|
Ne sadrži duhan, ne dimi se, ne smrdi... Pa što je onda ostalo? Nikotin s okusom čokolade
Broj pušača elektronskih cigareta i u nas je sve veći. Manje je štetna, ali je liječnici ne preporučuju jer ste i dalje ovisni
Pušenjem elektronske cigarete čovjek umjesto dima udiše paru koja sadrži nikotin i supstancije koje joj daju okus nalik na duhanski. Nema katrana i još niza kancerogenih spojeva iz klasične cigarete. Ne dimi, ne smrdi, ne zagađuje zrak i, što je najvažnije, ne šteti ljudima u okolini, nedužnim žrtvama - pasivnim pušačima. Pomoću baterije se zagrijava tekućina i nastaje para, a prilikom izdaha nema nikakvog mirisa. U tekućinu se mogu dodati razni mirisi, među kojima su najpopularniji kava, čokolada, jabuka, breskva, vanilija, kola, mentol...
Ipak, ispred dućana u kojima se prodaju e-cigarete za sada nema redova. O toj neobičnoj spravici se malo zna, a ni stručnjaci još nisu načisto je li riječ o sigurnijem, odgovornijem pušenju ili samo još jednoj lošoj navici. Pored toga, ako maštate o tome kako ćete je pušiti u avionu i konačno se riješiti užasne apstinencijske krize, zaboravite. Ne daju.
“Nakon 20 godina pušenja odlučio sam prestati kad mi se rodilo dijete. Slučajno sam prije šest mjeseci od prijatelja čuo za e-cigaretu, kupio je za 550 kuna i prvih mjesec dana pušio malo jedne malo druge. Već četiri mjeseca samo koristim električnu čiji mi se okus uglavnom svidio. Shvatio sam da mi je kod pušenja najvažnije nešto držati u ruci, upuhivati i ispuhivati. Obična cigareta mi sada smrdi”, tvrdi profesor povijesti Ozren Soldo (37), koji ponekad povuče dim i u dućanu.
Dobro je proučio sastojke u tekućini za punjenje i zaključio da ne bi trebali biti štetni za zdravlje, a otkako više ne “dimi”, osjeća se mnogo zdravije i riješio se kroničnog kašlja. Nije se udebljao ni grama. Prisjeća se kako je prije nekoliko godina pokušao prestati pušiti i dobio 10 kilograma.
"Možda djelujem smiješno s ovim uređajem u ustima, ali meni paše. Ovisan sam o nikotinu, ali ovako se ipak trujem manje nego prije”, govori Soldo.
Brojke, objavljene ovih dana, ne zvuče ohrabrujuće. Godišnje u Hrvatskoj od posljedica pušenja umire oko 13.000 ljudi. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije puši 30,2 posto Hrvata. Najviše je pušača na sjevernom Jadranu i u istočnoj Slavoniji, a najmanje u Požeško-slavonskoj i Zagorskoj županiji.
Hrvatska je prije četiri godine pokušala uvesti potpunu zabranu pušenja na javnim mjestima, uključujući restorane i kafiće. Zbog negodovanja ugostitelja i pušača zabrana se zadržala u restoranima. Kafići, koji su se obvezali uvesti bolju ventilaciju, legalno su se proglasili pušačkima, no praksa pokazuje da im provjetravanje baš i nije unaprijeđeno i da se dim može nožem rezati.
Novi ministar zdravlja Rajko Ostojić nedavno je demantirao medijske spekulacije da će postrožiti Zakon o zabrani pušenja te da će duhanski proizvodi osjetno poskupjeti.
Globusu je potvrdio kako za prodaju e-cigareta nije potrebna nikakva dozvola Ministarstva zdravstva, na njih se ne primjenjuje antipušački zakon. Jedino se ne smiju oglašavati, odnosno reklamirati, jer u zakonu piše da je to zabranjeno ne samo za cigarete nego i za proizvode koje svojim izgledom ili namjenom na njih podsjećaju i potiču pušenje.
_________________ Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi. Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.
|