Hm...
Koliko sam imao? 13...14...tak nekaj...u obitelji je stara uvijek pušila, stari isto i tak...nisam nikada bio u dobrim društvima pa je došla i cigareta na red. Ne govorim sad tu o par cigareta...već aktivno...sa ovoliko godina sam počeo baš pušiti. Kutiju dnevno...situacija je bila takva...nemam pojma. To tak ide kad si klinac valjda. I prije smo se zezali, ali je to bilo onak...daju ti stariji i to.
Počeo sam sa svime i svačime...kaj je došlo pod ruku...onda sam sa 16 počeo raditi, lova je kapala i imalo se i za dvije kutije i tak. Uglavnom sam bio na plavom ronhillu...kasnije Walter...pa bijeli Walter i Davidoff. Na kraju i duhan...
Nisam do nekih 26-27 imao baš neke probleme...i onda je počelo. Malo pomalo...sve više bolestan...pa sa nekih 30 počeli sinusi...pa kašljanje, pištanje, bolovi u plućima, iskašljavanje ujutro, loše.
Naravno...skinut se sa cigareta baš nisam uspjevao. Poživčanio sam nakon dva dana ak ne zapalim...nema šanse.
Spavati nisam mogao satima zbog nemogućnosti nomalnog disanja...a o smradu da ne pričam.
I tak...prije nekih dvije i pol godine sam prolazio Arena Centrom i na badnjak čini mi se vidio egice...i kupio. Dva dana nakon skužio ovaj forum...i došao na prvi meet. Uopće nisam pomislio više na cigaretu. Prvi puta nakon toliko godina...nisam ni skužio, a prošlo je više od dva dana od zadnje cigarete.
Naravno, elektronika je crkla na toj egici u roku keks...i sjećam se da mi je ekipa omah uskočila u pomoć (hvala Max_ZG)...ekipa u Palfiju mi je i pokazala osobne isparivače...sve...i onda je počelo nešto drugo.
Pretvorilo se u hobby. Pa tekućine, okusi, svašta divnoga. Mogućnosti prčkanja po tome svemu...prošlo je pol godine a da se nisam ni okrenuo. pa još pola...pa još jedna...i tako...to je sad to.
Imam hobby, ljude sa kojima se nalazim, ne smrdim po cigaretama, ne hropćem, ne iskašljavam, pluća ne bole...dapače...bolovi u sinusima nestali, a ne sjećam se iskreno kada sam zadnji puta bio nešto bolestan.
Neću ni pričati koliko sada uživam u proljeće u dvorištu...sve mirise osjetim...i to na daljinu. Za pol stvari nisam imao uopće pojma da mirišu...nisam jednostavno obraćao pažnju...strašno. Hrana ima bolji okus...osjećam začine...ma...kao da se novi svijet otvorio.
Sve zahvaljujući osobnim isparivačima, kojih sada ima već mala kolekcija i nemam pojma kam ću s tim gvožđem više

Viktor Huis
35 god.