Vaper club

e-cigarete forum
Zadnji put si ovdje bio: 16 pro 2017 01:17. Sada je: 16 pro 2017 01:17.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




 [ 3 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Vodka
PostPostano: 22 srp 2013 19:34 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 10831
Lokacija: Samobor
U red za „samogon“: sve više Rusa kupuje uređaje za destilaciju alkohola

U Rusiji je porasla potražnja za domaćim uređajima za proizvodnju alkohola, priopćili su Ruskom vjesniku u nekoliko specijaliziranih časopisa. Na taj način jedni građani nalaze alternativno rješenje za sve skuplju votku te se štite od surogata koji su sve češći u tvorničkoj proizvodnji. A drugi pripadaju onom tipu romantičara za koje priprema domaćeg alkohola nije samo hobi, nego i stvar obiteljskog ponosa.

Svake godine u državi se „peče“ 250 milijuna litara domaćeg alkohola, izračunali su u Centru za proučavanje federalnog i regionalnog tržišta alkohola. Cijena jedne litre domaćeg alkohola je oko 40 rubalja (oko 6,5 kuna). To je posebno isplativo ako se uzme u obzir da minimalna cijena alkohola od pola litre u trgovini košta 170 rubalja (oko 30 kuna).

Peći domaći alkohol za prodaju je nezakonito, ali je dopušteno za domaću proizvodnju. Na domaći alkohol otpada 20% nezakonitog alkohola.

Proizvođači opreme olakšavaju život suvremenim pecarama. Dozvola je potrebna samo za industrijsku proizvodnju, za domaću upotrebu potrebno je samo uvjerenje o da je sve u skladu s propisima. Ruski vjesnik upitao je desetak velikih proizvođača i prodavača opreme za proizvodnju žestice. Svi oni naglašavaju veliki rast kupaca.

Tijekom jedne godine prodaja je narasla pet puta, tvrdi predstavnik jedne od najvećih internet trgovina za prodaju robe za proizvodnju domaćeg alkohola Evgenij Demidov. Uglavnom se trguje robom jedne od ruskih tvornica, ali se susreću i takvi ekskluzivni proizvodi kao što je bakreni portugalski aparat za kalvados i džin. Naravno, ručne razrade. Rast prodaje Demidov povezuje s činjenicom da je alkohol u trgovinama sve skuplji. U toj kompaniji čitav komplet uređaja za proizvodnju domaćeg alkohola košta 15 tisuća rubalja (2 500kn). Veliki rast prodaje primjećuje i Aleksej Kožekin, direktor jedne od moskovskih trgovina. Njegova kompanija dnevno prodaje oko 25 uređaja. Na druge regije odlazi 70% uređaja, govori. „Naračuju ih iz velikih i malenih gradova, ponekad ih naručuju iz takvih sela u koja bolje da ne zalaziš“, govori. Ponekad narudžba dolazi mjesta gdje prosječna plaća nije veća od 10 tisuća rubalja (1666 kn). Kod narudžbi iz sela prodavači su primijetili zanimljivu tendenciju – ako pošalju u selo jedan uređaj, onda uskoro mogu očekivati narudžbu za novi. Očigledno ni jedan susjed ne želi zaostajati za drugim. Dolazi puno narudžbi iz južnih regija. Arhangeljsk vodi od sjevernih regija. Ipak Kožekin ne povezuje rast prodaje sa skupoćom votke. „Ljudi žele kvalitetniji alkohol, naši kupci su prilično imućni, no njima se sviđa upravo sam proces pripreme“, ističe.

„Ima puno razloga, no glavni je taj da su ljudi već umorni od otrova“, govori Ivan iz još jedne trgovine. „U usporedbi s lipnjom prošle godine ovdje je prodaja porasla za 15%“.

„Rast minimalnih cijena, trošarina i imitacija dovest će do popularizacije domaće proizvodnje alkohola u Rusiji“, predviđa Drobiz.

Domaća proizvodnja je aktualna za sva tri sloja stanovništva: za siromašne, za one koji se bave stvaralačkim profesijama i ne zarađuju puno te za imućne građane, nastavlja.

Bogate mušterije zanima prije svega zaštita od jako jeftine imitacije: viski i konjaci se imitiraju s ništa manjih uspjehom od votke ili vina. „Boli ih briga koliko košta alkohol. Na prvi plan istupa stvaralaštvo, potreba da se zadive prijatelji majstorstvom imitacije“, smatra Drobiz. Čak u tome vidi neku romantičnu crtu. „Domaći alkohol će biti isto onako poznat kao i francuski konjak ili škotski viski“, nada se Demidov. „Možda će se pojaviti čak posebna riječ za ruski samogon poput one američke „Moonshine“.

_________________
slikaslika
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Vodka
PostPostano: 22 srp 2013 19:38 
Offline
Administrator
Avatar

Pridružen: 02 ožu 2011 14:18
Postovi: 10831
Lokacija: Samobor
Votka je najpopularniji dio ruske tradicionalne trpeze, a poznata je u cijelom svijetu. Sami stanovnici Rusije su strastveni ljubitelji votke, ali i njezini strastveni mrzitelji. „Ruski vjesnik“ vas uči kako izabrati pravu votku te na koji način i s čime ju pravilno piti.

O korisnim i štetnim svojstvima votke u ruskoj je literaturi napisano na tisuće stranica. Pokušat ćemo otkriti u čemu je zapravo tajna ove prozirne tekućine karakterističnog mirisa, pomalo „vatrenog“ okusa i jačine od 40% alkohola.

Najprije nekoliko riječi o tome što je to „prava“ votka. Takvom votkom može se smatrati samo piće koje je proizvedeno od raženog ili pšeničnog alkohola visoke čistoće (96-98%, za razliku od viskija, koji se pravi od mnogo slabijeg alkohola), razrijeđenog izvorskom vodom u omjeru 40:60, i to isključivo po masi, a ne po volumenu.

Stručnjaci se slažu da se prava votka proizvodi samo u Istočnoj Europi – u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini i Poljskoj. Neki stručnjaci ovom popisu dodaju i Finsku, ali se u ovome mišljenja razilaze. Istinski ljubitelji smatraju da sve ostale votke, bez obzira koliko su skupe i po kojoj tehnologiji proizvedene, ne posjeduju karakterističan okus „prave“ votke. Ljubitelji votke Grey Goose ili Absolut trebaju ovo uzeti u obzir.

Međutim, nitko još nije uspio ustanoviti zašto se baš u Istočnoj Europi proizvodi „prava“ votka. Jedni kao razlog navode poseban okus žitarica koje se koriste u proizvodnji, drugi izuzetne karakteristike vode, ali o tome ne postoji jedinstveno mišljenje.

Doduše, činjenica da je votka originalno rusko piće dobila je i svoju pravnu potvrdu. Poljski proizvođači su u 20. stoljeću pokušali registrirati „votku“ kao svoj proizvod, tvrdeći da se ona prvi puta pojavila na teritoriju današnje Poljske. Međutim, ruski gastronom i povjesničar Viljam Pohljobkin je na temelju povijesnih dokumenata dokazao da Rusija ima pravo prvenstva, a međunarodni sud je to potvrdio.

Usputno rečeno, sam Pohljobkin zaslužuje da se o njemu napiše poseban članak. Ovaj znanstvenik je pisao radove o povijesti Skandinavije i time stekao ugled u znanstvenim krugovima, ali je postao poznat zahvaljujući knjigama koje je napisao o kulinarstvu, a između ostalog i po knjizi „Povijest votke“. Njegovi radovi iz gastronomije doista su zaslužni za svojevrsnu „renesansu“ ruskog kulinarstva. Nažalost, Pohljobkinov je život okončan na zastrašujući način. Pronađen je ubijen u svom stanu s 11 ubodnih rana, nanesenih određenom vrstom posebno velike injekcije. Izgleda da je oružje kojim je počinjen zločin bilo napunjeno votkom, jer je u Pohljobkinovim mišićima pronađena visoka koncentracija alkohola, a poznato je da je on umjereno konzumirao alkoholna pića. Ubojice do danas nisu pronađene.

Viljam Pohljobkin zaslužio je ispijanje čašice „gorke“ za njegovu dušu, kako Rusi od milja nazivaju votku. Međutim, to treba učiniti po svim pravilima.

Prije svega, ne dodaje se led! Votka se pije dobro rashlađena. Hladi se u zamrzivaču najmanje sat vremena. Idealno rashlađena votka postaje gusta gotovo kao glicerin. Pije se iz posebnih čašica od 50 ili 70 ml koje se također prethodno ohlade. U lijevu ruku uzimamo vilicu, nabodemo komad tradicionalne zakuske: usoljenu pečurku, usoljeni ili kiseli krastavac, a u desnu uzimamo čašicu ledene votke. Votku obavezno ispijamo „na iskap“, a odmah za njom ide zakuska. Votka nam zažari jezik i pali jednjak, ali zato život više nije tako gorak. S razlogom je votka postala ritualno piće, koje se obavezno služi na pogrebima. Doduše, služi se i na svadbama...

Ostavimo dramatične detalje vezane za upotrebu votke i vratimo se kulinarstvu. U svakom prestižnom restoranu tradicionalne ruske kuhinje, pored takozvane „bijele votke“, to jest čiste votke bez dodataka, na meniju će se među žestokim pićima obavezno naći i vrste „gorke“ i „slatke“ aromatizirane votke. „Gorka“ se pravi bez dodavanja šećera, tako što se dodaju različite arome, a zatim se votka ostavi da neko vrijeme odstoji. Najčešće se na pola litre votke dodaje kora jednog limuna te se ostavi da odstoji na toplom mjestu oko tri tjedna, a zatim se dobro ohladi. „Slatka“ se dobiva dodavanjem svježeg jagodičastog ili drugog voća, kao i šećera ili meda. Voćni plodovi trebaju zauzeti dvije trećine volumena posude, a šećer i med se dodaju po ukusu. Napitak treba odstajati dva i pol mjeseca na toplom mjestu nakon čega se procijedi. Slatku votku ne treba tako intenzivno hladiti kao „bijelu“ ili „gorku“.

I naposljetku, nekoliko savjeta o tome kako u Rusiji izabrati dobru votku. Prvo pravilo: najkvalitetnija votka nije uvijek i najskuplja. Ako za bocu votke plaćate više od 20 dolara, znajte da taj novac niste dali za sadržaj boce, nego za dizajn, marketing i reklamu. Votka po nešto pristupačnijoj cijeni sigurno neće biti lošije kvalitete. Drugo pravilo: potrebno je prvo raspitati se koja se votka nedavno pojavila u prodaji. Novi proizvod će sigurno biti kvalitetniji nego proizvod koji je već dugo na tržištu. Stvar je u tome što se s vremenom onečišćavaju filteri u rektifikacijskoj koloni, u kojoj se proizvodi rafinirani alkohol za prehrambenu upotrebu. Zato je neophodno povremeno zaustaviti rad postrojenja, ali s obzirom da svaki prekid proizvodnje donosi gubitke, pauze se prave što je rjeđe moguće, a to se neizbježno odražava na kvalitetu votke.

Treće pravilo: kada piju votku, Rusi nikada ne kažu „Živjeli!“ (rus. „На здоровье“). Umjesto toga drže razne zdravice, ali najčešće kažu jednostavno „Pojehali!“ (rus. „Поехали!“, u prijevodu: „Krećemo!“). To je rekao Gagarin kada je poletio u svemir.

RECEPT: „Hrenovuha“

„Hrenovuha“ je jedna od najpopularnijih vrsta aromatizirane votke u ruskim restoranima, a jednostavno se priprema i kod kuće. Na jednu bocu kvalitetne votke treba dodati dva korijena hrena, pola limuna i jušnu žlicu svjetložutoga neušećerenog meda, čime se postiže karakterističan „mekani“ okus. Hren je potrebno isjeći na tanke rezance i zajedno s medom i limunovim sokom dodati u votku. Ostaviti da odstoji na toplom mjestu nekoliko dana, zatim procijediti, ohladiti i... dalje znate i sami. Dobivena votka je odličan aperitiv, a isto toliko je dobra i kao digestiv.

Mendeljejev i votka

Krajem 19. stoljeća, slavni ruski kemičar i tvorac periodnog sustava elemenata, Dmitrij Mendeljejev, formulirao je standard po kojem udio alkohola u votki proizvedenoj u Rusiji mora biti upravo 40%.

Российская газета

_________________
slikaslika
Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi.
Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.


Povratak na vrh
  
 
 Naslov: Re: Vodka
PostPostano: 22 srp 2013 22:55 
Offline
Avatar

Pridružen: 07 ožu 2011 11:16
Postovi: 2859
Lokacija: Slavonski Brod
Ono što vam Rusi neće reći... naša prehrana je izuzetno bogata krumpirom, pravimo ga na mali milijun načina, dodajemo u razno-razna jela i ako duže vrijeme konzumirate vodku, organizam će vam razviti otpornost na istu i moći ćete je popiti ohohohoooooo...
Drugim riječima, piti ćete ju kao i Rusi... pljoska je pljoska od pola litre barem...

_________________
slika
Devils Marble EVO, Nautilus Oddy klon, Hercules...
ipv Mini, Kaya lite v2+ klon


Povratak na vrh
  
 
 [ 3 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika: crawl i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
HR (CRO) by vaper club