Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 04 stu 2024 07:20. Sada je: 04 stu 2024 07:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

[ 24 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3
Autor Poruka
 Naslov: Re: punjive alkalne ili nimh baterije
PostPostano: 13 pro 2015 00:28 

znaci napunit ce ih :D thx na info, ali nema teorije da sad jos jedan punjac kupujem, radit ce i ovako :)

http://goo.gl/A9lj9A

Povratak na vrh

PostPostano: 14 sij 2018 14:35 

Da malo dignem temu iz mrtvih. Moja iskustva sa La Crosse punjačem su loša... ako sad trebate kvalitetan jeftini punjač tog tipa, moj glas ide za Japcell BC-4001 (u biti OPUS BT-C2000). La Crosse mi je hrpu baterija proglasio mrtvim i nisam jedini - cijela hrpa ljudi se žale na istu stvar. Radio je dobro u početku, ali onda je krenula zajebancija - Enelopke je napunio možda 3 puta i nakon toga odmah prikazao 2 mrtve, poslije tjedan dana i treću je ukopao.

Kome se da nek malo prolista link: https://www.filterjoe.com/2017/08/19/best-aa-rechargeable-batteries-and-chargers-2018-update/

"La Crosse models do not charge heavily discharged batteries with very low voltage. In fact, these models identify such batteries with a cryptic “null” message which the manual claims means that the battery is no longer usable. Most “null” batteries are simply low in voltage and need to have their voltage raised before a La Crosse charger will charge them normally. All prior La Crosse discussions on this site have explained workarounds for this issue."

Evo i ukratko zaobilazne metode da ove baterije prorade:

"There are two ways to rescue dead batteries with a La Crosse charger, neither of which are described in the manual. The simplest is to leave the dead battery in the charger for several days. The La Crosse charger sends a tiny sense current of 60uA to detect the presence of a cell, which is usually enough to raise the battery above the 0.5V threshold (after which it can be charged normally). A faster method is to unplug the charger and use a paperclip to short the dead battery together with a fully charged battery, to share some of the stored energy. The procedure is described here. The simplest dead battery revival method is to use a “dumb” charger or timed charger for an hour or two, and then put the batteries back into the La Crosse charger. None of the workarounds I described are convenient. I consider the lack of a battery rescue feature to be the biggest disadvantage of the La Crosse as compared with the Maha charger I described above."

Napominjem da kod mene nije bio slučaj nikakvog pražnjenja ispod 0.5V, već smatram da mi je punjač smrdao baterije lošim punjenjem. Da ne spominjem i tipke koje su otkazivale poslušnost - rastavio sam ga i pregledao kontakte detaljno, nije pomoglo...

"La Crosse is one of many brands that license this China-sourced product. Other brands representing the exact same product include Technoline (Germany) and Voltcraft. There may be more. While this is not in and of itself a bad thing, understand that the engineers who designed and truly understand the technology behind this product do not work for La Crosse. La Crosse is a marketing company that purchases their chargers from China, along with Technoline and Voltcraft. Though I’ve been unable to confirm it, it’s also possible that Youshiko and Dayshop are two other brands for this product."

"According to our tests, La Crosse discharge and testing functions consistently over-reports battery capacity by 6% to 8%, as compared with other charger brands that have testing functionality built in to their chargers."

Japcell košta manje, a ima i pozadinsko osvjetljenje na display-u...

Naprosto nisam imao sreće s ovim punjačem...očito mi je stigao loš komad opreme... a nakon 6 godina, vrijeme je za zamjenu...

Povratak na vrh

PostPostano: 15 sij 2018 11:19 

Ja koristim sličnu metodu koja se pokazala jako efikasna.
Umjesto ostavljanja na punjaču (što može biti fatalno za punjač) ili kratkog spajanja s drugom baterijom koristim veliki kondenzator.
Red veličine 10000 do 15000uF kojeg napunim preko malog otpora (ili sa reguliranim izvorom napajanja koji ima strujni limit) na cca 40...60V i njega onda kratko spojim na mrtvu bateriju.
To je puno sigurnije jer je struja velika ali u jako kratkom vremenu (1us, nekolliko desetaka ampera). Onda bateriju stavim na neki spori punjač.
Ovo vrijedi isključivo za NiMh baterije. Liion to ne podnaša i krepa odmah nepovratno.

Povratak na vrh

PostPostano: 15 sij 2018 18:54 

Poznato mi je to za kratko spajanje baterije na jači napon - kolega je čak kratko spajao na 100V i revitalizirao bateriju...
Ali isto tako postoji još jedna mogućnost - da sam sam smrdao baterije punjenjem na slaboj struji - ispod 0.5C se termički prekid kod punjenja rijetko uopće događa... koliko vidim preporuke za punjenje modernih NiMH baterija idu 0.5C-1C... dosta tu ima rasprava i nema neke sigurne preporuke...

Povratak na vrh

[ 24 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika: crawl i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na: