|
.
Sada je: 27 tra 2026 16:42. | Zadnji put si ovdje bio: 27 tra 2026 16:42. Vremenska zona: UTC + 01:00 [ LJV]
Novi postovi | Tvoji postovi
| Autor |
Poruka |
|
Phil
|
Naslov: Re: Đževojka Dana Postano: 11 sij 2012 01:52 |
|
|
Frenk je napisao: CHROMEX je napisao: izgubljeni u prostoru i vremenu = FRENK Phil jerekao: ajmo glasovanja, to raja voli , a ja na to: treba glasati a ne glasovati iliti treba ratovati a ne gladovati...  "Glasovati" je riječ tvorena prema ruskome uzorku. Neki jezičari tvrde da je u uporabi kojih pola stoljeća, otkako ju je CGK družina preporučila kao hrvatsku inačicu srpskoga glasanja. No, postojala je i prije (i Šenoa nam priča o glasovanju Jelenjana  ), Stulli veli da se rabi od 16. stoljeća i to u značenju "dati glas". Uz tu riječ, postojala su i dva paronima "glasati" = razglasiti i "glasiti" = sadržavati obavijest, izvedena od istoga staroslavenskog korijena. I sasvim suprotno, riječ glasovanje nije srbizam, za njihov je leksik karakterističnije - glasanje. A kod nas mnogi zaziru od glasanja, da se ne bi, nedajbože, miješalo s glasanjem životinja. Što god bilo, ja ne glasujem za glasanje. Frenk Vuf Vuf 
|
|
 |
|
 |
|
Frenk
|
Naslov: Re: Đževojka Dana Postano: 11 sij 2012 02:05 |
|
|
Phil je napisao: Frenk je napisao: CHROMEX je napisao: izgubljeni u prostoru i vremenu = FRENK Phil jerekao: ajmo glasovanja, to raja voli , a ja na to: treba glasati a ne glasovati iliti treba ratovati a ne gladovati...  "Glasovati" je riječ tvorena prema ruskome uzorku. Neki jezičari tvrde da je u uporabi kojih pola stoljeća, otkako ju je CGK družina preporučila kao hrvatsku inačicu srpskoga glasanja. No, postojala je i prije (i Šenoa nam priča o glasovanju Jelenjana  ), Stulli veli da se rabi od 16. stoljeća i to u značenju "dati glas". Uz tu riječ, postojala su i dva paronima "glasati" = razglasiti i "glasiti" = sadržavati obavijest, izvedena od istoga staroslavenskog korijena. I sasvim suprotno, riječ glasovanje nije srbizam, za njihov je leksik karakterističnije - glasanje. A kod nas mnogi zaziru od glasanja, da se ne bi, nedajbože, miješalo s glasanjem životinja. Što god bilo, ja ne glasujem za glasanje. Frenk Vuf Vuf  Nema ovdje fonetike pa je nastao nesporazum,kad sam rekao da ne treba glasovati nego glasati /se/,mislio sam da umjesto glasovanja raja izađe na glasanje /vikanje/ na ovo sve...možda sad bude ok ? 
_________________ Uspjeh je stvoriti iz nečega nešto, a najveći iz ničega nešto.
|
|
 |
|
 |
|
Phil
|
Naslov: Re: Đževojka Dana Postano: 11 sij 2012 02:17 |
|
|
|
Sorry Frenky, zbog heuristike sam prvo pomislio na lingvistiku. Jer ovih dana svi smo jezičari postali i svi znamo da je šsport, sšport. Još jednom mea culpa
|
|
 |
|
 |
|
Karo
|
Naslov: Re: Đževojka Dana Postano: 11 sij 2012 13:35 |
|
|
Dobro je,bitno da ste se objasnili........posle par hiljada slova 
|
 |
|
vesa0108
|
Naslov: Re: Đževojka Dana Postano: 11 sij 2012 14:09 |
|
Pridružen: 12 lip 2011 13:23 Postovi: 244 Lokacija: na fotelji
|
Karo je napisao: Dobro je,bitno da ste se objasnili........posle par hiljada slova  Znači možemo da nastavimo  . 
|
 |
|
Karo
|
Naslov: Re: Đževojka Dana Postano: 11 sij 2012 14:23 |
|
|
 Zivjeli !!! 
|
 |
|
Kinta
|
Naslov: Re: Đževojka Dana Postano: 11 sij 2012 19:25 |
|
 |
| Administrator |
 |
|
|
_________________ Ako su neki zivoti savrsena kruznica, drugi uzimaju oblik koji ne mozemo predvidjeti ni shvatiti. Gubitak je bio dio moga putovanja. No i pokazao mi je sto vrijedi. Kao i ljubav na kojoj mogu jedino biti zahvalan.
|
|
 |
|
 |
|
CHROMEX
|
Naslov: Re: Đževojka Dana Postano: 11 sij 2012 21:35 |
|
 |
| Moderator |
 |
Pridružen: 03 ožu 2011 14:26 Postovi: 2515 Lokacija: Black Darling
|
Ma neću niš reć, tek nekada 
_________________  Sve što sastaviš raspadne se prije ili poslije
|
|
 |
|
 |
|
Frenk
|
Naslov: Re: Đževojka Dana Postano: 11 sij 2012 21:37 |
|
|
CHROMEX je napisao: Ma neću niš reć, tek nekada  A jel te ko šta pito ? 
_________________ Uspjeh je stvoriti iz nečega nešto, a najveći iz ničega nešto.
|
|
 |
|
 |
|
CHROMEX
|
Naslov: Re: Đževojka Dana Postano: 12 sij 2012 07:42 |
|
 |
| Moderator |
 |
Pridružen: 03 ožu 2011 14:26 Postovi: 2515 Lokacija: Black Darling
|
_________________  Sve što sastaviš raspadne se prije ili poslije
|
|
 |
|
 |
Sada je: 27 tra 2026 16:42. | Zadnji put si ovdje bio: 27 tra 2026 16:42. Vremenska zona: UTC + 01:00 [ LJV]
Novi postovi | Tvoji postovi
Trenutno korisnika: bot* i 2 gostiju. |
| |
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
 |