Poz ljudi, da se ubacim u temu.
Uglavnom dojadilo mi je kupovati grijace sa neta i iz parilice i davat tim lopovima 20-25 kuna za lose smotani grijac i i materijala u vrijednosti 50 lipa. I tako sam narucio sa mtmstorea Kanthal A-1 0.2 i silicku 0.2mm. 5 metara kanthala i 2 metra silicke za motanje grijaca za mini protankove. E sad problem je u tome da sam prvi dan odmah potrosio cijeli metar silicke kao posljedica mog neuspjeha zato sto sam iznova namotavao gijace za mini protanka. 4/5 namotaja oko 2x2mm kako sam procitao ovdje i prateci razne tutoriale na youtubeu pokazalo se kao totalni neuspjeh. Vamo je svaki put mjerio 0.0 ohma otpora!?! Nikako mi nije bilo jasno to da sam nesposoban smoati grijac da ima bar vise 0.0 ohma. Onda sam isao smotati foggera v4 koji mi je stigao nedavno i opet Vamo ocitava 0.0 ohma. Jedan grijac za protank mini je pokazao 0.4 ohma nakon nekog vremena i jednostavno nakon utroenog vremena, materijala i akumuliranja stresa i frustracije sve sam ostavio kako je bilo. Drugi dan sam opet naserafio grijac za mini protanka na Vamo i sada pokazuje 0.7 ohma, dakle isti grijac koji je jucer pokazivao 0.0 ili 0.4 nisam siguran. I primjetio sam da kada ga naserafim skroz do kraja na navoj ohmi padnu na 0.0, tako ja njega malo odvrnem na navoju i pocne se otpor povecavati, odvrcem ja njega do otpora 1.8 ohma. Probam jos malo i pise otpor 9.9 ohm sto sam pretpostavio da je normalno ako gore nema nikakvog grijaca jer se prikazivalo i prije dok nisam imao nista gore zaserafljeno. Uglavnom balansiram ja na navoju da pise 1.8 ohma i probam povuci pare malo, katastrofa, pare manje neg na evod bateriji i nekakav zagoreni okus nemam pojma, provjerim ja ohme ono 1.7. Povucem opet ovaj put ga udari lijepo kak bi trebalo na 6.5 w na koliko inace parim pare ima, okus i dalje zagoren i pomjesan sa okusom jabuke, neparljivo nesto. Provjerim ohme, 1.5 ohma i nije mi jasno zasto pada otpor. I sada samo provjeravam svakih 5-10 sec otpor i on samo pada u razici od 0.1-0.2 ohma dok ne dode do 0.0 ohma. Slozim ja fogera dual coil, naserafim, 2.2 ohma pise, ali isto moram gadati zlatnu sredinu na navoju jer ako je previse zaserafljen otpor pada a cim je vise odvijen otpor raste dok ne dode do toga da prikazuje 9.9 ko da nema grijaca. I ista prica s tim foggerom, otpor pada nakon nekog vremena bez ikakvog razloga, bez da diram atty na navoju, jednostavno pada do 0,0 ohma. I skinem ja fogerra sa vamoa, provjerim otpor kad ono pokazuje 3.2 umjesto 9.9 ohma kako bi trebalo dok nema nikakvog attya na navoju. Provjeravam ja tako otpor dok nema nista zasarafljeno gore otpor luduje nenormalno, malo 3.2 ohma, malo 2.1, pa 1.9 pa 7.0.... Gledam i ne vjerujem, nista nije zasarafljeno, dakle trebalo bi pokazivati 9.9 ohm, a ono ne znam, gluposti pokazuje. E sad, zasarafim ja mini protank na evod bateriju, i povucem paru pa kaj bude bude, pare ima kolko oces, osjeti se jabuka ali se i osjeti nekakav okus zagorenosti, ili cega vec ne znam. Povucem jos par puta, i dalje isti okus taj neki. Ostavio sam sve sa strane zato kaj me strah da nebi doslo do eksplozije baterije u mojoj ruci zbog premalog otpora i neda mi se zezat s time. Uglavnom mislim da je otisao kontakt na vamou, ili nesto nemam pojma, ne razumijem se u elektroniku nesto previse. Ili je do Vama, ili sam malouman i ne znam sloziti grijac, ili sam prolupao ne znam. Da li zna netko u cem bi mogo biti problem?
Odlucio sam uzeti ohm metar normalni a ne se zezti s vamom, i kupit cu jedan grijac u parilici da provjerim jel Vamo opet zeza ili sam ja stvarno malouman. Ako se ispostavi da je Vamo kupujem klon nekog mehanickog moda za pocetak, a ako cu kupovati elektroniku to nece bit ispod 200 €.
Evo ispricavam se na pravopisnim pogreskama ali mi se stvarno zuri.
Mogu i uploadati slike grijaca ako treba nije problem.
Osjecao sam neku obavezu pitati ovdje ako netko mozda zna, a ako ne onda barem da podjelim s nekime ovo iskustvo