Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 25 svi 2020 02:41. Sada je: 25 svi 2020 02:41.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
 [ 1 post ] 
Autor Poruka
 Naslov: USS Donald Cook
PostPostano: 22 tra 2016 10:16 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 11050
Lokacija: Samobor
Opasni letovi nad Baltikom: Gdje su granice između Rusije i NATO-a?Dok informativni i obavještajni rat između SAD-a i Rusije bjesni, nedavni incidenti nad Baltičkim morem podigli su retoriku između Washingtona i Moskve na novu razinu, ali je njena suština ostala stara – je li NATO došao na granice Rusije ili je obratno?

Internetom kruže informacije da su Rusi ponovo upotrijebili svoj napredni sustav za elektronsko ometanje 'Khibiny' kada su 11. i 12. travnja letjeli nisko zrakoplovima Su – 24 i helikopterom Ka – 27 nad američkim ratnim brodom razaračem 'USS Donald Cook' u Baltičkom moru. Točno dvije godine ranije, 12. travnja, isti slučaj s istim akterima dogodio se u Crnom moru, kada je ruski lovac bombarder navodno paralizirao elektronske borbene sustave 'Aegis' američkog razarača i onesposobio ga za djelovanje.

Nije tada bilo službene potvrde s američke strane, a mainstream mediji nisu se bavili ovom temom. Slično je i sada, pa javnost teško može razaznati što se zbilja događa na terenu, te što bi stvarno trebali značiti nedavni bliski susreti ruskih i američkih ratnih zrakoplova i brodova na Baltiku. Dva dana nakon što je par Su – 24 uznemirujuće nisko proletio iznad američkog broda, ruski lovac Su – 27, također nad Baltičkim morem, presreo je američki Boeing RS – 135, zrakoplov za obavještajne misije, i skrenuo ga s putanje.

Amerikanci su vrlo ljutito reagirali, nazivajući nadlijetanje broda 'simulacijom napada'. 'To je nepromišljeno. To je provokativno. To je opasno. Prema pravilima o primjeni oružja zrakoplov je mogao biti srušen. SAD se neće dati zastrašiti na otvorenom moru', poručio je američki državni tajnik John Kerry povodom incidenta.

Jesu li Amerikanci zbilja bili zastrašeni i na koja pravila se pozvao Kerry kada je rekao da su mogli oborili ruski zrakoplov? Prije nego budemo pokušali pronaći odgovore na ova pitanja, podsjetimo se da je Washington nakon slučaja od prije dvije godine priopćio da je 'Donald Cook više nego sposoban obraniti se od dva Su – 24'.

No, pođimo od toga da zrakoplov ne mora prići brodu na devet metara, kao što je to bio slučaj nad Baltikom, da bi ga napao na klasičan način. Lakše nam je vjerovati da su pravu simulaciju napada na 'USS Donald Cook' Rusi proveli na miljama dalekoj lokaciji i možda s nekim modernijim zrakoplovima nego što je sovjetski Su – 24, proizveden davnih sedamdesetih.

Tamo gdje prestaje službena verzija, počinju pitanja. Kakav su to napad simulirali Rusi? Što je to zastrašilo Amerikance? Zašto oni nisu simulirali napad na ruski zrakoplov? Jesu li Rusi zbilja ponovo 'napali' američki brod u znak obilježavanja godišnjice prethodnog 'napada'?

Nakon dvije godine 'USS Donald Cook' preplovio je oko Europe da bi iz Crnog stigao u Baltičko more, gdje su ga Rusi ponovo pozdravili na isti način. To nitko niti ne spori, sporno je dakle što je taj 'pozdrav' značio. Iz više različitih izvora moglo se čuti da je nakon bliskog susreta iz 2014. u Crnom moru, posada američkog broda bila teško demoralizirana, jer su navodno shvatili da je njihov brod bio 'slijep i gluh' dok su ga nadlijetali ruski Su – 24. Navodno je 27 članova posade zbog toga uskoro dragovoljno napustilo službu.

Prema mnogim izvorima sada se moglo dogoditi nešto slično. Iz medijskih izvještaja od prije dvije godine saznali smo da dužnosnici američke vojske nisu imali dopuštenje govoriti o incidentu, a iz moskovskog vladinog dnevnika 'Rossiskaya gazeta' mogli smo vidjeti da Su – 24 nisu bili naoružani projektilima, nego samo sustavom 'Khibiny'. Rusi naravno nisu mogli ništa tvrditi o efektima koje je proizveo njihov 'napad', ali američki brod je prekinuo kretanje prema njihovim vodama i vratio se za Rumunjsku odakle je isplovio.

Nekako u isto vrijeme na internetu se pojavio 'procurjeli' izvještaj švedske vlade u kojem se okrivljuje Ruse zbog petodnevnog prekida rada njihove kontrole letenja u studenom prošle godine, jer su Rusi tada testirali svoju opremu za elektronsko ometanje. Službeno, Stockholm je kao razlog za kvar opreme naveo prirodnu nepogodu – solarnu oluju.

Na sličan problem svojedobno su naišli navodno i NATO instruktori u Ukrajini, jer su Rusi opremili pobunjenike u Donbasu sustavima za ometanje njihovih komunikacija. Borba za ometanje tuđih i zaštitu svojih kanala veze nije od jučer, već na različite načine traje dulje od 100 godina, kao igra mačke i miša. Nekoliko mjeseci ranije Rusi su uspjeli sasvim sakriti preuzimanje Krima od NATO-a, te imamo razloga vjerovati da su njihove obavještajne službe bile na korak ispred zapadnih.

Ruski MVP Sergej Lavrov izjavio je prošlog tjedna da je NATO 'obuzet traženjem neprijatelja poradi davanja smisla svojem daljnjem postojanju', navodeći još da Rusija nema namjeru upuštati se u 'besmisleno rivalstvo', te da je razumna alternativa tome ravnopravna suradnja i nedjeljiv doprinos općoj europskoj sigurnosti.

Nakon razgovora sa Kerryjem, Lavrov je rekao da se Ministarstvo obrane već očitovalo povodom slučaja 'Donald Cook', te da je zbog toga on s američkim kolegom pretresao druge teme, kao što su konflikti u Siriji, Donbasu i Gorskom Karabahu. A iz ruskog Ministarstva obrane poručili su da ne razumiju paničnu reakciju američkih kolega, te da su provodili planiranu obuku na 70 kilometara od ruskih vojnih baza na moru.

Neimenovani general ruske vojske naveo je da se ništa neobično nije dogodilo, osim nervozne reakcije Amerikanaca. On tvrdi da su ovakvi susreti na otvorenom moru redovna pojava, te da i ruski i američki piloti nikada nisu poštivali propise o držanju odstojanja. Ovdje je, kako on tvrdi, u suštini riječ o špijunskim misijama, čiji je cilj napraviti snimke rivalske vojske iz neposredne blizine. Oko toga se prema njegovim riječima nikada nije podizala velika galama, a za dobru fotografiju mora se prići blizu.

Bivši pilot ruske baltičke flote Igor Larkov također je rekao da vjeruje da su zrakoplovi obavljali obavještajni zadatak. 'Ne razumijem čemu panika. To je vojno, a ne civilno zrakoplovstvo. Sjedi doma i nitko neće letjeti iznad tebe. Ne prilazi tuđim obalama i ne galami', poručuje Larkov.

U izvještaju Europskog stožera Američke vojske navedeno je da su ruski zrakoplovi izvršili više agresivnih manevara dok se u saveznički (poljski) helikopter točilo gorivo na palubi broda 'USS Donald Cook', koji plovio međunarodnim vodama u Baltičkom moru. Stožer navodi da je bilo ukupno 11 naleta ruskih aparata, te da je zapovjednik broda upozoravao ruske pilote na engleskom i ruskom jeziku, ali da oni nisu reagirali. Su – 24 ponovo nisu bili naoružani.

Umirovljeni američki zapovjednik ratnog broda Rick Hoffman objasnio da se na ruski zrakoplov nije pucalo, jer Rusija i SAD nisu u ratu. 'Druga bi stvar bila da je prijetnja napadom stigla od nekog tko me nije prepoznao. To ovdje zasigurno nije bio slučaj. Vjerojatno ne bismo tolerirali ovo iranskom zrakoplovu u Persijskom zaljevu', kazao je kapetan Hoffman.

Prema riječima Danny Hernandeza, glasnogovornika Europskog zapovjedništva vojske SAD-a 'ne možete ubijati ljude samo zato što vas uznemiruju'. On je također uvjerio javnost da je brod dovoljno dobro opremljen da se može braniti od napada iz zraka. Ali NATO pravila o upotrebi oružja (rules of engagement) ne bi trebalo da važe na Baltiku, gdje nema oružanih sukoba.

Hernandez se oglasio i nakon dva dana kada je Su – 27 izveo nekoliko manevara u blizini američkog RC – 135 nad Baltikom između Poljske i Litve. Prema njegovim riječima ruski zrakoplov je prišao vrlo blizu američkom s lijeve strane i poravnao svoja krila s njegovim, a zatim se preko RC – 135 okrenuo duž osi i poravnao se na desnom krilu. Washington je ponovo službeno prosvjedovao, a saznali smo da su svi elektronski sustavi na američkom zrakoplovu funkcionirali.

Aleksandar Perendžijev iz ruske Asocijacije vojnih politologa tvrdi da bi 'USS Donald Cook' bio potopljen da su Amerikanci posegnuli za oružjem, te da je Kerry svojom javnom prijetnjom samo potvrdio da su SAD doživjele stres, a da će toga biti još. On je objasnio da je ruski zrakoplov došao do dragocjenih obavještajnih podataka o reakciji američke posade, koja nije bila agresivna.

Zamjenik Odbora za obranu i sigurnost u Vijeću federacije Franc Klincevič, ocijenio je da su SAD stvorile umjetnu krizu, iako se čitav slučaj mogao skrenuti kroz zatvorene kanale komunikacije prostom razmjenom informacija. Ruska stručna javnost vjeruje da je zrakoplovstvo dobro postupilo, te da i u buduće baš tako treba staviti do znanja Amerikancima da nisu dobrodošli u Baltičkom moru, te da zbog toga i neće dobiti prešutnu suglasnost za provođenje vježbi nadomak ruske obale. Američki poziv na uzbunu upućen je prije svega europskoj javnosti koju se upozorava na rusku vojnu prijetnju.

'Protiv Rusije se vodi informacioni rat. Frazeologija rukovodstva NATO postala je doslovce apsurdna. Oni danas govore da se Rusija nalazi na pragu NATO-a, dakle mi smo se primakli njima, a ne oni nama. Prema izjavama rukovoditelja Sjevernoatlantskog saveza, uviđamo da oni u odnosima s nama opet pokušavaju iskoristiti prijašnju shemu razgovora starijeg s mlađim', priopćeno je jučer iz ruskog Ministarstva obrane.

Dok iz Washingtona poručuju – mogli smo vam srušiti zrakoplov, ali nismo u ratu, a iz Moskve odgovaraju – tada bismo vam mi potopili brod, bolje vam je ostati doma, za to vrijeme mediji u Kini s neskrivenim simpatijama i divljenjem prema pilotima drže stranu Rusima, dok ostatak svijeta uglavnom može samo šutjeti i čekati na dalji razvoj obračuna među supersilama.

Tu su još od ranije otvorena pitanja između NATO-a i Rusije - Ukrajina, Afganistan, Sirija, borba protiv terorizma i antiraketni štit NATO-a u Europi, No, najnoviji incidenti iznad Baltičkog mora svakako privlače najviše pažnje, jer su se u njima izravno našli jedni naspram drugih Rusi i Amerikanci, što je dodatni razlog za izvanrednu pozornost svijeta, iako se sve događalo u međunarodnom prostoru, pa 'crvene linije' nisu zgažene..

Stječe se dojam da su Rusi namjerno 'dodali gas' uoči jučerašnjeg zasjedanja Vijeća NATO – Rusija u Bruxellesu, pokazujući mišiće kao odgovor na jačanje prisustva NATO na Baltiku. U Moskvi ističu da su ih dužnosnici NATO-a 'vukli za rukav' s molbom da nastave dijalog za koji tvrde da je jednostrano prekinut odlukom NATO-a. Ako je inicijativa za sastanak došla iz NATO-a, onda je logično da inicijativu na terenu imaju Rusi. Oni su to demonstrirali u Siriji i u Ukrajini, a sada i na Baltiku.

Nakon zasjedanja Vijeća u Bruxellesu, generalni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg rekao je da Rusija i NATO imaju trajna i duboka neslaganja, te da jučerašnji sastanak nije ništa promijenio. Novi konflikti, ili podgrijani stari, mogu se nažalost očekivati svakog trena bilo gdje, jer vjerujemo da će do nekog stabilnog utvrđivanja granica ponovo doći nakon usuglašavanja oko glavnog pitanja – gdje su granice NATO-a i Rusije.

Vladimir J. za advance.hr

_________________
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 [ 1 post ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika: crawl i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by vaper club