Forum    FAQ

.

Početna » Ostalo » Općenita diskusija

[ 120 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sljedeća
Autor Poruka
 Naslov: Klonovi napadaju. Da li se uopće braniti?
 Post Postano: 14 stu 2013 21:31 

Komplicirana je to tema.
Da ustedim lovu za npr. originalni Nemesis treba mi nekoliko mjeseci i onda jos moram potrefiti da je na stanju. A za tu lovu mogu platiti sebi rezije za mjesec dana. Na FT-u ga mogu kupiti odmah i to za 5-6 puta nizu cijenu. Naravno da je _meni_ to super, jer imam gotovo isti uredjaj za puuuno manje novaca.
Isto tako bih plakao da mi originalna metalna cijev padne na pod, dok me kod kopije samo malkice stegne u vratu :)

S druge strane treba razumiti i moddere. Zamislite da sami tokarite neki uredjaj. Dok dodjete do te razine da je uredjaj spreman za prodaju proslo je jako puno vremena, testiranja, gro prototipova, koliko slomljenih i tupih nozeva sa tokarskog stroja, (po meni najvaznije) zivaca,... Mozete dnevno proizvesti 1-2 uredjaja i liste za cekanje su ogromne, jer jednostavno ne mozete toliko uredjaja napraviti. Onda dodje neki lik, uzme bas taj vas gotov proizvod, zaposli jednu kinesku manufakturu i nastanca 5000 komada u jednom danu za 5-6 puta nizu cijenu... Kako bi se vi onda osjecali? Ukrali ti ideju i muku u realiziranju te ideje.
Patenti, trademark, copyright,... sve to jako puno kosta. Nema sanse da si to mozes priustiti sa proizvodnjom od 1-2 uredjaja dnevno, neeeeema nikakve sanse.

Ali sveukupno gledano, kinezi kopiraju sve i svasta, tako da ovo 'malo' modova sto je na trzistu nije nista drugacije nego ovo 'puno' ostalih stvari (satovi, mobiteli, televizori, auti, pa cak i gradovi!!!).

Sent from my iPhone

Povratak na vrh 

Naslov: Re: Klonovi napadaju. Da li se uopće braniti?
 Post Postano: 14 stu 2013 21:41 

1. Iskreno mislim da su cijene (pogotvo mehaničkih modova) prenapuhane, mislim po 200$ za komad cijevi od nehrđajučeg čelika, znam da je tu jaaako puno vremena i truda uloženo u originalan dizajn, ali ako nešto u proizodnji košta recimo 20$, zar baš moraš imat zaradu koja je 10x veca.
2. Mi smo krivi što Kinezi rade klonove, kad naprave svoj dizajn (ma koliko on bio lijep/unikatan) nitko ne želi kupiti, jer svi žele da ih podsjeća na nešto što si ne mogu priuštiti.
3. Mislim da je to ne oštećuje proizvođače originala koji ionako većinom rade limitirane serije koje su rasprodane i prije nego što su se postale dostupne (caravela, chi-you recimo, a ima i brdo ostalih)
4. preprodavači kasnije još više nabijaju cijene do bola kada se mod više ne proizvodi ili postane jako teško dostupan.
5. tako dugo dok pišu da je klon i ne koriste logotip (mada to je ionako reklama za proizvođača) ja sam zadovoljan.

Iskreno ja osobno bi si jako teško priuštio mod za 200$ + još oko 150$ za atty.

Eto to je samo moje skromno mišljenje i naravno da se neće svi složiti s njim ... ;-)

Povratak na vrh 

Post Postano: 14 stu 2013 21:56 

Zaboli me patka za to jel klon il' oriđiđi, bitno mi je samo da je cjenovno pristupačno, funkcionalno, da traje, da se lako održava i da daje dobru paru.

Povratak na vrh 

Post Postano: 14 stu 2013 22:01 

Ili istreseš dobru paru za dobru paru :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Daily drive: Russian 91%, Kayfun Lite Plus V2 klonjara, FT Nemesis x 2,
Ostalo: IGO-L x 2, ZMAX v3, Vamo V5, Chi You + AIOS hibrid, ASTRO + AIOS hibrid, Russian 91% klonjara, Taifun GT + ASTRO, Evolve Kick

slika slika

Povratak na vrh 

Post Postano: 14 stu 2013 22:48 
Moderator

Sklizak je to teren.
Šta je stvarna definicija klona, kopije, replike, krivotvorine.

"Krivotvorenim proizvodom smatra se svaki onaj proizvod, uključujući i njegovu ambalažu, koji je bez odobrenja nositelja prava na žig (engl. trademark, u razgovornom jeziku brend, robna marka, zaštitni znak) označen jednakim žigom ili žigom koji se od njega bitno ne razlikuje, i koji time povrjeđuje prava nositelja toga žiga."

Teoretski, svaki mod ili attiy kloniran, napravljen i kupljen u Kini (Fastteku) je po ovoj definiciji krivotvorina, a samo neznanje onih koji dozvoljavaju njihov uvoz nas ne sprečava da ih kupujemo.
Da su u pitanju tenisice, torbice, naočale, odjeća ili CD sa softwareom drugačije bi se na to gledalo. Zna se kako ta roba završava.

E sad šta je kopija a šta recimo replika. Postoje replike npr. sportskih automobila koje se normalno prodaju, ali mislim da one imaju odobrenje proizvođaća originala, pod uvjetom da se istakne da je to replika.
Nisam pravnik ali sigurno tu ima razlike između krivotvorine, replike i kopije (clona)
U većini slučajeva kopije naših spravica lošije rade od originala, a sada jel to nekoga zadovoljava ili ne .....
Dali biste kupili kopiju upitne kvalitete dijelova za automobil ili kopiju automobila i u njoj vozili svoju djecu?

slika
slika
slika Modovi, akrilni stalci i 3D printanje

Povratak na vrh 

Post Postano: 14 stu 2013 23:26 
VaperClub Veleposlanik

Umjesto odgovora, ja bih postavio stvari naglavačke, pa odgovorio kontrapitanjem:
Zašto do sada nema niti jedne "premium" tekućine iz Kine i zašto ne postoji ništa što je "Isto kao Boba`s Bounty ali puno jeftinije"
Zašto je svaki hit sa FT u stvari kopija moda ili attyja proizvedenog u EU ili SAD, a svaki originalni proizvod (čast izuzecima) čisti smjeh i sprdnja (sjetite se kombinacije VV moda i baterijske lampe, npr)

Kad bi proizvođači "velikih" modova zaista vjerovali u svoj proizvod, vjerojatno bi našli načina da optimizacijom proizvodnje snize cijene i s tim eliminiraju potrebu potrošača da kupuje sličnu stvar jeftinije.

I još nešto... Ne znam zašto mrzimo Kineze... Oni samo proizvode nešto što mi želimo kupiti.

Povratak na vrh 

Post Postano: 14 stu 2013 23:38 

@max_zg: da, imam jeftine diskove i plocice na autu i koce bolje od bremba ;)
Kad bi autori orginal modova vise drzali do korisnika nego do zarade kupovao bih vise orginala sigurno, ovako me boli tuki za njihovu zaradu i kupujem ono sto je meni dovoljno dobro ili kupujem od onoga ciji mi pristup prema meni kao potrosacu odgovara pa istresem malo vise nego sto mi je po volji ali sam zadovoljan.

Povratak na vrh 

Post Postano: 14 stu 2013 23:46 

Ja imam orginalnog rollera pa mu je switch nakon 4 mjeseca otisao u bananu. Sada se mogu zaliti ali na kraju cu platiti 16€ i jos 12 € shipinga. Za te pare dobijem kompletan mod iz kine. Sto se mene tice ,samo naprijed sa klonovima

Povratak na vrh 

Post Postano: 14 stu 2013 23:50 

A vamo reklamiras nakon 4 mj i dobis novi, i jos k tome noviju verziju :) ok nije klon ali je kinez :)

Povratak na vrh 

Post Postano: 14 stu 2013 23:59 
Moderator

brewberry je napisao:
Umjesto odgovora, ja bih postavio stvari naglavačke, pa odgovorio kontrapitanjem:
Zašto do sada nema niti jedne "premium" tekućine iz Kine i zašto ne postoji ništa što je "Isto kao Boba`s Bounty ali puno jeftinije"
Zašto je svaki hit sa FT u stvari kopija moda ili attyja proizvedenog u EU ili SAD, a svaki originalni proizvod (čast izuzecima) čisti smjeh i sprdnja (sjetite se kombinacije VV moda i baterijske lampe, npr)

Kad bi proizvođači "velikih" modova zaista vjerovali u svoj proizvod, vjerojatno bi našli načina da optimizacijom proizvodnje snize cijene i s tim eliminiraju potrebu potrošača da kupuje sličnu stvar jeftinije.

I još nešto... Ne znam zašto mrzimo Kineze... Oni samo proizvode nešto što mi želimo kupiti.

Ma nemam je ništa protiv klonova, replika ali mi idu na jetra kopije.
Ok, napravi kopiju Kayfuna, kao koncepcije, ali je nemoj prodavati kao kayfun i još gore staviti original logo.
Zašto nazvati nešto Nemesis i još gore staviti isti logo. Napravi takav mod ali nazovi ga drugim imenom.
Ponovo vas pitam, jel bi kupili tenisice da na njima piše Nike a da znaš da s Nike nemaju veze.
A što se tiče kočnica, ok nisi ni originalno imao Brembo, ali bi bilo užasno sa na njima piše Brembo a da su kineske kopije.
Nadam se da si kupio ipak pločice neke krštene firme, a ne u kineskom dučanu.

slika
slika
slika Modovi, akrilni stalci i 3D printanje

Povratak na vrh 

[ 120 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sljedeća

Početna » Ostalo » Općenita diskusija

Trenutno korisnika: bot* i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.