojoj nisam već duže vrijeme navraćao i ptam gazdu, više u šali, da li da idem u dio za pušače ili nepušače (već sjeo u pušački, žena puši i dalje), kad kaže on meni ma sjedi gdje hoćeš sada ali inače u pušače, zajebavala ga sanitarna inspekcija, da su dobili neku okružnicu da i sa e-cigom tjeraju u pušački dio, zbog nikotina??? E sad da li je neki inspektor počeo sam tumačiti kako mu se sprdne ili ne, ne znam. Ispada da su ovi naši gori nego u avionu :) Gazdu onako, znam, nema me što muljati...
Baš bi volio da naiđe inspektor da ga malo propitam o tim "zakonima"... Nisam čuo da se nešto mijenjalo do danas.

Ne isplati ti se raspravljati sa inspektorima oni se drže onoga što imaju napismeno pa makar pisalo da im je rođena majka muško .... :D

E ajde da se jednom dogodilo da se ja ne slazem s necime sto je Spavle napisao...:-)
Mislim da je Spavle u krivu I da treba raspravljati jer je zakon ono sto pise a ne ono sto neki oubrazeni seronja, koji jos BTW zivi od poreza kojeg ja placam, misli. Zakon se odnosi na duhanske proizvode a e-cigarete to nisu. Meni se, sto u HR sto na drugim mjestima, dosta puta dogodilo da me traze da ne dimim ali ako znam da nema zakona koji specificno zabranjuje e-cigarete ja jednostavo to objasnim osobi koja me trazi da "prestanem pusiti". Puno je peticija I okruznica koje traze vapere da potpisu ovo ili ono kako se e-cigarete ne bi zabranile ali smatram da je "duznost" svih nas da ne popustimo pod pritiscima neinformiranih ljudi. Meni se prosli tjedan dogodilo da su me u jednom hotelu (zemlja nije sad bitna) trazili da odem u prostor za pusace. Ja sam odbio, I iako su mi prijetili da ce zvati policiju nisam popustio I trvrdio sam da ne koristim "tobacco products". Kasnije su mi se ispricavali jer su bili prisiljeni provjeriti o cemu se radi. Tako da to smatram svojom malom "obrazovnom pobjedom". Mislim da je to pravi put ako ne zelimo da nas "getoiziraju".

Povratak na vrh

PostPostano: 03 pro 2013 12:50 

Mozemo pariti dok popovi ne skupe potpise za referendum... onda smo najezili... a kako je krenulo necemo dugo cekati :o:-o

Sent from my U8650-1 using Tapatalk 2

Povratak na vrh

PostPostano: 03 pro 2013 15:45 

O neću se ja svašati s inspektorom, samo mu ne vjerujem na riječ :) Neka mi pokaže tko je potpisao okružnicu pa ćemo dalje

Daily drive: Russian 91%, Kayfun Lite Plus V2 klonjara, FT Nemesis x 2,
Ostalo: IGO-L x 2, ZMAX v3, Vamo V5, Chi You + AIOS hibrid, ASTRO + AIOS hibrid, Russian 91% klonjara, Taifun GT + ASTRO, Evolve Kick

slika slika

Povratak na vrh

PostPostano: 02 sij 2014 02:54 

Iako je možda kasno, par činjenica iz prve ruke.U zrakoplovima nije dopušteno parenje i po FAA (US) i EASA (EU) regulativi, niti će najvjerojatnije biti. Nakon par godina nesnalaženja, tu aktivnost su u praksi izjednačili sa pušenjem.
Senzori dima (smoke detection unit) nalaze se u WC-ima (po jedan), prostoru za prtljagu (više dvokanalnih) , te u sistemu hlađenja avionike (jednokanalni). Na svim putničkim avionima koriste se ionizirajući tipovi u velikoj većini. Pomoću ugrađenih malih ventilatora, a gdje je potrebno i cijevi, oni na sebe povlače okolni zrak te reagiraju na odnos pozitivnih i negativnih iona u zraku.I da, reagiraju i na dim cigareta i paru iz parilica. Isprobano. Ali samo ako se pari WC-u ili puno puši u kabini. Uglavnom zabranjeno je i ne bi se baš junačio, jer svako malo se oplete nekoga drakonskom kaznom za takve prekršaje drugima za primjer (posebno ameri to vole).
Drugi tip detektora, koji se sve manje koristi je optički, odnosno sa foto ćelijom.
Tekućine koje se unose u ručnoj prtljazi moraju biti pregledane i u zatvorenoj (zip seal,negdje moraju biti i "zapečaćene" odnosno ljepljive koje se potrgaju kod otvaranja) vrečici i do određene ukupne količine (100ml,200ml mijenja se stalno, ovisno o razinama prijetnji). Baterije se ne bi smjele dopuštati unositi u kabinu. Ali kaj se tiče tekućina i baterija, u zadnje vrijeme po EU aerodromima ne tjeraju mak na konac za to na body checku.

Povratak na vrh

PostPostano: 02 sij 2014 03:07 
Moderator

Napokon imam dojam da netko piše o tome tko stvarno zna problematiku.
Avio/mehaničar/električar ?

slika
slika
slika Modovi, akrilni stalci i 3D printanje

Povratak na vrh

PostPostano: 02 sij 2014 03:24 

:
Max_ZG je napisao:
Napokon imam dojam da netko piše o tome tko stvarno zna problematiku.
Avio/mehaničar/električar ?

:plus: mehos, AME Part66 B1 za A320f, ATR, Q400.

Povratak na vrh

PostPostano: 24 sij 2014 03:06 

to mi je posao, pa cu malo pojasniti. Ne radim po avionima, ali radim po lijepoj nasoj...
Postoje 4 faze pozara:1. pocetna, 2. tinjajuca, 3. faza plamena i 4. faza totalnog pozara. Sustavi vatrodojave djeluju u prve 3. faze, izmedju 3. i 4. postoji i tzv. flashover, gdje dolazi do eksponencijalnog rasta pozara, gdje se vruci plinovi iz okoline pale i pozar se siri u okolini.
Sustava i nacina detekcije pozara ima jako puno. Da ih ne nabrajam, reci cu samo o onima koji bi mogli biti u avionu.
Najjednostavniji i najcesce koristeni su opticki automatski detektori. neki ce na paru javiti alarm, neki samo gresku ili zaprljanost, a neki nece upoce reagirati ( provjereno ). Obicno ide - koliko para -toliko muzike, iako ni to nije danas generalno pravilo. jeftini su i relativno " pouzdani ". Detektiraju 2. fazu pozara.
Netko je spominjao laserske. I oni isto detektiraju 2. fazu pozara i oni bi se mogli okinuti na paru, ali cisto sumnjam da se to ugradjuje u kabinu aviona. Ti se detektori koriste u velikim halama. za avion bi bili prikladniji opticki. Inace ovi laserski nisu bas " laserski". Zovu se linijski IR detektori. i rade na principu "daljnski - TV", samo sto kad se prekine IR red zraka koja nije usmjerena kao laser vec pokriva neku povrsinu, odnosno kad oslabi IR signal, detektira gresku ili signal, ovisno o paramaterima koje dobija. Na istom principu radi i automatski opticki detektor, samo u njegovom slucaju nije hala u igri, vec jedna mala komora u kojoj se desava slican slucaj.
Pravi laserski detektor se koristi u tunelskoj detekciji pozara gdje laser salje zraku kroz staklenu nit kabela koji je razvucen kroz tunel i mjeri se temperatura okoline, odnosno cijeli kabel je jedan veliki senzor topline, gdje se na bilo kojoj duzini kabela moze ocitati temperatura. Ugrubo, radi na principu da staklena nit mijenja svoju kristalnu strukutru uslijed promjene topline, sto za posljedicu ima vece ili manje rasprisavnje svijetlosti u niti i uredjaj naosnovu ramanovog efekta mjeri temperaturu. Koristi se u tunelima jer potpuno imun na vanjske utjecaje ( prasina, dim, voda, udar groma....) i vjerujem da ovaj sustav nema sto raditi u avionu :-))
Netko je spominjao cijevi i detektore. To se zove aspiracijski sustav i on detektira 1. fazu pozara i vrlo je osjetljiv. Radi tako da postoji centralana jedinica na koju su spojene neke cijevi koje su razvucene u okolinu, ne predugo - nekoliko metara. Te cijevi sluze da bi uzmale uzorke zraka. Ovi sustavi se najcesce koriste u server sobama gdje su cijevi razvuceme po ormarima servera. Po mojem misljenju ovi sustavi bi mogli biti ugradjivani u avione.
No, bilo kakav sustav da je ugradjen, u slucaju detekcije pozara, zapocinje neki protokol. Sto je tocno u avionu ne znam, ali sigurno ima veze sa tlakom kabine, ventilacijom, kisikom, gorivom..... jer u slucaju pozara u avionu svi postaju zarobljenici " leteceg Auschwitza", ako se oduzme kontroli ili ce se udaviti ili ce izgoriti, pobjeci ne mogu! Zato i mislim da se ugradjuju aspiracijski sustavi i da se igra na prvu.
Takodje je moguce i da o samom kemijskom sastavu pare ovisi da li ce javiti alarm, jer svaka aroma je druga formula, zar ne. pa recimo npr. ( karikiram ) desertov kemijski sastav nece nista napraviti, a na jagodu ce okidati alarm.

Povratak na vrh

PostPostano: 09 tra 2014 16:59 

bubi je napisao:
Postoje 4 faze pozara:1. pocetna, 2. tinjajuca, 3. faza plamena i 4. faza totalnog pozara.

Sjebo ti šefa,stanicu i 200m pruge

slika

Povratak na vrh

PostPostano: 09 tra 2014 17:49 

I konduktera i torbicu :mrgreen:

bubi je napisao:
pa recimo npr. ( karikiram ) desertov kemijski sastav nece nista napraviti, a na jagodu ce okidati alarm.

Hm... to znaci da bi se alarm u avionu mogao upalit i ako se neko usere ko stoka i sa nekim dezodoranom malo nasprica Wc da ostatk putnika ne pokrepa od smrada kad otvori vrata

Povratak na vrh

PostPostano: 09 tra 2014 17:57 

Majka je napisao:
bubi je napisao:
Postoje 4 faze pozara:1. pocetna, 2. tinjajuca, 3. faza plamena i 4. faza totalnog pozara.

Sjebo ti šefa,stanicu i 200m pruge

:lol: :lol: :majka: :yes:

Povratak na vrh

[ 73 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika: crawl i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na: